Kripto Paralardaki Düşüş Bir Fırsat Olabilir!

2 years ago 96

Bitcoin’in piyasa değeri önemli ölçüde eridi ve altcoinler yüzde 80’i aşan kayıplar yaşadı. Mayıs ayından bu yana kaosun şiddeti artıyor. Kripto paralarda artan korkunun birçok sebebi var. Yüz milyarlarca doların buharlaşmasının bir sonucu olarak Twitter’ın atmosferi de değişti. Peki bu son büyük düşüş döneminden hangi dersleri çıkarmamız gerekiyor?

Kripto Para Twitter

Şaşırtıcı değil ancak bugünlerde özellikle Twitter daha fazla korku pompalıyor. Şöyle bir uzaklaşıp yazılan, çizilenlere baktığınızda 7-8 bin dolar gibi enteresan Bitcoin hedefleri verenlerden tutun da Ethereum için 200 dolarlık bölgeleri işaret edenlere kadar çok fazla abartılı yorum var.  Ne tesadüftür ki, bu hedefleri verenler geçtiğimiz yıl tam tersi söylemler geliştiriyordu. Altı haneli Bitcoin hedefleri, 1000x altcoinler…

Bugünler en başta bize şunu öğretmelidir. Kimse geleceği göremiyor ve abartılı kesin tahminlerde bulunanlar en fazla yanılanlar oluyor. Geçtiğimiz yıl bugünlerde 2022 için 100-250 bin dolarlık Bitcoin fiyat hedefi verenlerin tamamı yanıldı. Fiyat düzeltmesi olmadan süper mega boğa yaşayacağız diyen 3AC kurucusu Zhu Su iflas etti. O halde bugünlerde abartılı dip hedefleri verenlerin de yanılması muhtemeldir. Kısa ve orta vadede sizi heyecanlandıran dip/tepe hedeflerinin sizi yanıltmasına izin vermeyin.

Kripto Paralar Başarısız Oldu

Evet, kripto paralar geçmişte hiç bugünlere benzer olaylar yaşamadı. Resesyon görmedi, büyük savaş ve pandemi sonrası patlayan enflasyonlarla imtihan olmadı. İşte bu yüzden, Bitcoin bugüne kadar enflasyona karşı sığınak olarak görüldü. Yeterince uzun vadede iyi bir çözüm olabilir. Ancak Bitcoin savaşı kaybetti. Yatırımcıların enflasyona karşı paralarını koruyacak alternatif bulamadığı bugünlerde, S&P 500 veya NASDAQ hisselerinin yolundan ilerliyor. Adeta teknoloji hisselerini izleyen bir ETF’e dönüştü.

Geçtiğimiz yılın sonunda Vadeli Bitcoin ETF gelmeseydi belki de bugünlere daha erken gelecektik. Ancak geciktirilmiş de olsa kripto paraların ciddi sorunları var. Örneğin bir kesim sermaye tarafından kripto paraları kredi/kazanç çarkına çevrildi. Geçtiğimiz yıl piyasaları yukarı çeken en büyük etkenlerden biri de buydu. Celsius ve diğerlerinin tarihin karanlığına gömülmesiyle bu istismarın bedeli ödenmiş olacak.

Peki ya diğer hedge fonları alt etmek için piyasayı manipüle edenler. Dolaylı veya direkt olarak kripto şirketlerini iflasın eşiğine getirip cazip fiyatlardan onları satın alanlar? Belki de bir sonraki döngüde veya regülasyonların oturduğu günlerde onların nasıl yıkıldığını izleyeceğiz.

Kripto Paralardaki Düşüşü Fırsata Çevirin

Verdiği fiyat tahminleriyle gelecekten haber getirdiğini iddia eden insanlardan uzaklaşın. Kendinizi kripto para endüstrisi alanında daha fazla geliştirin. Teknik analizin iyi bir yatırımcı olmak için gerekli olan tek şey olmadığını bilin. Daha fazla okuyun, yatırım yaptığınız projenin sosyal medya hesaplarında, discord kanalında iyi bir gözlemci olarak varlık gösterin. Yol haritasını takip etmediğiniz, token ekonomisini anlamadığınız daha da kötüsü aslında ne iş yaptığını bilmediğini projelere para yatırmaktan vazgeçin. Bugün yaklaşık 21.000 kripto para var ve bunların önemli bir kısmı sadece kurucularının bir miktar para kazanma hedeflerine hizmet ediyor. Yani silinip gidecekler.

Merak ettiğiniz projelerin white paper’larını okuyun. Daha fazla okumak, daha fazla gözlemlemek için zaman harcayın. Çünkü ayı piyasalarının en şiddetli olduğu bugünlerde al/sat yapmaktan daha iyi olan tek şey budur. Kripto para piyasalarındaki düşüşü bir fırsat olarak görüp, ayı piyasalarından sağ çıkabilecek projeleri inceleyin. Bunu nasıl yapacağınıza dair çok sayıda içeriği burada yayınladık. Eğer yatırım yapacaksanız bunu finanse etmek için asla ödemekte güçlük çekeceğiniz kredileri kullanmayın. Borç psikolojisiyle yatırım yapılamayacağını bilin.

Son olarak, unutmayın. Kripto para piyasalarında bugüne kadar birçok dev fiyat hareketleri görüldü. Grafikte mumlar her zaman kuzeye gitmiyordu, kimi zaman yüzlerce gün fiyatlar düştü. Fakat her düşüşün bugüne kadar bir dönüşü oldu.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article