İngiltere Bu Skandalla Çalkalanıyor: BBC, Rus Oligark ve Kripto Paralar!

2 years ago 92

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş hız kesmeden devam ederken, Rusya'ya yönelik yaptırımlar da daha kapsamlı hale geliyor.

BBC'nin Başkanı, Rus Oligarkın Kripto Para Şirketine Yatırım Yaptı

Şubat 2021'den bu yana BBC'nin başkanı olarak görev yapan ve eski bir bankacı olan Richard Sharp'ın, bir Rus oligark tarafından kurulan kripto para şirketine yatırım yapmak için off-shore şirketi kullandığı bildirildi. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle söz konusu oligarkın hem ABD hem de Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından yaptırım listesinde olduğu kaydedildi. İngilterein önde gelen gazetelerinden The Guardian'a göre Sharp, Atomyze adlı kripto para şirketine yatırım yapmak için Cayman Adaları'nda kayıtlı bir şirketi kullandı. Atomyze, tanınmış bir Rus Oligark olan Vladimir Potanin tarafından İsviçre'de kuruldu. Potanin iş dünyasında Nikel Kralı olarak anılır ve Başkan Vladimir Putin ile güçlü bağları olduğu bilinmektedir. Özellikle, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği sırada Kremlin'e davet edilen oligarklardan biriydi. BBC Başkanı'nın, Cayman Adaları'nda kayıtlı ABCP GP Ltd. adlı bir şirketi kullanarak Atomyze'ye yatırım yaptığı bildirildi. Atomyze, kullanıcıların emtia ticaretini yapmasına izin vermek için blok zinciri tabanlı teknolojiden yararlanan bir platformdur. Ancak o sırada Sharp, BBC Başkanı olarak görev yapmıyordu. Sharp'ın özel kalemi konuyla ilgili yorumda bulunarak, "başkanın gelişmekte olan bir dizi yeni teknolojiye uzun süredir ilgi duyduğunu" söylerken, o sırada Potanin'e herhangi bir yaptırım uygulanmadığını iddia etti. Sözcü ayrıca Sharp'ın yatırımlarını, olası herhangi bir tartışmadan kaçınmak için fonların üçüncü bir tarafça yönetilen başka bir fona koyduğunu açıkladı. Özel kalem, Sharp'ın  BBC'nin başkanı olduktan sonra bu düzenlemeyi yaptığını ileri sürdü.

Rus Milletvekilinden Çarpıcı Dijital Ruble Önerisi

Batı’nın artan yaptırımları karşısında, Moskova’daki yetkililer, Rusya’nın dış rezervlerine ve küresel finans piyasasına erişimini sınırlayan kısıtlamaları aşmanın yollarını aramaya devam ediyor.Rus medyası Rossia'nın bildirdiğine göre, Duma’da muhalefetteki ‘Adil Rusya’ grubuna liderlik eden Sergei Mironov, federal hükümete, merkez bankasına  uygulanan yaptırımlara karşı dijital rubleyi hayata geçirme planını önerdi.

Üst düzey parlamenter, girişimin amacının konut ve diğer inşaat projelerinin finansmanı ile üretim ve ulaşım altyapısının geliştirilmesi gibi belirli amaçlar için merkez bankası dijital para birimini (CBDC) çıkarmak ve kullanmak olduğunu söyledi. Mironov, yaptığı açıklamalarda şu ifadeye yer verdi;

Dijital ruble Rusya için tam teşekküllü bir yatırım ve rezerv para birimi haline gelmeli. CBDC’nin enflasyonu artırmadan Rus ekonomisine gerekli finansmanı sağlayacağına inanıyorum. Dijital ruble yurt dışına yatırılamaz veya farklı amaçlar için kullanılamaz.

Read Entire Article