Kaos Bu Altcoine Yarayacak! Ethereum Merge Güncellemesi!

2 years ago 98

Kripto para ekosisteminin en büyük akıllı sözleşme platformu olan Ethereum kritik bir gelişmeye hazırlanıyor. Aylardır Merge hakkında yazılıp çiziliyor fakat tarih yaklaştıkça kafa karışıklıklarına son vermek ve madencilik gibi önemli alt başlıkları da ele almak gerekiyor. Ethereum birleşmesi hakkında bilmeniz gerekenleri ele alıyoruz. Aşama, aşama neler olacak?

Ethereum Merge Aşamaları ve Tarihi

Kral altcoin mevcut iş kanıtı (PoW) konsensüsünden hisse senedi (PoS) merakla beklenen geçişini yapmaya hazır. Geçtiğimiz hafta başarıyla tamamlanan Goerli test ağı entegrasyonundan sonra resmi tarih 15-16 Eylül olarak duyuruldu. Vitalik Buterin bu tarihi 1 hafta gecikme payı olduğunu da açıkladı yani en geç 22-23 Eylül tarihinde PoS’a geçiş gerçekleşecek.

Üç aşamalı geçiş süreci, 1 Aralık 2020'de Beacon Chain'in piyasaya sürülmesiyle başladı. Sürecin 0 aşaması, doğrulayıcıların ETH'lerini ilk kez stake etmeye başladığı PoS geçişinin başlangıcını işaret etti. Ancak Aşama 0, Ethereum ana ağını etkilemedi.

  • İkinci aşama Beacon Chain'in mevcut Ethereum ana ağıyla entegrasyonuydu ve 2021’in ortalarına ertelendi. Ancak geliştiricilerin bitmeyen çalışmaları bu tarihi 2022 başına erteledi ve son olarak 2022 üçüncü çeyrekte tamamlanması bekleniyor. Bu aşama PoW tabanlı madencileri ekosistemden kaldıracak ve mevcut birçok PoW tabanlı projeyi gereksiz hale getirecektir.
  • Üçüncü aşama son bölümdür. Ethereum WebAssembly entegrasyonunu gerçekleştirecek. Bu aşama Vitalik Buterin’in de ifade ettiği gibi Ethereum'un merkezi ödeme işlemcileriyle eşit işlem hızlarına ulaşmasına yardımcı olacağına inandığı, sharding gibi diğer önemli ölçeklenebilirlik özelliklerini tanıtacak.

Ethereum Madenciliği Bitecek Mi?

Bu sorunun cevabı hangi ağı Ethereum olarak göreceğinize bağlıdır. Ethereum Vakfı ve topluluk tarafından destek gören PoS ağında “Ethereum madenciliği” bitecek. Ama, madenciler ETHPOW adıyla eski ağı devam ettirme niyetindeler. Ancak bu ağ, topluluğun büyük çoğunluğu tarafından desteklenen PoS’a bir alternatif olamayacağı düşünülüyor. Yani 2022 yılının sonuna kadar madenciler ETHPOW ile kendi Ethereum ağlarını devam ettirmeye çalışsa da sonunda enerji maliyetlerini kazançları karşılamadığı için bundan vazgeçecekler. Genel beklenti bu yöndedir.

Güçlü Bitcoin madencilerinden biri olan Chandler Guo, Birleştirme sonrası PoW Ethereum zinciri için bayrak açan ilk isimlerdendi. Ancak Buterin, bu çatallanmayı savunanları kınadı ve madencilerin insanlığa fayda sağlamadan kolay para kazanmalarının bir hilesinin peşinde olduklarını söyledi.

Ethereum’un PoW alternatifi olarak devam ettirilmesi planlanan ağın geleceği yok. DeFi ekosisteminin çoğu Ethereum ağında ve bunlar daha şimdiden PoS geçişine desteklerini açıkladılar. İşlem yapılmayan (veya eskisinin %1’i kadar işlem yapılan) bir ağın tokenine insanlar neden para versin? Değersiz bir altcoini kazmak için madenciler neden enerji harcasın?

AscendEX kripto para borsası platformu CEO'su Shane Molidor şunları söyledi;

“Bazı Ethereum madencileri, pahalı madencilik donanımlarını kullanmaya devam etmek için yeni PoS Ethereum zincirini PoW'a geri döndürmenin kendi çıkarlarına en uygun olduğuna inanabilir. Bu gerçekleşirse, ETH sahiplerine, PoS ile birleşen orijinal ETH varlıklarına ek olarak, muhtemelen "PoW ETH" de (airdrop) düşecektir."

Fakat yaygın kanaat bu madencilerin Ethereum Classic ve Render Network gibi madenciliği yapılabilen kripto paralara kayacakları yönündedir. Nitekim ETC yakın zamanda büyük bir madencilik şirketinden (Antpool) 10 milyon dolar yatırım aldı ve daha fazla yatırımın kapıda olduğu mesajı verildi. Birçok yatırımcı ETH ve ETHW ile bu süreçte para kazanmayı umarken ETC diğerlerine kıyasla daha iyi bir fiyat performansı gösterebilir.

Read Entire Article