IRS: Kripto Para Vergisi İçin Uyarıyor! Hapis Cezası Verilebilir!

2 years ago 136

Kripto paralarla alakalı vergilendirme süreçleri tüm dünyada yaygınlaşıyor. Yatırımcılar farklı ülkelerde farklı uygulamalara maruz kalıyor. Ülkemizde henüz kripto paralarla alakalı vergi süreçleri netleşmediği için şimdilik endişelenecek bir şey yok. Üstelik geçtiğimi yıl Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri henüz yasa çıkmadığını ve geçmişe dönük vergilendirme olmayacağını söylemişti. Bildiğiniz üzere yasalar geçmişe dönük uygulanamaz, fakat henüz resmi bir açıklama olmadı. Peki gelecekte bizi neler bekliyor?

Evet Türkiye’deki yatırımcıların aklındaki soru tam olarak bu, bizi gelecekte nasıl bir kripto para vergi politikası bekliyor? ABD örneği bu noktada bize fikir verebilir, bakalım IRS nasıl bir süreç izliyor.

Kripto Para Vergisi İçin Uyarı

IRS, vergi mükelleflerine 2021 için sunacağınız vergi beyannamelerinin en üstünde bir kripto para birimi sorusu olduğunu hatırlattı. IRS, Türkiye’deki Gelir İdaresi Başkanlığıyla aynı işi yapan kurumun adıdır. Tam ismi İç Gelir Servisi olarak geçiyor.

Görünüşte zararsız olan soru Form 1040, Form 1040-SR ve Form 1040-NR’de yer alıyor. İç Gelir Servisi aşağıdaki metinde yer alan soruyu mükelleflerine yöneltiyor.

“2021 yılı boyunca herhangi bir zamanda herhangi bir kripto para biriminde herhangi bir finansal çıkar sağladınız mı, sattınız mı, takas ettiniz mi veya başka bir şekilde elden çıkardınız mı?”

IRS, Form 1040, Form 1040-SR veya Form 1040-NR’yi dolduran tüm vergi mükelleflerinin kripto para birimi sorusuna “Evet” veya “Hayır” yanıtını veren bir kutuyu işaretlemesi gerektiğini söylüyor. Bu soruya sadece 2021 yılında kripto para ile işlem yapan mükellefler değil, tüm mükellefler cevap vermelidir. Çünkü kurumdan yapılan uyarı tüm vatandaşları kapsıyor.

Amerika’da Kripto Para Vergi Sistemi

Vergi dünyasında, basit bir evet veya hayır sorusu, eğer yanlış cevap verirseniz, şaşırtıcı derecede önemli olabilir. Aşağıdaki işlemleri 2021 yılında yapan ABD vatandaşları IRS’a bunu bildirmek ve ilgili formda bunu beyan etmek zorunda kaldı.

  • Sağlanan mal veya hizmetler için ödeme olarak kripto paraların alınması
  • Gerçek bir hediye niteliği taşımayan kripto para biriminin (herhangi bir bedel ödemeden) ücretsiz olarak alınması veya aktarılması
  • Madencilik ve stake faaliyetleri sonucunda yeni kripto para biriminin alınması
  • Hard fork sonucunda kripto para alınması
  • Mülk, mal veya hizmetler için kripto para kullanımı
  • Herhangi bir kripto paradan finansal çıkar elde etme

Sanırım milyonlarca Amerikalının bu beyanı vermesi için gerekli tüm koşulları İç Gelir Servisi eksiksiz şekilde sıralamış. Eğer bir Amerikalı “Evet” seçeneğini imzalarsa Form 8949’u kullanmalı ve bunu Çizelge D’de (Form 1040) rapor etmelidir. ABD vergi sisteminde mükellef beyan verirken hesaplamasını IRS yönlendirmesine göre kendisi yapabiliyor.

Peki basit bir Evet/Hayır sorusuna Amerikalılar yanlış cevap verirse ne olacak? Yalan beyan, vergi kaçırma derken 3 yıla kadar hapis veya 500 bin dolara (7,5 milyon tl) kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilirler. Bir vergi mükellefi “hayır” yanıtını verirse ve ardından yıl içinde kripto para birimi ile işlem yaptığı tespit edilirse, bu yeni soruya açıkça hayır yanıtı vermiş olmaları (yalan yere yemin etme cezaları altında) onlara karşı kullanılabilir.

IRS geçtiğimiz yıllarda binlerce vatandaşa uyarı mektubu göndererek kripto para kazançlarını vergilendirdi. Bu yıl İç Gelir Servisi (IRS) ekibini geliştirerek yanlış beyanda bulunan, beyan vermeyen vatandaşların tespiti konusunda ciddi mesai harcayacağını söylüyor. Yani Amerikalı kripto para yatırımcıları için 2022 yılı son derece sıkıntılı geçecek.

Umarız bu süreç Türkiye’de bu denli karmaşık olmaz. Vergilendirme için henüz ülkemizde netleşmiş bir mevzuat yok ve yatırımcıların önemli bir kısmı devam eden “Varlık Barışı” avantajından yararlanarak yurt dışındaki bakiyelerini ülkemize vergisiz şekilde sokabiliyor. Varlık barışı ile kripto paralardan elde ettiğiniz kazancı Türkiye’ye nasıl sokabileceğinizi detaylarıyla anlattığımız bir kılavuz yazı internet sitemizde bulunuyor. Sorularınızı yorum olarak da paylaşabilirsiniz.

Read Entire Article