İngiltere Merkez Bankası’ndan Çarpıcı Kripto Para Yorumu: Devam Ediyor!

2 years ago 111

Gerek sert düşüşler gerekse de yaşanan kriziler nedeniyle, kripto para piyasası son zamanlarda gündemden düşmedi.

Bankadan Regülasyon ve Stablecoin Vurgusu

IMF de dahil önde gelem merkez bankaları, dijital varlıklara yönelik endişlerini her fırsatta dile getiriyorlar. İngiltere Merkez Bankası, bugün yaptığı açıklamada kripto paralardaki düşüşün kırılganlığı artırabileceğini ancak genel olarak finansal istikrar riskini ortaya çıkarmayacağını belirtti. Banka, riskin boyutuna işaret ederek finansal istirar açısından küresel çapta bir endişenin meydana gelmeyeceğini yineledi. Terra (LUNA) krizine de atıfta bulunan banka, yatırımcıların bazı stabilcoin'lere olan güveni önemli ölçüde zayıfladığını açıkladı. Piyasadan 60 milyar doların silinmesine neden olan kriz sonrası, yatırımcı güveni büyük oranda zedelenmişti. Bankaya göre kripto para sektörünün daha fazla düzenlemeye ve yasa çerçevesine ihtiyacı var.

Banka ayrıca, küresel ekonomik görünümün önemli ölçüde kötüleştiğini vurgulayarak akıllara resesyon riskini getirdi. Ayrıca bankaya göre, Çin emlak sektöründeki riskler hala devam ediyor. İngiltere Merkez Bankası başkanı Andrew Bailey, kripto paraların gerçek bir değeri olmadığını söyleyerek kripto yatırımcılarını tüm paralarını kaybedebilecekleri konusunda uyardı. Bailey geçtiğimiz haftalarda  yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

Bu varlıklara yatırım yapmak istiyorsanız bunu yapabilirsiniz, ancak tüm paranızı kaybetmeye hazır olun. Büyün bu risklere rağmen, İnsanlar yine de kripto para satın almak isteyebilir çünkü dışsal bir değere sahipler… insanlar bu şeylere kişisel nedenlerle değer veriyor. Ama onların içsel bir değeri yok. Kripto para piyasalarında çöküş, risk teşkil ediyor.

 Bankada Aykırı Sesler de Var: Amazon ve eBay Örneği

İngiltere Merkez Bankası başkan yardımcısı Jon Cunliffe, kripto para piyasasındaki kriz ve çöküşlerden kurtulan şirketlerin geleceğin Amazon.com Inc. ve eBay Inc. ile rekabet eden teknoloji şirketleri olabileceğini söyledi. Cunliffe, bu yıl Bitcoin (BTC) ve genel kripto para piyasasının değerinden  1 trilyon dolardan fazla silen çöküşü, dotcom çöküşüne benzetti.

ABD’de 1990’ların ortaları ile 2000’lerin başları arasını kapsayan ve teknoloji şirketlerinin hisselerinin hızla yükseldiği, daha sonra ise aniden çakıldığı döneme dot-com balonu denir. Cunliffe, Çarşamba günü Zürih’teki ”Point Zero Forum’da yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Dot.com krizinde 5 trilyon dolar buhar oldu. Birçok şirket yok oldu, ancak teknoloji gitmedi. 10 yıl sonra geri geldi ve hayatta kalanlar  büyük başarı elde etti. Amazonlar ve eBay’ler  gibi devler ortaya çıktı. Piyasa, şu anda risk altında olsa da kripto teknolojisi “finansal sektörde büyük uygulamalara ve potansiyele” sahip. Önümüzdeki birkaç ay içinde kripto varlıklarına ne olursa olsun, kripto teknolojisinin ve finansmanının devam etmesini bekliyorum. Piyasa yapısında büyük verimlilik ve değişiklik olasılığı var.

Read Entire Article