Kripto Paralar Aslında Bu Yüzden Düşmüş!

2 years ago 102

Geçtiğimiz ay kripto para piyasaları Terra UST’nin sıfıra gitmesiyle ciddi değer kaybı yaşandı. Ancak bunun böyle olmadığını düşünenler de var. Blockchain analitik platformuna göre, geçen ayki kripto piyasası çöküşü direkt olarak Terra olayından kaynaklı değildi. En büyük kripto para biriminin çok uzun süredir görmediği seviyelere inmesinin asıl sebebi neydi?

Kripto Paralar Neden Düştü?

Blockchain analitik platformu Chainalysis, Terra'nın stablecoini UST'nin çöküşünü analiz eden bir rapor yayınladı ve bunun son kripto piyasası çöküşünde bir faktör olmasına rağmen belirleyici faktör olmadığı sonucuna vardı. Bunun yerine raporda, "kripto piyasasının son zamanlardaki gerilemesi, UST'nin çöküşünden çok teknoloji pazarındaki düşüşle daha yakından bağlantılı görünüyor" yazıyor.

Chainalysis'e göre, Bitcoin'in teknoloji hisseleri ile korelasyonu, önde gelen kripto para biriminin 2022'de NASDAQ-100 Teknoloji Sektörü Endeksi ve S&P 500 Endeksi ile "önemli fiyat korelasyonlarını" sürdürmesi ve onlarla uyum içinde düşmesiyle kayıplarını derinleştirdi. Chainalysis, UST'nin çöküşünün Bitcoin'in düşüş eğilimini şiddetlendirdiğini söylüyor. Ancak etkinin "kısa ömürlü" olduğunu ve hızlandırılmış düşüşün sona ermesinin UST'nin çöküşüyle aynı zamana denk gelmesini de vurguluyor.

Terra Çöküşüyle Alakalı Rapor

Terra kaosu, aynı zamanda 9 Mayıs ile 12 Mayıs arasında, Terra'nın çöküşü sırasında stablecoin işlem hacminde ani bir artış gösteren borsalardan gelen verilerin gösterdiği üzere stablecoin'lerin itfasında bir artışa neden oldu. Chainalysis, “Büyük, kurumsal oyunculardan perakende yatırımcılara kadar her türlü yatırımcı, çöküş sırasında sabit paralarını sattı” dedi. Özellikle Tether (USDT)’den kaçan yatırımcılar USDC ve BUSD gibi daha fazla güvendikleri alternatiflere sığındı.

Terra çöküşünün detayları raporda yer alıyor. 7 Mayıs 2022'de Terra'nın arkasındaki kuruluş olan Terraform Labs (TFL), bir Curve likidite havuzu olan 3pool'dan planlı ve kamuya duyurulan 150 milyon dolarlık bir para çekti. Ancak para çekme işlemi yapıldıktan kısa bir süre sonra, iki kullanıcı iki saatlik bir süre içinde USDC için yaklaşık 185 milyon dolar UST takas etti ve savunmasız havuza daha az likidite ile saldırdı.

Buna karşılık, TFL, yeniden dengelemek için 3pool'dan 100 milyon UST daha çekti. İki büyük işlem, UST'nin dolar sabitinden kaymasına neden oldu ve borsalarda sabit fiyatın daha da kaymasına neden olan büyük bir satışı tetikledi. 9 Mayıs'ta, UST’nin sabitlenmesini kurtarmak amacıyla, UST'nin koruyucusu Luna Foundation Guard (LFG), UST'yi piyasadan satın almak için milyarlarca değerinde Bitcoin rezervi sattı. Ancak, rezervlerinin azalmasıyla LFG, UST'yi ölüm sarmalından kurtaramadı.

Algoritmik bir stablecoin olan UST'nin dolar sabiti, akıllı sözleşme tabanlı algoritmalar tarafından yönetiliyordu. UST'yi dolar sabitinde tutan algoritma, LUNA ve UST arasında bir bas ve yak mekanizmasıydı. UST'nin fiyatı bir doların altına düşerse, yatırımcılar 1 USD değerindeki LUNA için 1 UST'yi yakarak arzdan kaldırabilir. Yeni basılan LUNA daha sonra satılabilir ve yatırımcı aradaki farkı kâr olarak cebe indirebilir. UST'nin fiyatı bir doların üzerine çıkarsa, yatırımcılar 1 UST için 1 dolar değerinde LUNA yakabilirler. UST işlemi bir dolardan fazla olduğunda, yatırımcılar yeni basılan UST'yi kâr için satabilirler. UST sabitini kaybettiğinde yapay arz-talep oranı çöktü ve hızla büyük arbitraj fırsatları açtı.

Kullanıcılar borsalardan daha az değerli UST satın aldı ve bunları 1 dolar değerinde LUNA karşılığında yaktı. Sonuç olarak, LUNA toplu olarak basıldı ve LUNA arzında ortaya çıkan hiperenflasyon token fiyatını bir haftadan kısa bir sürede %100 oranında düşürdü.

Read Entire Article