Kripto Paralar İçin Kıyamet Senaryosu! Sıradaki FTX Bu Olabilir Mi?

1 year ago 72

Yatırımcılardaki risk iştahı önemli ölçüde zayıfladı ve elbette bunun bir sebebi var. Tehlike büyük, piyasaya için yıkıma sebep olabilir. 2022 yılında yaşadığımız sayısız faciayı göz önünde bulundurursak Grayscale çöküşü en büyüğü olabilir. Yüzbinlerce Bitcoin ve onlarca dev şirket, peki sıradaki FTX, Grayscale olur mu?

Kripto Paralar İçin Kıyamet

18 Kasım'da, dünyanın en büyük Bitcoin fonunu yöneten varlık yöneticisi Grayscale, dijital varlık ürünlerinin güvenliğini detaylandıran rezerv kanıtıyla alakalı bilgileri paylaşamayacağını söyledi. Bunu güvenlik gerekçesiyle yapmadıklarını da uzun uzun açıkladılar. FTX'in çöküşü sonrasında gelen bu açıklama yatırımcıları tam anlamıyla tatmin etmedi. Çünkü SBF ve ekibi de benzer açıklamalarda bulunuyordu ancak sonuç malumunuz.

Grayscale 10 milyar dolardan fazla BTC, Ether ve diğer varlıklardan tutuyor. DCG’nin en büyük gelir kaynağı olduğu için onun olası iflası onlarca dev kripto şirketinin çökmesine neden olacak. Grayscale'in ana şirketi (diğerlerinin yanı sıra ticaret firması Genesis, madencilik şirketi Foundry, kripto yatırım uygulaması Luno ve medya kuruluşu CoinDesk'in de sahibi olan) Digital Currency Group, kurucusu ve CEO'su Barry Silbert 23 Kasım'da DCG hissedarlarına şirketi çevreleyen korkuyla alakalı bazı açıklamalarda bulundu. Silbert yaşanan kripto kışına rağmen bu yıl 800 milyon dolar gelir hedeflediklerini söyledi. CEO'nun notunda "Daha önceki kripto kışlarını atlattık," denildi ayrıca bu kış daha çetin geçse de bunu da atlatacaklarını söyledi.

Grayscale İflas Eder Mi?

Silbert, erken dönemde Bitcoin’i benimseyenlerden ve gerçek bir kripto para meraklısı. Ancak, Sam Bankman-Fried'ın aksine, 28 yıllık bir deneyime sahip. Kriptoyu keşfetmeden önce New York'ta bir yatırım bankacısıydı ve 2015 yılında Nasdaq'a sattığı hisse senedi trade platformu Second Market'in CEO'suydu. Başka bir deyişle, bu onun ilk rodeosu değil. Silbert, Grayscale'in Grayscale Bitcoin Trust'ı (GBTC) ABD'deki ilk spot Bitcoin borsa yatırım fonuna (ETF) dönüştürme başvurusunu reddetmesinin ardından ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyona karşı güçlü bir mücadele veriyor.

SEC bu mücadeleyi endişelerini giderememenin acizliği olarak görüyor. Ancak dava süreci devam ediyor ve Coinbase borsası Grayscale cephesini destekleyen bir Amicus özeti sundu. Şimdilik kripto para şirketinin önünde iki yol var. Ya SEC geri adım atarak şirketi kurtaracak ETF dönüşüm kararını onaylayacak. Ya da kripto para piyasalarındaki düşüşler sona erecek ve artmaya başlayan yatırımcı ilgisi Grayscale ve diğer şirketlerin gelirlerini artıracak. Şimdilik ikisinin de kısa vadede gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor.

Coinbase borsası tarafından saklanan Grayscale varlıkları, borsa tarafından teyit edildi. Yani şirketin rezervlerindeki Bitcoin’ler yerinde ve Coinbase halka açık bir şirket olduğu için FTX gibi sentetik varlıkları rezerv olarak gösteremez. Bu durumda Grayscale rezervlerindeki bir sorundan dolayı iflas etmeyecektir. O halde gözümüzü Genesis’e çevirmemiz gerekiyor. 3AC ve FTX çöküşüyle milyarlık kayıp yaşayan şirket halen 500 milyon dolarlık acil krediyi aramaya devam ediyor. DCG bu büyüklükte bir kredi temin edemedi. O halde şirketlerinden bazılarını satması veya yatırımcı bulması gerekir. Şimdilik yatırımcı bulamadığını biliyoruz, bugünlerde gelecek en iyi haber 500 milyon dolardan fazla nakit para getirebilecek bir şirketini sattığını duyurması olacaktır. Aksi taktirde Genesis iflasını açıklamak durumunda kalacak ve bu durum Grayscale’in daha büyük darbe almasına neden olacak. Sonrası ise tam bir kıyamet senaryosu. DCG bunu biliyor ve eğer kendi sonunu arzulamıyorsa bu kıyamet senaryosunu ortadan kaldırmak için SEC mücadelesine ve Genesis’i kurtarma operasyonuna var gücüyle devam etmeli, başarıya ulaşmalıdır.

Read Entire Article