Kripto Para Raporunun Detayları! 35 Milyar Dolar Silindi!

2 years ago 87

2022 yılında kripto paralar sürekli düşüşler yaşadı. Son kripto raporu 35 milyar dolara dikkat çekiyor. Ocak ayında FOMC tutanaklarının açıklanmasıyla artan satışlar devam eden aylarda Terra iflasıyla şiddetlendi. En büyük kripto para birimi birçok göstergede tarihi diplerini gördü. Stablecoinler de bu süreçte ciddi kayıplar yaşadı.

Stablecoin Raporu

Hisse senedi piyasaları ve risk varlıkları artan enflasyon ve diğer makro faktörler nedeniyle çalkantılı bir dönem yaşadığından küresel toplam stablecoin arzı 2022'nin ikinci çeyreğinin sonunda yaklaşık %18,8 düşüş yaşadı. Stablecoin'ler, ABD doları gibi fiat para birimlerine sabitlenmiş tokenlerdir. Kripto paraların bu türü blockchain teknolojisinden yararlanır ve nakit rezervler, ticari varlıklar ve diğer gerçek dünya varlıklarının bir karışımı ile desteklenir.

Arz modeli, Arcane Research tarafından bu hafta yayınlanan bir raporda açıklandı. Arcane'nin raporu, Tether (USDT), USDC, BUSD, DAI, MIM, USTC ve diğerleri gibi büyük tokenler için tedarik verilerini inceledi. Rapora göre mayıs ayı sonunda toplam arz 180 milyar dolara kadar ulaştı. Ancak ikinci çeyreğin sonunda 151 milyar dolara düştü ve küresel stablecoin arzında %18,8'lik bir gerileme yaşandı.

Stablecoinlerde Tarihi Düşüş

35,1 milyar dolarlık daralma rapora göre, stablecoin tarihindeki en büyük üç aylık arz düşüşüne işaret ediyor. Bu, kripto pazarlarının çöküşte olduğu ve Bitcoin gibi pazar liderlerinin varlık fiyatlarında büyük düşüşler yaşadığı bir zamanda yaşandı. Aynı zamanda TerraUSD çöküşü sebebiyle Stablecoinler arasındaki geçişte dikkat çekti.

Arcane'nin raporuna göre önümüzdeki dönemde USDC önemli bir sıçrama yapacak. Hatta bunun için bir tarih de verildi. 2022 yılının Ekim ayında USDC’nin USDT’yi geride bırakarak en büyük stablecoin konumuna yükselmesi bekleniyor. Her iki stablecoin de yazı hazırlandığı sırada 50 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip.

Fakat her iki stablecoin için de çeşitli olumsuz hikayeler yakın zamanda dolaşıma sokuldu. USDC için kurumsal anlaşmalardan kaynaklı ödemelerde güçlü yaşandığı iddia ediliyor. Bu iddia kurum tarafından reddedildi. USDT tarafındaysa (hisse senetleri düşerken) rezervlerin büyük ölçüde ticari kağıtlarla (hisse senedi) desteklendiği söyleniyor. USDT bunun bir sır olmadığını ancak güvenilir kağıtlara yatırım yaptıklarını söylerken rezervlerini kolay nakde çevrilebilir (devlet tahvili vs) ve güvenli seçeneklerle güncellemeye devam ettiğini açıkladı. Evergrande krizi sırasında USDT ve kripto para piyasaları için bu söylentiler ciddi kayıpları beraberinde getirmişti.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article