Kripto Para Yatırımcılarının Dikkatine! Bu Sektör, ‘Kırmızı Alarm’ Veriyor!

2 years ago 86

Kripto para piyasasında hack olayları, 2022'de de hız kesmedi. Bugün yayımlanan Chainalysis raporu, çarpıcı bulgular ortaya koydu.

DeFi, Hack Saldırılarının Merkezinde Yer Aldı

Chainalysis raporuna göre, merkeziyetsiz finans (DeFi) sektörü bilgisayar korsanlarının en büyük kurbanı oldu. Temmuz 2022'ye kadar 1,9 milyar dolar değerinde kripto para çalındı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %50'den fazla. Chainlaysis, DeFi sektörünün artık hack olayları ile anıldığına dikkat çekti.  Bu ayın başlarında, zincirler arası köprü protokolü Nomad'dan yaklaşık 200 milyon dolar çalındı. Benzer şekilde, birkaç Solana cüzdanı Ağustos başında 5 milyon doların üzerinde kayıp bildirdi. Chainlaysis, DeFi protokollerinden çalınan fonlarda çarpıcı bir artış olduğunu ekliyor. Ayrıca, Kuzey Kore merkezli Lazarus Grubu, DeFi protokollerinden çalınan fonların büyük çoğunluğunun arkasında. Chainalysis raporuna göre, Kuzey Kore'ye bağlı gruplar Temmuz 2022'ye kadar DeFi protokollerinden 1 milyar doların üzerinde para çaldı. Raporda ayrıca şunlar kaydedildi:

DeFi protokol havuzlarında ve diğer hizmetlerde tutulan kripto paralar hackerların odak noktası oldu. Bu sistemler, savunmasız olduğu sürece, hackerlar yine iş başında olacaklar. Bu saldırıları durdurmanın tek yolu, endüstrinin güvenliği artırması ve insanların yatırım yapacak güvenli projeleri bulma konusunda eğitilmesidir.

İlginç bir şekilde Chainalysis, 2022'de şimdiye kadar hack saldırılarında çalınan miktarında  keskin bir düşüş kaydetti. Temmuz 2022'ye kadar 1,6 milyar dolar olan bu rakam, Temmuz 2021'in sonuna göre %65 daha az. Bu miktardaki düşüşün nedeni kripto paraların değer kaybetmesi. Ayrıca, piyasa çöküşüne rağmen, kripto paralar hackerların hedefinde olmaya devam ediyor. Chainalysis raporuna göre, 2022'nin şimdiye kadarki en büyük hack saldırısı Finiko ekossitemindeki 273 milyon dolarlık kayıp oldu.

DeFi Tabanlı Altcoin, Hacklendi

Yine bir Merkeziyetsiz Finans (DeFi) tabanlı altcoin, hacklendi. Bu sefer kurban, Polkadot’un ekosisteminde bulunan Acala oldu. Polkadot’un aUSD ekosistemine ev sahipliği yapan merkeziyetisz finans ağı, resmi Twitter hesabı aracılığıyla ağdaki hack olayı sonrası “yapılandırma sorunlarının” artmasının ardından operasyonların durdurulduğunu açıkladı. Krtik gelişme sonrası ,platformun kullanıcılarından endişe dolu yorumlar geldi.

Ekip yaptığı açıklamada ”aUSD’yi etkileyen Honzon protokolünde bir yapılandırma sorununu fark ettik. Sorunu araştırıp çözmeye çalışırken Acala’daki operasyonları durdurma kararı aldık. Normal ağ çalışmasına döndüğümüzde geri bildirimde bulunacağız.”  ifadelerine yer verdi.

Read Entire Article