İngiliz Sterlinindeki Düşüş Bitcoin’e Yaradı: İşlem Hacminde Tarihi Yükseliş!

2 years ago 78

Bitstamp ve Bitfinex de dahil olmak üzere büyük kripto para borsalarında listelenen Bitcoin/İngiliz sterlini (BTC/GBP) işlem çiftinin hiç olmadığı kadar işlem hacmi ürettiği görülüyor. Bununla birlikte, piyasa uzmanları ve analistler, yüksek işlem hacmi ve volatilitenin İngiliz sterlinindeki değer kaybına karşı korunmak isteyerek en büyük kripto paraya geçen yatırımcılardan mı yoksa voaltiliteden faydalanarak kar etmek isteyen trader'lardan mı kaynaklandığı konusunda ikiye ayrılmış durumda.

İngiliz Sterlini Düştü, BTC/GBP Hacmi Arttı

26 Eylül'de İngiliz sterlinin ABD doları karşısında rekor bir düşüşle 1,035 seviyesine gerilemesi Bitstamp ve Bitfinex'de listenene  BTC/GBP çiftinin işlem hacminin 881 milyon dolarla rekor bir seviyeye yükselmesine neden oldu. Avrupa'nın en büyük dijital varlık yönetim şirketi CoinShares'ın araştırma başkanı James Butterfill, Twitter hesabından paylaştığı verilerle kaydedilen işlem hacminin son iki yılda ortalama 70 milyon dolar olan günlük hacmin 12 katı olduğu gerçeğine dikkat çekti. İngiliz sterlinin zayıflığı, yeni hükümetin vergi indirimi planlarından ve İngiltere Merkez Bankası'nın niceliksel genişlemeye gitme kararından duyulan endişeyle ilişkilendiriliyor. Bu ay, İngiliz sterlini ABD doları karşısında yüzde 7 değer kaybetti ve 2016'nın Aralık ayından beri görülen en dik düşüşünü yaptı.

Bitfinex analistleri, konuya ilişkin yaptıkları değerlendirmede "Bitcoin ticaretinde İngiliz sterlini karşısında yaşanan patlama, en büyük kripto paranın fiat paralarda belirgin bir kırılganlıktan yararlanma potansiyelinin altını çiziyor." görüşünde bulundu. Messari'den Tom Dunleavy, Çarşamba günü yayınlanan bir araştırma makalesinde de benzer bir görüşü dile getirerek, Avrupalı yatırımcıların hızla değer kaybeden İngiliz sterlini ve avronun ardından Bitcoin'e yöneldiğini iddia etti.

Öte yandan bazı piyasa gözlemcileri, işlem hacminin yatırımcı konumlandırmasının güvenilmez bir göstergesi olduğunu savunarak her alıcı için bir satıcı olduğunu, bu nedenle yatırımcıların İngiliz sterlini darbe alırken Bitcoin sattığını iddia etmenin de aynı oranda mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Piyasa haber servisi ve ticaret topluluğu platformu Macrodesiac.com'un kurucusu ve TradingView'ın İngiltere büyüme direktörü David Belle, "BTC'yi EUR veya GBP karşısında satarsanız, hacim artar. Sanki satın alıyormuş gibi." diyerek işlem hacmindeki artışın sadece alımlarla değil, satışlarla da artabileceğine gerçeğine vurgu yaptı.

Bitcoin meraklıları uzun zamandır kripto paranın fiat paralara ve altına daha iyi bir alternatif olduğu anlatısını kullanıyor. Bu anlatının odak noktasında ise lider kripto paranın blok ödülü yarılanmasıyla (halving - her dört yılda bir arz genişleme hızında programlanmış bir düşüş) giderek artan fiat para arzına aykırı hareket ediyor oluşu yer alıyor.

Yüksek Volatilite Arayışı

Trader ve analist Alex Kruger'a göre, BTC/GBP çiftinin işlem hacmindeki artış döviz kuru oynaklığından ve kripto para yatırımı yapmak için İngiliz sterlini ve avro satan trader'lardan kaynaklanıyor olabilir. Ona göre, fiat paradaki düşüşten korunmak isteyerek Bitcoin satın alan yatırımcılar uzun vadede beklemeyi planlamıyor olabilirler. Bloomberg'in haberine göre, İngiliz sterlini de dahil olmak üzere büyük fiat para birimlerinde beklenen fiyat türbülansı veya yüksek volatilite son günlerde gelişmekte olan ulusların para birimlerinde benzer durumların yaşanmasına neden oldu.

Tecrübeli trader'lar kar etmek için büyük miktarlarda alıp sattıkça, daha yüksek volatilite görülür ve bu yüksek voaltilite genellikle daha yüksek hacimlere neden olur. Bu nedenle BTC/GBP hacmindeki artış, BTC'yi enflasyondan korunmak isteyen yatırımcılardan ziyade spekülatörlerden kaynaklandığı üzerinde duruluyor. Ayrıca, trader'ların İngiliz sterlinin volatilitesinin sunduğu arbitraj fırsatından yararlanmak için acele ediyor olmaları da söz konusu olabilir.

Kripto veri sağlayıcısı Kaiko'nun araştırma direktörü Clara Medalie, "GBP karşısında BTC'nin ve diğer fiat paraların yükseldiğini fark ettik. Bu da büyük olasılıkla basit bir arbitraj ticareti olduğu anlamına geliyor. BTC/GBP hacmindeki artış, yatırımcıların Bitcoin'e yatırım yaptıkları anlamına gelmiyor." dedi.

Read Entire Article