Kripto Paralara Kısıtlama Açıklaması! Özellikle Bireysel Yatırımcılar!

2 years ago 93

Piyasalardaki fiyat dalgalanması özellikle bireysel yatırımcıları olumsuz etkiliyor. Bunun için yakında önlemler gelebilir. Kripto para şirketleri için sağladığı kolaylıklar sebebiyle “kripto cenneti” olarak tanımlanan Singapur, yeni kısıtlayıcı adımların arifesinde görünüyor. Peki kripto paraları bu kısıtlamalar nasıl etkiler? İşte detaylar.

Kripto Paralara Kısıtlama

Singapur Para Otoritesi (MAS), ülkenin parlamentosuna bugün bir mektup gönderdi. Gönderilen mektuba göre mali düzenleyici daha kısıtlayıcı kripto para düzenlemeleri düşünüyor. MAS'tan sorumlu bakan Tharman Shanmugaratnam'a göre, düzenleyici, kripto pazarındaki bireysel katılımcılara daha fazla koruma sağlayacak önlemleri düşünüyor. Mektupta şunlar yazıyor;

“Bunlar, bireysel katılıma sınırlar koymayı ve kripto para birimlerinde işlem yaparken kaldıraç kullanımına ilişkin kuralları içerebilir”.

Daha önce de birçok ülkede kripto para borsaları maksimum kaldıraç seviyelerini düşürmek zorunda kalmıştı. Birçok yatırımcı bilinçsiz pozisyonlar alarak kaldıraçlı işlemlerde ciddi zararlara uğruyor.

Singapur ve Kripto Paralar

Mektup, MAS'ın katı kripto piyasası gözetimi politikasını ilerletmeyi planladığını gösteriyor. Regülatör, yılın başında kripto pazarlama kampanyalarına son verdi ve ülkedeki kripto para birimi işletmeleri için bir lisans rejimi çıkardı. MAS, daha önce kripto alanındaki kötü aktörlerle başa çıkma arzusunu belirtmiş ve merhametsiz olacaklarını söylemişti. Singapur'un mali düzenleyicisi geçtiğimiz günlerde, zor durumdaki hedge fonunu varlıklarını düzenleyici kuruma yanlış tanıtmakla suçlayarak Three Arrows Capital'i kınadı.

Kripto para yatırımcılarının korunmasına yönelik adımlar dünyanın her yerinde hızlandı. Özellikle mayıs ayındaki Terra çöküşü çok sayıda bireysel yatırımcıyı olumsuz etkiledi. Yaklaşık 40 milyar doların piyasadan silinmesiyle sonuçlanan çöküş, başta 3AC olmak üzere birden fazla hedge fonun ve kripto şirketinin de direkt veya dolaylı iflasına sebep oldu.

Başta ABD olmak üzere birçok ülke, vatandaşlarını bu riskler konusunda bilinçlendirmek ve korumak için adımlar atıyor. Son olarak SEC bir dizi animasyon yayınlamış ve yatırımcıların hangi risklerle karşı karşıya olduklarını açıklamaya çalışmıştı. Başta Hazine Bakanı Yellen olmak üzere çok sayıda siyasi de “stablecoin düzenlemesinin” en geç yıl sonuna kadar yürürlüğe girmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article