En büyük kripto para birimi yazı hazırlandığı sırada yeniden 22.500 doların üzerine çıktı ve peki kısa vadede beklentiler neler? Altcoin yatırımcıları 2022 yılının bugüne kadar olan kısmında ciddi kayıplar yaşadı. 2021 zirvesinden bu yana neredeyse tüm altcoinler %80’i aşan kayıplar yaşadı. Peki bugünlerde devam eden son toparlanma artık trend değişiminin başladığına mı işaret ediyor?
Kripto Paralar
Piyasalar 2022 yılının ikinci çeyreğinde (Nisan, Mayıs ve Haziran) tarihi olarak en kötü performanslarından birini gösterdi. Tüm kripto paralar bu süreçte ciddi oranda kayıp yaşadı. Bitcoin ve Ethereum ise bu düşüşlere öncülük etti. Öyle ki 4.800 dolarları zorlayan Ethereum fiyatı neredeyse 4.000 doları silerek 880 dolar seviyesinden alıcı bulur hale geldi. Kripto milyarderleri milyonerliğe düştü ve milyonerlerin havalı ünvanlı ellerinden alındı.
Peki tarihi kayıpların yaşandığı 2022 ikinci çeyreğini geride bıraktığımıza göre artık yükseliş başlayacak mı? Kripto para yatırımcılarını kısa vadede neler bekliyor?
Kripto Paralar Yükselecek Mi?
Boston Consulting Group, kripto borsalarının geleceği hakkında bir rapor yayınladı. Rapor, kripto piyasasında kripto yatırımının çeşitli yönlerini yakalamaya çalışıyor. Artan kripto benimseme ve makro trendler, küresel kripto işlem hacminde keskin bir artışa yol açtı. Rapora göre, küresel merkezi borsa hacmi 2021'de 54 trilyon dolara ulaştı. Tarihsel olarak konuşursak, spot işlem hacmi genel kripto piyasası değeri ve volatilite ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Hacimdeki büyük artış, kripto varlıklarına artan ilgiyi de yansıtıyor. Goldman Sachs'a göre, kripto para birimleri şu anda küresel "değer deposu" pazarının yaklaşık %20'sini oluşturuyor. Kurumsal yatırımcıların ortaya çıkmasıyla, riskten korunma ve getiri elde etmek için artan bir talep var. Rapor, organize oyuncuların artan talebi desteklemek için merkezi seçeneklere girmesini bekliyor. FTX'in LedgerX'i satın alması, büyüyen trend için bir sinyaldir.
Dünyanın bazı bölgelerinden kriptoya olan ilgiyle alakalı oldukça ilginç rakamlar geliyor. Orta Doğu, kripto piyasasının büyümesini destekleyen kazançlı bir bölgedir. Bölge, 2021'de küresel spot ve türev işlem değerinin %4'ünü oluşturuyor. İsrail, “olgun finans piyasası” ile çekici bir platform olmaya devam ediyor. Raporda ayrıca bölgedeki kripto hacmine katkılarından dolayı Türkiye, BAE ve Suudi Arabistan da vurgulanıyor.
Mevcut kripto ekonomisinde sorunlar var ve kontrol edilmezse gelişmeye devam edecek. Yoğunlaşan makro koşullarla birleştiğinde, kısa vadeli kripto senaryosu şu anda kasvetli. Bununla birlikte, BSG'nin kıdemli üyeleri kripto endüstrisi hakkında iyimser kaldığı için rapor olumlu bir notla sona eriyor.
“Son pazardaki bozulmaya rağmen, pazarın ileride büyüme fırsatları olduğuna inanıyoruz. Rekabetin yoğunlaşmasıyla birlikte, kripto borsaları dinamik piyasa durumuna uyum sağlamalı ve rekabeti yenmek için stratejilerini değiştirmelidir.”
Yani kısa vadede görünüm negatif ancak uzun vadede yatırımcılar bu süreçten kazançlı çıkacak gibi görünüyor. Elbette burada yatırım yaptığınız altcoinler de önemlidir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde piyasada işlem gören tokenlerin önemli bir kısmı tarihin çöplüğünde kendilerine yer bulmuş olacak.