Kardeş Ülkeden Madencilik Adımı: Güneş Enerjisi ile Bitcoin (BTC)!

2 years ago 139

Özbekistan, şirketlerin güneş enerjisini kullanarak Bitcoin (BTC) madenciliği yapmasına olanak sağlıyor. Özbek makamlar, teknoloji ile beraber güneş panellerini çalıştıran yerel madencilerin elektrik için daha az ödeme yapacağını söylüyor.

Güneş Enerjisi ve Madencilik

Özbek hükümeti, yerel firmaların güneş enerjisi kullanarak dijital varlıkların madenciliğini bu hamle ile öne çıkararak ayrıca tüm kripto madenciliği için gelir vergisi ödemekten muaf da tutuyor. Yani Özbek hükümeti hem güneş enerjisi ile kripto madenciliğinin elektrik masraflarını azaltmayı hedefliyor hem de tüm kripto madenciliğine vergi muafı desteği vermiş olmuyor.

Aslında Özbekistan, kripto dostu bir devlet olarak tanınmıyor. Özbekistan, 2019’un sonuna doğru özbek halkının dijital varlık satın alımlarını yasaklamıştı. Yaklaşık bir yıl önce ise ülke, bir u dönüşü yaparak bazı kısıtlamaları kaldırmayı masaya yatırmıştı. Bu gelişmeler sonrası ülkede, halen Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin satın alımları yasakken, aynı kurallar yabancı uyruklu vatandaşlar için geçerli kılınmıyor. Öte yandan ülke, bir yandan kriptolara yasak uygularken diğer yandan da madenciliğin önünü açıyor. Yetkililer, yerel kripto madencileri için özel bir lisans şart koşmuyor. Ancak yine de madenciler, Özbek Ulusal Perspektif Projeleri Ajans’ına kayıtlı olmak zorunda oluyor.

Binance’ın İlgisi

Bu süreçte Binance, Özbekistan’da hızla büyüyen kripto benimsenmesine sessiz kalmıyor. Bu yılın başlarında Binance, Rusya ve komşu ülkelerine kadar genişlemek istediğini ve bunların içinde Özbekistan’ın da bulunduğunu açıklamıştı. Olası bu gelişme hakkında konuşan Binance Doğu Avrupa Direktörü gleb Kostrev, Özbekistan’da halkın kriptolara sadık olduğunu ve bunun Özbekistan’ı kripto ticaret merkezlerinden biri yapabileceğini söylüyor ve sözlerine şunları ekliyor:

 “Ukrayna, Kazakistan ve Özbekistan, kripto para birimlerine daha sadıklar ve kısıtlamadan ziyade serbestleşme yönünde adımlar atıyorlar.”

Ayrıca Özbekistan’ın kuzey komşusu Kazakistan da madencilik için önemli ülkelerden biri olarak biliniyor. Kazakistan, küresel hash oranının %18’inden fazlasını oluşturuyor ki bu onu Amerika’dan sonra madencilikte ikinci yapıyor.

Read Entire Article