Kripto Para Yatırımcılarının Yaptığı En Büyük Hata!

2 years ago 93

Türkiye ve dünyadaki kripto para yatırımcılarının bu piyasalarda yaptıkları en büyük, hata onların sonunu getirebilir. Amerika da yapılan son araştırmalar bu hatanın sadece Türkiye’deki yatırımcılara ait olmadığını da gösteriyor. Eğer yakın gelecekte büyük sorunlarla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız bu araştırmaya kulak verin. İşte detaylar!

Kripto Para Yatırımcılarına Uyarı

Tüm dünyadaki bireysel kripto para yatırımcıları bugünlerde ince buz üzerinde yürüyor. Kripto paralar aylardır düşüyor ve birçok yatırımcı daha fazla düşmeyeceğini “umarak” kredi yoluyla portföylerini beslemeye çalışıyor. Fakat kripto paralardaki düşüşle ilgili net bir dip belirlemek imkansız. Örneğin Bitcoin, son iki ayda değerinin yaklaşık %50'sini kaybederken, Ethereum daha da kötü bir performans göstererek Kasım 2021'deki 4.800 dolarlık fiyatından yaklaşık 800 dolara kadar geriledi. Bugünlerde ise 1.100 doların üzerinde kalmaya çalışıyor.

Düşen kripto fiyatlarının, yatırımcıların kripto para birimleri ile aşırı risk almasını engellemek için yeterli olacağı düşünülüyordu. Ancak bireysel yatırımcılar büyük düşüşleri fırsat olarak görerek çok daha büyük riskler alıyor.

Kredi Çekip Kripto Para Almak

Amerika’da son yapılan araştırma bireysel yatırımcıların en az %20’sinin son düşüşlerde daha fazla kripto para almak için kredi çektiğini söylüyor. Veriler, kripto para birimleri ve kişisel borç hakkında iki önemli noktayı ortaya koyan bir finansal borç yönetimi platformu olan DebtHammer tarafından yapılan yeni bir çalışmadan geliyor.

DebtHammer raporunda şunlar yazıyor;

“Kişisel krediler en popüler olanıydı, ancak maaş günü kredileri, tapu kredileri, ipotek refinansmanları, ev sermayesi kredileri ve kalan öğrenci kredisi fonları da kullanıldı”.

Ankete katılanların yaklaşık %19'u kripto para birimine yatırdıkları para miktarı nedeniyle en az bir faturayı ödemekte zorlandıklarını söyledi. Raporda, "Ayrıca, katılımcıların yaklaşık %15'i, yatırımları nedeniyle tahliye, haciz veya arabaya el konulmasından endişe ettiklerini” söyledi.

Yatırım uzmanları, yatırımcıları kripto para portföyü oluşturmak için borç almamaları gerektiğini söylüyor.

Kuzey Carolina, Chapel Hill'deki Cardinal Retirement Planning'in baş yatırım sorumlusu Anessa Custovic şunları söyledi;

"Kripto para piyasası spekülatif bir piyasadır. Kriptoları veya diğer yüksek spekülatif varlıkları satın almak için kredi almanızı önermiyorum. Kredi geri ödemesi isteğe bağlı değildir ve bunu yapmamak finansal sağlığınız için felaket olur. Yatırımınız değerinin neredeyse tamamını kaybederse, kredinizi fazla sorun yaşamadan geri ödeyebilecek misiniz? Bu sorunun cevabı "hayır" ise uzak durun".

Custovic bu görüşte pek yalnız değil. Diğer yatırım uzmanları, kriptoların şu anda riskle dolu olduğunu ve düşen yatırım performansı ve eklenen kredi borcunun tetiklediği uykusuz gecelere değmediğini söylüyor. MarketOrders'ın kurucu ortağı Sukhi Jutla, “Kripto para birimleri satın almak için kredi almak gerçekten kötü bir fikir ve bu görüşümün iki ana sebebi var” dedi.

