Kripto Para Piyasaları Buraya Odaklandı! Piyasanın Yönünü Belirleyecek!

2 years ago 92

Son iki aydır kripto para piyasaları sürekli olarak düşüyor ve yaklaşan büyük gelişmeleri fiyatlıyor. Söylenti de al, haber de sat mantığı kripto paralarda tam anlamıyla çalışıyor. Bu hafta beklenen en büyük gelişme FED ve İngiltere’nin faiz artışıydı. Bununla ilgili önemli gelişmeler var.

Kripto Paralar Düşer Mi?

Bugün tarihinde birkaç kez uğradığı 200 haftalık ortalamaya inen Bitcoin fiyatı 22.300 dolara kadar düştü. Bu büyük geri çekilmenin birden fazla sebebi ve bir bahanesi vardı. Sabah paylaşılan Celsius duyurusu başta Ethereum olmak üzere kripto paralarda düşüşü tetikledi. Yatırımcılar gün içinde %20’yi aşan kayıplarla karşı karşıya kaldı.

Çarşamba günü yapılacak olan FED açıklaması, cuma günü gelen yüksek enflasyon verisi yaşanan düşüşün asıl sebebiydi. Düşüşe geçmeyen enflasyon %9 hatta daha üzerinde bir zirvenin de beklentisini güçlendirdi. Bu senaryoda FED daha şahin bir görünüm belirleyecek ve risk piyasalarının kayıpları derinleşecekti. Kripto paralar ve hisse senedi piyasaları ise bunu net biçimde fiyatladı. Peki çarşamba günü yapılacak açıklamalarda bizi neler bekliyor?

FED Beklentileri Neler?

Bugün akşam saatlerinde Wall Street Journal, FED üyelerinin 75 baz puanlık bir faiz artışını onaylayabileceğine dair beklentisini yayınladı. Haziran başına kadar pek destek bulmayan bu görüş, cuma günü enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte uçuk bir ihtimal olmaktan çıktı. WSJ’a göre FED üyeleri yükselmeye devam eden enflasyondan dolayı tedirgin ve küçülme pahasına sert faiz artışlarına başlanması gerektiğini düşünüyor.

Bu beklentinin WSJ tarafından dolaşıma sokulması 75 baz puan ihtimalinin sadece bir söylenti olmadığını da doğruluyor. FED üyelerinin önemli bir kısmı enflasyonun zirve yaptığını görmek için bazı fedakarlıklar yapmanın zamanı geldiğine inanıyor. Saat 22:15 gibi paylaşılan görüş, Bitcoin fiyatını önemli ölçüde etkilemedi. Çarşamba günü 21:00 da faiz kararının açıklanmasının ardından kripto paralar artık rahat bir nefes alabilir. Bu saate kadar Celsius’un piyasaya saldığı korkunun da gevşemesi ve stETH’nin 1 ETH fiyatına yaklaşması gerekiyor.

Çarşamba günü 21:30 da FED Başkanı Powell tarafından yapılacak açıklamalar bundan sonraki toplantılarda alınacak kararlara da ışık tutacak. Yatırımcıların bu konuşmada duyurulacak radikal adımlara karşı dikkatli olması gerekiyor.  Powell piyasalara daha fazla zarar vermemek için ılımlı açıklamalarda bulunur ve faiz artışı 50 baz puan seviyelerinde kalırsa yükseliş ihtimali de güçlenebilir.

Bu beklentileri fiyatlayan ABD borsaları negatif kapandı. S%P 500 günü %3,95 zararla kapatırken NASDAQ %4,63 düştü.

FED Uzman Yorumları

ABD merkez bankasının bu haftaki toplantısında faiz artırımına ilişkin uzlaşı beklentisi yarım puan iken, geçen Cuma günü beklenenden yüksek tüketici fiyat endeksi verileri Barclays ve Jefferies'i 75 bazlık potansiyel çağrılarını revize etmeye sevk etti. Şimdi, bazıları tam yüzdelik bir artışın masada olduğunu öne sürüyor. Standard Chartered Bank'ta G-10 FX araştırmasının küresel başkanı Steven Englander, "75 çok vasat bir artırım olacak dolayısıyla FED herkesi şaşırtıp 100bp artış yapabilir” dedi.

Bir zamanlar aşırı olan 50 baz puan artık beklenti haline geldi. Englander, "Fed, 50 taban çizgisine sahip olmakta oldukça başarılı oldu" dedi. Yine de bazı ekonomistlere göre, Fed'in 100 baz puanlık bir artışa karar verme olasılığı çok düşük. Cuma günü tahminini 75 puana revize eden bankanın stratejistleri ekibinde yer alan Barclays ekonomisti Jonathan Millar, “%1 şansın bile cömert olabileceğini söyleyebilirim” dedi.

Millar'a göre, doğrudan doğruya bir sarmalın aksine, arz şokları tarafından hala büyük ölçüde teşvik edilen enflasyon baskılarıyla birlikte, Fed'in bunu durdurmak için "ekonomiyi öldürme" yönünde hareket etmesi pek olası değil.

Rabobank'ta kıdemli ABD stratejisti Philip Marey, "Haziran ve Temmuz'da 50 yapacaklarının sinyalini verdiler, bu yüzden bundan sapmak paniklediklerini gösterir" dedi. Çarşamba için 50 baz puan bekliyor.

Aynı zamanda, tahvil piyasaları da bu agresif sıkılaştırmanın ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturacağına dair korkular saçıyor. Pazartesi günü, ABD getiri eğrisinin yakından izlenen bir kısmı, daha agresif faiz artışlarının ekonomik büyüme üzerinde daha büyük bir etki yaratacağına dair artan endişeyle tersine döndü.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article