Kripto Paralar Ne Zaman Yükselir? Coinbase’den Dikkat Çeken Rapor!

2 years ago 95

Kripto para piyasalarındaki sert düşüş yatırımcıları sıklıkla "kripto paralar ne zaman yükselir" sorusunu sormaya yöneltmiş durumda. Kötüleşen makro faktörlerin kripto para piyasalarındaki mevcut ayı piyasasının nedeni olması şaşırtıcı değil. ABD merkezli kripto para borsası Coinbase, 5 Temmuz'da yayımladığı bir blog yazısında bu fikri doğruladı ve üçüncünün kripto paralar için zayıflayan görünümden kaynaklandığını ekledi.

Yükselen Faizler ve Resesyon

Kripto para borsası Coinbase, blog yazısında kripto para ve geleneksel piyasalar arasındaki korelasyonun 2020'den bu yana keskin bir şekilde arttığını belirtti. Bu aynı zamanda dünya genelinde pandemi kaynaklı karantinaların uygulandığı yıldı. Blog yazısında, "Böylece kripto para piyasaları, kripto varlıklarının finansal sistemin geri kalanıyla giderek daha fazla iç içe geçmesini bekliyor. Kripto varlıkların risk profili, petrol ve teknoloji hisse senetleri gibi emtialara oldukça benzer." notu düşüldü.

Kripto para piyasaları şu anda 2021'in Kasım ayında ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 70-75 düştü. Bu, yüzde 80'in üzerinde düşüşün yaşandığı önceki ayı piyasalarına benzerlik göstermiyor. Bununla birlikte, bu döngünün en büyük farkı, kripto para piyasaların makroekonomik faktörlerden etkilenmiş olması ve ABD ekonomisinin uzun yıllar sonra resesyona girebileceği endişesi olabilir.

Resesyon, art arda iki çeyreklikte bir ülkenin sınırları içinde üretilen tüm bitmiş mal ve hizmetlerin parasal değerini yansıtan GSYİH'nin (gayri safi yurtiçi hasıla) negatif gelmesiyle belirlenir. ABD'nin GSYİH'si yılın ilk çeyreğinde - yüzde 1,6'ydı. İkinci çeyrek için GSYİH 28 Temmuz'da Ekonomik Analiz Bürosu (BEA) tarafından açıklanacak ve ilk çeyreğe göre daha iyi olması beklenmiyor. Resesyon, dörtnala yükselen enflasyon gibi kripto para piyasaları için kötü bir haberdir.

Haziran ayı enflasyon rakamları veya tüketici fiyat endeksi (TÜFE), ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu tarafından 13 Temmuz'da açıklanacak ve Mayıs ayındaki yüzde 8,6'dan daha kötü olan yüzde 8,7 olarak açıklanması bekleniyor. Enflasyonun yüksek gelmesi veya beklentileri aşması, özellikle kripto paralar gibi yüksek riskli varlıklar için harcamaları ve yatırımları sıkıştırır ve düşüşü tetikler.

Kripto Paralar Ne Zaman Yükselecek?

Fed'in bu ay yeniden faizleri artırması bekleniyor. Bu da borç vermeyi ve borçlanmanın önüne geçiyor ve geleneksel finans seçeneklerini kullanarak tasarruf yapılmasını teşvik ediyor. Borçları olanlar daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacaklar ve bu da yatırım için mevcut para miktarını daha da zorlayacak.

Coinbase, blog yazısında mevcut durumun 2000-2001 dot-com krizin ve o yıllardaki resesyona benzer olduğunu belirtiyor. Şimdiye kadar, S&P 500 son zirvesinden yüzde 29 düşerken, daha çok teknoloji hisselerinden oluşan daha riskli Nasdaq bileşik endeksi zirvesinden yüzde 70 düştü.

Bu nedenle, kripto para piyasaları için ileride bu makroekonomik faktörler nispeten normal seviyelere dönene kadar netleşmesi muhtemel olmayan daha fazla kara bulutlarla kaplanabilir ve düşüş devam edebilir. Piyasa uzmanları, kara bulutlar dağılana kadar kripto para piyasalarında bir yükselişin başlamasını pek mümkün olarak görmüyor.

Read Entire Article