Kripto Para Borsası Açıkladı: 253 Kripto Para Adresine Engel

2 years ago 92

En büyük merkeziyetsiz kripto para borsalarından olan Uniswap, Blockchain analitik şirketi TRM Labs ile yaptığı dört aylık çalışmaların ardından 253 kripto para adresinin engellediğini açıkladı.

Uniswap'dan Bir İlk

Uniswap, cüzdanların kara listeye alınmasıyla ilgili verileri ilk kez açıkladı. Söz konusu adresler ağırlıklı olarak çalınan fonlarla bağlantılı veya yakın zamanda ABD Hazinesi tarafından yaptırım listesine alınan Tornado Cash gibi işlem karıştırma hizmetleriyle olan etkileşimlerinden dolayı engellendi.  Yearn Finance'ın çekirdek geliştiricisi Banteg, verilerin Uniswap'ın yazılım mühendisi Jordan Frankfurt tarafından GitHub üzerinde yayınlandığını belirtti.

Merkeziyetsiz kripto para borsası Uniswap'ı oluşturan üç temel unsur bulunmaktadır. Bunlar; herkesin etkileşime girebileceği Blockchain'de çalışan kod, kullanıcıların kodla etkileşime girmesi için bir yol sağlayan ön uç web sitesi ve protokolü geliştiren ve çalıştıran ABD merkezli bir şirket. Kripto para adreslerininin engellenmesi ön uç seviyesinde gerçekleşmektedir.

TRM Labs Ortaklığının Etkileri

Uniswap, Nisan ayında TRM Labs ile ortaklık kurdu. Bu ortaklık sayesinde herhangi birisi Uniswap web sitesiyle etkileşime girdiğinde, adresi TRM Labs'e gönderiliyor ve ona bir risk seviyesi atanıyor. Hangi risk seviyelerine uygun olduğuna karar vermek ise doğrudan doğruya Uniswap'ın kararına bağlı.

Frankfurt'un GitHub'da yayınlanan verilere ilişkin yaptığı değerlendirmeye göre, Uniswap başlangıçta dolaylı olarak geçmişte işaretlenmiş adreslerle etkileşime girmiş olan adresleri engelledi, ancak o zamandan beri bunu azalttı. Artık yalnızca işaretlenmiş veya doğrudan saldırıya uğramış veya çalınmış fonlarla alışverişi olan adresler engelleniyor.

GitHub'da paylaşılan bir grafiğe göre TRM Labs'ın yedi yasa dışı etkinlik kategorisi için adresleri kontrol ettiği görülüyor. Yaygın olarak sakıncalı olarak işaretlenen başlıca dört kategori bulunuyor; çalıntı fonlar, bir işlem karıştırıcısından gelen fonlar, işaretlenmiş adresler ve bilinen bir dolandırıcılıktan gelen fonlar. Kalan kategoriler, çocukların cinsel istismarı için kullanılan materyaller, bilinen hacker gruplarından alınan fonlar ve terörün finansmanı için kullanılan fonlar şeklinde.

Banteg, engellenen adreslerin 30'unun bu adreslere kripto para ödemelerini göndermeyi kolaylaştırmak için kullanılan ve insanlar tarafından okunabilir isimler üreten ENS'yle ilişkili olduğunu kaydetti. Geliştirici, engellenen adreslerinin çoğunun muhtemelen tamamen yasal kullanıcılara ait olduğunu düşündüğünü de ekledi.

Read Entire Article