Kripto Paralardaki Zayıf Görünümden Kim Sorumlu?

2 years ago 79

2021 yılının sonundan bu yana kripto para piyasaları kısa molalara rağmen sürekli düşüşler gördü. Yatırımcılar aylardır bakiyelerinin eksildiğine şahit oluyor. Peki devam eden zayıf görünümden sorumlu olan sadece FED mi? Kripto para yatırımcılarının bu sürece ne gibi katkısı oluyor? Son Glassnode raporu ve güncel durumu ele alıyoruz.

2022 Yılı Kripto Paralar

Geçtiğimiz yılın sonunda birçok altcoin için 2022 yılında ciddi fiyat artışları konuşuluyordu. Nitekim 2020 yılının sonundan 2021 yolu sonlarına kadar birçok altcoin etkileyici büyümeler yaşamıştı. Fakat bu sene beklenen olmadı. Kripto paralar geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Fed tarafından verilen sinyallerin ardından düşmeye başladı. Fed artık politika değiştiriyordu ve bol para devrinin biteceği söylendi. Bugün ise FED bilançosunu her ay azaltmaya, faizleri artırmaya ve şahin görünümünü sürdürmeye devam ediyor.

Yatırımcılar 2022 yılından fiyat performansı açısından memnun değil ve Fed politika değişikliğine gidene kadar da durum böyle devam edecek. ABD’nın sıkı para politikası, gelişmekte olan ülkeleri, hisse senetlerini ve kripto paraları negatif etkiliyor. Yani risk piyasalarındaki iştah haklı olarak azalıyor ve yatırımcılar ABD tahvilleri gibi daha güvenli seçeneklere yöneliyor.

Düşüşten Kim Sorumlu?

Temelde Fed’in politika değişikliği bu düşüşlere sebep oldu ancak durum bununla sınırlı değil. Glassnode, yeni bir raporda, Bitcoin piyasasının volatilitesine dikkat çekti. Daha geniş finansal piyasaların gerilemesinden ağır şekilde etkilenen kral kripto para kısa vadede belirsiz görünüyor. Glassnode, değerlendirmesinde, tüm piyasa ayı piyasasında gezinirken BTC sahiplerinin çeşitli gruplarının ne kadar farklı davrandığını değerlendirdi.

Şirket kısa vadeli yatırımcılar da uzun vadeli holderların kullanıcı davranışlarındaki eşitsizliği de dikkate aldı. Glassnode'a göre son 12 ay dört farklı aşama olarak işaretlendi. İlk olarak, Kasım 2021'in tüm zamanların en yüksek seviyesini takiben bir BTC birikimi dönemi yaşandı. Bunu, “fiyatta yavaş ama sürekli bir çöküşün” neden olduğu bir Bitcoin dağıtımı dönemi izledi.

LUNA'nın çöküşünün yol açtığı pazardaki ciddi düşüşe rağmen, yatırımcılar BTC biriktirmeye başladı. Bu birikim dönemini takiben, şu anda içinde bulunduğumuz son aşama, kâr alma yoluyla likiditeden çıkış arayan yatırımcılara dikkat çekiyor. Ayrıca, verilere göre, bu mevcut aşama, “küresel piyasa belirsizliği ortasında mevcut herhangi bir çıkış likiditesinden yararlanarak” Bitcoin’leri “agresif” bir şekilde satmayı benimseyen 10.000’den fazla BTC’ye sahip (balina) sahip kişilerden oluşuyor. Balina değişimi net pozisyon değişikliği metriğine bir bakış, bunu doğruladı.

Glassnode daha sonra canlılık ölçütünü dikkate aldı. Glassnode Academy'ye göre, metrik, makro HODLing davranışındaki değişimlere ilişkin içgörüler sağlar. Ayrıca, uzun vadeli sahip birikimi veya harcama eğilimleri belirlenir.

Metrik düştüğünde, yüksek oranda varlığın uykuda olduğu ve uzun vadeli yatırımcıların varlıklarını tuttuğu anlaşılır.

Raporda şunlar yazıyor;

“Canlılık şu anda güçlü bir düşüş trendinde ve 2018 sonrası ayı piyasasının üçlü zirvelerinin altında ikna edici bir şekilde kırıldı. Bu olay, birikim yapan yatırımcıların ciddi bir savaş verdiği anlamına geliyor”.

Bu veriler kısa vadede yoğun satış yapan ciddi sayıda cüzdan olsa da birikimin güçlü olduğuna işaret ediyor ve uzun vadede umudun devam ettiğini gösteriyor.

Read Entire Article