  • Kripto varlık satın alan yatırımcılar için herhangi bir koruma yoktur.
  • Yatırım yapmak için bir kredi almanız gerekiyorsa, bu, herhangi bir zarara dayanacak finansal genişliğe sahip olmadığınız anlamına gelir ve bu riskli bir harekettir.

Jutla, "Herhangi bir yatırımla ilgili en iyi strateji, ihtiyacınız olmayan parayı kullanmaktır" dedi. Diğer yatırım uzmanları, kripto para birimlerinin yalnızca kişinin kaybetmeye hazır olduğu fonlarla satın alınması gereken spekülatif ve oldukça değişken bir varlık sınıfı olduğunu belirtiyor.

Eric Thompson şunları söylüyor;

“Kişi asla borç almamalı veya yatırım yapmak için önemli tasarrufları kullanmamalı, bunun yerine finansal olarak güvenli ve sermayesiyle risk alabilecek durumdayken yatırım yapmalıdır. İster borsada ılımlı bir risk, isterse kripto para birimlerinde spekülatif risk olsun”.

Durum sadece Amerika’da böyle değil. Ülkemizde de maalesef kripto paralara yatırım yapmak için kredi kullanan veya önemli tasarruflarını bu işe aktaran ciddi sayıda insan var. Yaşayacakları süreç genellikle adım adım şöyle oluyor.

  • Kredi ile bir miktar kripto para satın alınıyor.
  • Fiyat kısa vadede az da olsa yukarı çıkıyor ve bu kazanç yatırımcıyı cezbediyor.
  • Hatta birkaç kredi taksiti buradaki kazançla veya bir kısmıyla ödeniyor.
  • Son 2 ayda olduğu gibi büyük düşüşler yaşanıyor ve yatırımcı istese de kripto paralarını bozamıyor.
  • Stop loss kullanmayan yatırımcı %50’yi aşan kayıplarla parasını artık içeriye kilitlemiş oluyor.
  • Ana parama ulaşayım, bakiyemi bozacağım moduna geçiyor.
  • Geceler uykusuz ve gün içinde kredinin huzursuzluğu ile aylarca bekliyor.
  • Sermayesi %90 eridikten sonra daha fazla düşecek endişesiyle varlıklarını bozuyor ve parasını hesabına çekiyor.
  • Veya araştırmadan yatırım yaptığı ponzi, shit coinler tüm parası eriyene kadar düşmeye devam ediyor.

Eğer kripto para piyasalarında çektiğiniz krediyle 2 yıl beklemeyi göz alıyorsanız kazancınız zaten büyük ölçüde faize gidecek. Özellikle ülkemizde, son düzenlemelerle birlikte kredi maliyetleri önemli ölçüde arttı. Bunun yerine aylık olarak sizi daha az etkileyecek tutarlarda düzenli ve az yatırım yapmak daha az riskli olabilir. Eğer kredi çekerek kripto paralarda maliyet düşürmek ve sıfırdan yatırım yapmak istiyorsanız bunun iyi bir fikir olmadığını bilin. Kripto para yatırımlarınızı sizi psikolojik ve maddi olarak zor duruma sokmayacak bakiyelerle yapın. Psikolojik olarak sizi zor duruma sokacak bakiyeler sürekli olarak hata yapmanıza sebep olur.

  • X altcoini Y fiyatından alırsınız
  • Fiyat bir miktar düşer ve daha fazla düşeceği endişesiyle altcoinlerinizi satarak aşağıya emir verirsiniz.
  • Fiyat o günün şartlarında %10 yükselir ve daha fazla yükseleceğini düşünerek alım yaparsınız.
  • Elinizdeki altcoin miktarı ve TL karşılık azalır, sonrasında gelen düşüşte döngü başa sarar.

Yukarıdaki döngüye giren inanılmaz sayıda Türk yatırımcı var, 1 ay içinde 25.000 TL’sini 10.000 TL’ye sadece bu şekilde eriten yatırımcıların hikayelerini Twitter da okuyabilirsiniz.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article