Kripto Paralarda Boğa Sezonu Başlıyor Mu? Cevap Verdiler!

2 years ago 97

Bitcoin (BTC) yazı hazırlandığı sırada 24.400 dolardan alıcı buluyor ve 2022 yılı kripto paralar için tam bir yıkım oldu. Birçok gösterge kripto paraların artık dip bölgeye ulaştığını söylüyor. Peki kripto paralar için boğa sezonu başlıyor mu? Glassnode bu konuya cevap verdi. Yatırımcıların merak ettiği sorunun cevabı ve piyasa beklentilerini ele alıyoruz.

Boğa Sezonu Ne Zaman?

Kripto analitik firması Glassnode, piyasalarda yaşanan son toparlanmanın bir boğa sezonu başlatacağını düşünmüyor. Mayıs ve haziran ayında aşırı satışlarla dip bölgelere düşen Bitcoin ve altcoinler temmuz ayında önemli kazanımlar elde etti. Özellikle başta Ethereum olmak üzere çok sayıda altcoin %100’e varan artışlar yaşadı. Peki Bitcoin? O henüz bazı altcoinler gibi fiyatını ikiye katlayabilmiş değil ve bunun birçok sebebi var.

Glassnode, yeni bir analizde Bitcoin (BTC) için on-chain talebin cansız olduğunu söylüyor.

“Net sonuç, Bitcoin bloklarının kısmen boş olması, Ethereum gas fiyatlarının birkaç yılın en düşük seviyelerinde olması ve EIP1559 yakma oranının tüm zamanların en düşük seviyesinde olması.”

Düşük işlem talebi seviyesine değinen Glassnode henüz net biçimde ayı piyasalarında olduğumuzu söylüyor. Eğer işlem ücretleri artar ve ağ aktivitesinin yukarı çıktığını görürsek bu boğa sezonunun başlangıcı için ikna edici bir gösterge olabilir.

Kripto Paralar Son Durum

Glassnode ayrıca hem Bitcoin hem de Ethereum'un (ETH) harcanan çıktı kâr oranları (SOPR) açısından bazı cesaret verici artışlar yaşadığını söyledi. Fakat bunun bir ayı piyasası rahatlaması veya yükseliş trendinin başlaması mı olduğunu anlamak güç. SOPR on-chain metriği, kripto yatırımcılarının kâr veya zararla satış yapıp yapmadığını belirler. SOPR 1'den büyükse, varlığın sahipleri kârla satıyorlar. Aksi halde zararına satarlar.

“Bitcoin için SOPR, haziran ayının başından bu yana ikinci kez 1.0'ın üzerine çıkmaya çalışıyor.”

Kısa vadede yatırımcıların izlemesi gereken iki önemli veri var. Birincisi ABD Temmuz enflasyonu diğeri ise onlarca makro ekonomik gelişme. Peki ABD Temmuz enflasyonu ne zaman açıklanacak? 10 Ağustos Çarşamba günü 15:30’da açıklanacak. Yani ilk önemli veri için sadece 10 gün beklememiz gerekiyor.

Ancak bir de ikinci kısım var;

  • Çin, Tayvan gerilimi
  • Rusya’nın savaşı Avrupa’ya genişletme planı
  • Enerji fiyatlarında Rusya’nın tehdidi sebebiyle artık (dolayısıyla enflasyon+)
  • Maymun çiçeği virüsünün şiddetlenmesi
  • Ve daha birçok şey

Yani 10 Ağustos tarihinde enflasyon düşük gelse bile makro ekonomik gelişmelerin piyasayı etkilememesi, kripto paralarda büyük bir hack veya çöküş yaşanmaması ve ABD’nin açıklamayı planladığı kripto düzenlemesinin kucaklayıcı olması gibi birçok şartla kripto paralar yükselişe geçebilir. Ancak pandemi sırasında genişleyen ekonomiler, büyük savaşların fitilinin ateşlenmesi bize önümüzdeki birkaç yıl içinde pek iyi bir piyasa geleceği vaat etmiyor. En azından şu an genel bir karamsarlık hakim.

Read Entire Article