Kripto Para Borsası Hizmeti de Veren Robinhood Yatırımcıları Zarara Uğrattığını Kabul Etti! Para Cezası Ödeyecek!

1 year ago 66

Popüler hisse senedi ve kripto para alım satım platformu Robinhood'un yatırımcıları zarara uğrattığı gerekçesiyle yürütülen soruşturmada uzlaşmaya giderek para cezası ödemeyi kabul ettiği bildirildi.

10.2 Milyon Dolar Pazar Cezası Ödeyecek

Robinhood, 2022'nin Mart ayında platformunda yaşanan hizmet kesintilerinden dolayı ABD’deki yedi eyalet menkul kıymetler düzenleyicisinin açtığı soruşturmanın hedefi olmuştu. Ünlü ticaret platformunun menkul kıymetler düzenleyicileri ile uzlaşmaya giderek 10.2 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul ettiği bildirildi.

Kuzey Amerika Menkul Kıymet Yöneticileri Birliği Başkanı Andrew Hartnett yaptığı basın açıklamasında, "Robinhood müşterilerine hizmet verme konusunda defalarca başarısız oldu, ancak bu uzlaşma Robinhood'un müşteri hizmetleri yükümlülüklerini ciddiye alması ve eksikliklerini tamamlaması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor." dedi.

Soruşturmayı Alabama, Colorado, California, Delaware, New Jersey, Güney Dakota ve Texas eyaletlerindeki menkul kıymetler düzenleyicileri adına Kuzey Amerika Menkul Kıymetler Yöneticileri Birliği yürütüyordu.

Bir Süredir Soruşturma Altındaydı

Robinhood'un operasyonları 2020'nin Mart ayında yüz binlerce yatırımcı işlem yapmak için uygulamayı kullanmasıyla görülen kesintilerden dolayı inceleme altına alındı. Düzenleyiciler, 2021'in Mart ayından önce Robinhood'un opsiyonlar ve marjin hesapları için inceleme ve onay sürecinde "eksiklikler" olduğunu tespit etti. Robinhood'un müşteri hizmetleri ve eskalasyon protokollerindeki zayıflıklar nedeniyle bazı hisse senedi fiyatları düşse bile bazı kullanıcılar işlem gerçekleştiremedi.

Hisse senedi ve kripto para alım satım platformu, makul bir şekilde tasarlanmış bir müşteri tanımlama programına sahip olmamanın yanı sıra "müşterilere yanlış bilgilerin ihmalkâr bir şekilde yayılması" ile suçlanıyor.

Düzenleyiciler ayrıca Robinhood'un müşterilere temel broker-bayi hizmetleri sağlamanın anahtarı olan teknolojiyi denetleyemediğini ve tüm müşteri şikayetlerini Finans Endüstrisi Düzenleme Kurumu'na ve eyalet düzenleyicilerine bildirmediğini savunuyordu.

California Finansal Koruma ve İnovasyon Departmanı'na (DFPI) göre Robinhood iddiaları kabul etmedi ancak reddetmedi de. Şirket soruşturma ile "tam işbirliği" yaptı ve Kuzey Amerika Menkul Kıymetler Yöneticileri Birliği kasıtlı veya hileli davranışa dair herhangi bir kanıta ulaşamadı.

DFPI Komiseri Clothilde Hewlett, "Robinhood gibi platformlar, yasaların gerektirdiği şekilde yatırımcılar ve tüketiciler için sağduyulu korumalara uymalıdır" dedi.

Read Entire Article