Kripto Paralar Yükseliyor Ama Sevinmek İçin Erken Olabilir!

2 years ago 94

Yaklaşık 1 haftadır Bitcoin (BTC) kritik 20.000 dolar seviyesinin üzerinde alıcı buluyor. Kripto para piyasaları toparlanıyor. Bu yükselişin temelinde enflasyonun artık durulduğuna dair yaygın bir kanaat var. Peki ABD enflasyonu devam eden iyimser görüşe uyum sağlayacak mı? Kripto paraları nasıl bir gelecek bekliyor? İşte detaylar.

Enflasyon ve Kripto Paralar

Dünyanın en büyük devletleri yükselmeye devam eden enflasyona karşı önlem olarak faizleri artırıyor. Bugün Avrupa Merkez Bankası 11 yılın arzından 50 baz puanlık faiz artışına gitti. Önümüzdeki hafta çarşamba günü ise FED’in asgari 75 baz puanlık bir artış yapması bekleniyor. Faiz artışları özellikle riskli yatırım araçlarına olan iştahı azalttığı için kripto paraları negatif etkiliyor. Küresel belirsizlik, enflasyon, Çin’de yaşanan sorunlar, Ukrayna savaşı, yaklaşan kış öncesi artan enerji fiyatları ve daha birçok gelişme Bitcoin ve altcoinlerin lehine görünüyor.

ABD hisse senedi piyasaları ve kripto paralar temmuz ayında bir miktar geri çekilen enerji fiyatları sebebiyle yükseliyor. Yaygın görüş geçtiğimiz ay enflasyonun zirve yaptığı yönünde. FED ise %2 hedefine ulaşana kadar bilanço azaltımı, faiz artışı gibi adımlarına devam edeceğini söylemişti. Peki gerçekten enflasyon zirveyi gördü mü?

Enflasyon Düşüyor Mu?

Goldman Sachs CEO'su David Solomon kısa süre önce CNN'ye verdiği bir röportajda ABD'de enflasyonun henüz zirveye ulaşmadığını söyledi. Ekonomistler enflasyonun zirve yaptığına inanabilirken, iş adamları ve tedarik zinciri uzmanlarının enflasyonun hala yükselmeye devam ettiğini düşündüklerini açıkladı. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu geçtiğimiz günlerde Haziran 2022 için Tüketici Fiyat Endeksi'ni %9,1 olarak yayınladı. Bu, son 40 yılın en yüksek artışıdır. TÜFE, ülkedeki enflasyon seviyelerinin güçlü bir göstergesidir. İngiltere tüketici fiyat enflasyonu da İngiltere Merkez Bankası tarafından %9,4 olarak açıklandı.

Solomon, mevcut ekonominin pandemi, pandemi sırasındaki parasal yardım paketi ve Fed'in güvercin politikaları gibi bir dizi bileşik faktörün sonucu olduğuna inanıyor. Sonuç olarak, soğuması için daha uzun bir süreye ihtiyaç var. Önemli bir yazar ve ekonomist olan Pete Grandich de enflasyonun hükümet tarafından açıklanan %9,1 TÜFE verisinden çok daha yüksek olduğuna inanıyor. Ayrıca, 40 yıl önceki büyük enflasyonun, bu ekonomik dönemi daha da kötüleştiren bir tedarik zinciri krizi yaşamadığını da söyledi.

Ancak, bazıları enflasyonun gerçekten zirveye ulaştığına inanıyor. Önemli bir kripto para fenomeni ve yatırımcısı olan Lark Davis, fiyatlar durulduğu için Temmuz enflasyonunun daha düşük açıklanacağına inanıyor. Eğer Davis haklı çıkarsa kripto paralar yükselişine devam edebilir. Ancak tam tersi olursa kripto para piyasaları daha büyük bir düşüşün arifesinde olabilir. En kötü senaryo ise Bitcoin fiyatının 15.000 doların altına düşerek 5-8 ay arası yatay seyrini devam ettirmesidir.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article