Kripto Paralar için Umutlandıran Analiz: Dijital Tarafta Duran Para

2 years ago 98

Kripto para piyasaları, büyük kripto para kredi şirketlerinin ve riskten korunma fonlarının bazılarının iflasın eşiğine gelmesi, kripto para şirketlerinin işten çıkarmalara gitmesi ve likidite krizleri gibi birçok olumsuz faktörle sarsılmaya devam ediyor. Öte yandan iki dijital varlık yatırım yönetim şirketinin yaptığı analize göre, güvenin sarsılmasına ve genel piyasa duyarlılığındaki düşüşe rağmen fırsatçı yatırımcılar sermayelerini yeniden kripto paralara yatırmak için hazır bir şekilde bekliyor.

Dijital Tarafta Duran Para Miktarındaki Yükseliş

Digital Asset Investment Management (DAIM) tarafından Cuma günü sonuçları açıklanan araştırma, kripto para piyasalarının piyasa değerine göre en büyük dört stablecoin'in iki yıllık bir süre içinde önemli ölçüde büyüdüğünü ortaya koyuyor. DAIM'e göre, Tether'in USDT'si, Circle'ın USDC'si, Binance'in BUSD'si ve MarkerDAO'nun DAI'sinin piyasa değeri 2020'nin Nisan ayından bugüne kadar 7 milyar dolardan 147 milyar dolara kadar çıkarak 20 kattan fazla arttı.

DAIM, son haber bülteninde "Bu, ekosistemin Bitcoin ve altcoin'lere dağıtılmaya hazır ek 140 milyar dolara sahip olduğu anlamına geliyor" diye yazdı ve aynı zamanda stablecoin'lerin kripto para piyasalarındaki fırtınalardan korunma konusunda oldukça verimli olduklarını belirtti. DAIM raporunda, "Dijital tarafta duran para miktarı hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Bu, indirimli fiyatlardan kripto para almak için hazır bir şekilde bekleyen çok sayıda sabırlı yatırımcıya işaret ediyor" notunu düştü.

Avustralya merkezli dijital varlık yönetim şirketi Zerocap ise Blockworks'e verdiği demeçte, tüm kripto paraların toplam piyasa değerinin geçen Kasım ayından bu yana 3 trilyon dolardan 950 milyon dolara neredeyse yüzde 70 düşerken, ilk dört stablecoin'in dolaşımdaki arzının yüzde 12,6 arttığını belirtti. Zerocap, "Stablecoin arzındaki net büyüme tamamen dolara geri dönmek yerine zincir üzerinde fon tutan kullanıcıların bir göstergesidir. Zincir üzerinde duran stablecoin'lerin bir kısmı büyük olasılıkla orada dururken, yatırımcıların yatırımlarına ortalama dolar maliyeti ya da tahsis etmek adına uygun bir zamanın gelmesini beklemek için boşta duruyor." dedi.

En büyük kripto para Bitcoin, Nisan ayında yüzde 19 değer kaybetti ve fiyat 45 bin 500 dolardan 37 bin 630 dolara kadar düştü. BTC, 5 Mayıs ila 13 Haziran arasında görülen sert düşüşle birlikte değerinin yüzde 44'ünü kaybetti. Bitcoin, 2021'in Kasım ayında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69 bin doları görmesinin ardından değerinin yüzde 70'den fazlasını kaybetti. Ayı piyasası gerçeği yatırımcıları panikletirken, durum kripto paralara yatırım yapan büyük çoğunluk için dayanılmaz hale geldi. Bu, bazılarının düşen fiyatlar ve iflasın eşiğine gelen ya da iflas eden kripto para şirketlerinin neden olduğu riskli ortamda stablecoin'ler de dahil olmak üzere alternatif varlıklara yönelmesine neden oldu.

Stablecoin Alanındaki Son Durum

Stablecoin'ler tipik olarak 1:1 oranında herhangi bir fiat paranın (ABD doları, Euro gibi) ve bazen emtiaların (altın) değerine endekslenir. Önde gelen stablecoin'ler nakde çevrilebilir ve yüksek volatilitenin olduğu dönemlerde kripto para piyasalarına adım atmak veya fırtınalı dönemlerde piyasalardan çıkmak için güvenilir bir yol sağlar. Kimilerine göre stablecoin'ler gelişmekte olan ülkelerdekilerdeki enflasyondan korunmak için de birer uygun araçlardır.

Şu anda algoritmik, fiat teminatlı ve kripto para teminatlı stablecoin'ler olmak üzere üç tür stablecoin bulunmaktadır. Mayıs ayında sarsıntılara neden olan Terra'nın UST'si, algoritmik stablecoin tasarımında piyasada başarısız oldu ve sonunda çöktü. Bu çöküşle Celsius ve Three Arrows Capital dahil olmak üzere endüstrinin en büyük şirketlerinden bazıları iflasın eşiğine geldi.

Başlangıçta “Realcoin” olarak bilinen Tether, hem piyasa değeri hem de ticaret hacimleri bakımından sektörün en büyüğüdür ve aynı zamanda en eskilerinden biridir. Tether, fiat para ile teminatlandırma kavramına 2014'te öncülük etti. Tether'in rezervlerinin meşruiyetiyle ilgili soru işaretleri varlığını korurken, stablecoin'in hayranları yüksek volatilite dönemlerinde satış baskısına ve geri ödemelerine dayanma kabiliyetinden övgüyle bahsediyor.

Öte yandan Circle'ın USDC'si, Tether'in stablecoin'inin piyasa hakimiyetini ele geçirmeye hızla yaklaşıyor. Stablecoin'in UST'nin çöküşü sırasında yüzde 15 oranında artan dolaşım arzı karşısında USDT'nin arzı yüzde 20 düştü. Zerocap, USDC için yaptığı değerlendirmede "USDC'nin emsallerine kıyasla muazzam büyümesi, yatırımcıların stablecoin desteğine ilişkin netliğe değer veren artışın bir göstergesi. Terra çöküşü, piyasalardaki yatırımcıların büyük bir yüzdesinin yok olup gitmesine neden oldu ve muhtemelen birçoğunun portföylerinin (amaçlanan) istikrarlı bölümünün arkasındaki desteğin kalitesini yeniden değerlendirmeye itti." ifadelerini kullanıyor. Zerocap, USDC'nin popülaritesindeki artışın stablecoin büyümesini destekleyerek, arzda son sekiz ayda yaklaşık yüzde 62 oranında artış sağladığını da ekliyor.

Read Entire Article