Kripto Borsaları, Web3 Dönüşümünü Sağlamada Önemli Rol Oynayabilir

2 years ago 86

Bitget, Boston Consulting Group (BCG) ve Foresight Ventures ile ortak bir rapor yayınladı ve  “Kripto Borsalarını Gelecekte Neler Bekliyor” adlı raporda kripto borsalarının rekabetçi ortamından bahsediliyor. Açıklamalara göre raporda, kripto piyasalarında önemli gelişme eğilimleri, Web3 ekonomisini etkinleştirmedeki rolü ve bir ayı piyasası sırasında kripto alanında nasıl yön bulunacağına dair görüşler yer alıyor.

“Keskin Bilgilerle Işık Tutuyoruz”

Rapor konusunda yaptığı açıklamalarda Bitget Yöneticisi Gracy Chen, “Bu rapor, kripto borsaları ve gelecekteki kazanma operasyonları etrafında dönen keskin bilgilerle kripto pazarındaki son gelişmelere ışık tutuyor. Bu tür piyasa koşullarına rağmen yatırımcılardan büyük bir ilgi görmeye devam ediyoruz. Raporun bulgularına göre, kripto işlem hacmi hala büyümek için geniş bir alana sahipken, LATAM ve APAC, daha yüksek pazar potansiyeli ve ilerici kripto düzenlemeleri nedeniyle küresel oyuncuların genişlemesi için en çekici iki bölge olmaya devam ediyor. Bu iki bölge öncelikli odak noktamız arasında yer aldığından, geliştirme stratejimizi de yansıtan aynı görüşte. Bu arada, dünyanın geri kalanı için finansal bağımsızlığı artırma vizyonuyla ürünlerimizi yaratıcılık ve yenilikle geliştirmeye, kripto ve sosyal ticaretin benimsenmesini artırmaya devam edeceğiz.” sözlerini kullanıyor.

BCG Yönetici ve Kıdemli Ortağı Tjun Tang ise konuyla alakalı olarak, “Piyasadaki son bozulmaya rağmen, pazarın ileride büyüme fırsatları olduğuna inanıyoruz. Kripto borsaları, erişim, likidite ve altyapı sağlayarak Web3 ekosisteminde önemli bir rol oynuyor. Yoğunlaşan rekabetle birlikte, kripto borsaları dinamik piyasa durumuna uyum sağlamalı ve rekabeti kazanmak için stratejilerini değiştirmelidir. Bu raporda, Web3'ün benimsenmesinin geleceği, ortaya çıkan yüksek potansiyel pazarlar, kripto borsası rekabet ortamı ve gelecekteki son durum hakkında perspektifler sunuyoruz. Kripto borsalarının keşfedebileceği benzersiz büyüme fırsatlarını vurguluyoruz: Temel teklifleri güçlendirmek ve ölçeklendirmek; bitişik ürünlere ve tekliflere doğru genişlemek; yenilikçi iş modelleri geliştirmek.” açıklamasını yaptı.

Kripto Endüstrisindeki Tarihsel Büyüme

Raporda yapılan açıklamalarda, kripto para piyasasında yaşanan son durumlara rağmen kripto para piyasasının kalıcı olacağının düşünüldüğüne değiniliyor. Yapılan açıklamalara göre, küresel merkezi kripto işlem hacmi 2021'de 54 trilyon dolardı. Spot işlem hacmi 20,6 trilyon dolardı ve bu da 2016 hacimlerinin 2.000 katından fazla. Tarihsel olarak, spot işlem hacmi, genel kripto piyasası değeri ve volatilitesi ile güçlü bir şekilde ilişkili.

Ayrıca yapılan açıklamalara göre, kripto para benimsenmesi hala çok başlarda. Hisse senetlerinde tutulan %25'in aksine, bireysel servetin yalnızca %0,3'ü şu anda kripto varlıklarında tutuluyor. Ayrıca kripto benimsenme düzeyinin şu anda 1998 yılındaki internete yakın olduğu ifade ediliyor. Kripto benimseme trend çizgisi devam ederse toplam kripto kullanıcılarının sayısının 2030 yılına kadar 1 milyara ulaşabileceği düşünülüyor.

Kripto Borsalarının Büyümesini Neler Etkiliyor?

Rapordaki açıklamalara göre kripto para borsalarının büyümesini 3 makro eğilim etkiliyor:

  • Kurumsal katılımın artmasıyla piyasanın karmaşıklığı
  • Web3 uygulamalarının hızlı gelişimi, altcoin’lerin işlem hacminde artışa yol açıyor.
  • Gelişmekte olan piyasalar, kripto benimsemede öncülük ediyor ve 2021 işlem hacminde önemli bir artış bulunuyor.

Bunlara ek olarak raporda türev ürünlerine de değiniliyor. Yapılan açıklamalara göre, türevlerle ilgili olgun düzenleyici ortamlara sahip daha gelişmiş finansal piyasaları yansıtan daha yüksek kripto türevleri büyümesi bekleniyor. Genel kripto türev-spot oranının, geleneksel hisse senedi piyasalarında gözlemlenenlere yaklaşması öngörülüyor.

Ayrıca yapılan açıklamalara göre kurumsal yatırımcıların ortaya çıkması, riskten korunma ve risk yönetimi talebini artırdı. Son piyasa olayları ve volatilite göz önüne alındığında ise türev ürünler için spot piyasalara kıyasla potansiyel olarak daha sıkı düzenlemeler gelebileceği ifade ediliyor.

Borsalarda Son Durum ve Gelecek Beklentileri

Raporda yapılan açıklamalara göre, kripto borsası ortamı, 2021'de spot işlem hacminin yaklaşık %70'ini ve türev işlem hacminin yaklaşık %90'ını oluşturan ilk beş kripto borsası ile yoğunlaşmış durumda. Geleneksel finans piyasası manzarasının tarihsel olarak gelişme şekline benzer şekilde, düzenlemeler rekabetçi nihai durumu şekillendirmede ve tekelleri önlemede önemli bir rol oynayabilir.

Buna ek olarak geleneksel finansla kıyaslama yapılarak, ilk beş borsanın piyasayı konsolide etmeye devam edeceği ve Küresel olarak spot işlemlerde %65-75 pay alacağı rekabetçi bir son durum olduğu ifade ediliyor. Konuyla ilgili olarak, “Benzer şekilde, ilk beş borsanın konsolide olmasını ve gelişen piyasalarda türev işlemlerin %80-90'ına ve daha sıkı düzenleyici ortamlar ve yerel düzenleyici oyuncuların rekabeti nedeniyle gelişmiş ekonomilerde türev işlemlerde %70-80'e ulaşmasını bekliyoruz.” sözleri kullanılıyor.

Bunlara ek olarak raporun gelecek açıklamalarına göre, kısa ve orta vadede, kripto borsaları, temel müşterilerinin ihtiyaçlarına göre uyarlanarak ve gelişmekte olan pazarlara genişleyerek ürün tekliflerini güçlendirmeye odaklanmalı.

Read Entire Article