Kripto Paraları Düşüren Şirket! Bu Altcoinler Hedef Alınmıştı!

2 years ago 95

Son birkaç aydır düşüşe geçen hacim bazı yatırım şirketlerini spekülasyon yaparak para kazanmaya itti. Pazartesi günü gelen büyük düşüşün temelinde de Perşembe’den başlayan önemli bir atak var. Peki son durum ne? Yatırımcıları kısa vadede neler bekliyor?

stETH Nedir, Neden Düşüyor?

Ethereum 2.0 ile tamamen PoS mekanizmasına geçilecek ve birleşmenin ardından ağ tamamen hisse kanıtı mekanizmasıyla çalışacak. Curve isimli platform üzerinden Ethereum’larınızı stake etmek için stETH ile değiştiriyorsunuz. Bunun yıllık bazda bir kazancı oluyor ve birleşme tamamlandıktan sonra size 1’e 1 yatırdığınızın karşılığının verileceği söyleniyor. Böyle de olacak, yatırımcılar Ethereum birleşmesi sonrasında 1 ETH yatırarak aldıkları stETH’leri 1:1 Ethereum ile değiştirecek.

Ancak bazı şirketler bu süreci manipüle ediyor. Curve havuzundaki dengeyi bozarak stETH’yi 1 Ethereum’un altına düşüyor. Yazı hazırlandığı sırada 1 Ethereum 1,06 stETH ediyor. Yani Ethereum’a olan sabitlik bozuldu ve 1 Ethereum’un %6 daha üzerinde stETH veriliyor.

Yukarıdaki ekranda da görüyorsunuz. Bu durum Perşembe gününden bu yana yaşanıyor.

Kripto Paraları Düşüren Şirket

Başta Alameda olmak üzere bazı şirketler ve balinalar stETH tarafındaki bu zafiyeti görerek bunun üzerine gitti. Perşembe günü sabiti bozdular ve havuzu zarara uğratacak işlemler yapmaya başladılar. Celsius’un hizmet duraklatma duyurusu dün yapılmıştı. 10 milyar dolarlık şirketin yaşadığı bu sıkıntı da stETH tarafındaki istismardan kaynaklanıyor. Celsius ciddi miktarda stETH tutuyor ve varlıklarının eriyor olması yatırımcıları endişelendiriyor. Herkes parasını çekmek istiyor bu durum da “bankrun” denilen bir probleme yol açıyor. Herkes bankadan parasını çekmek isterse banka bunun itibari para karşılığını ortaya koyamaz ve batar yani sistem çöker. Benzer şekilde Celsius isimli lending şirketi de böyle bir durumla karşı karşıya kaldı. Stake edilen ETH (stETH) tarafında yapılan saldırı onun zarar görmesine sebep oldu. Şirketin likidasyon riskleri ve diğer detaylara inerek sizi boğmayacağım.

Alameda ve diğerlerinin yaptığı manipülasyonun asıl sebebi Celsius’un zarar ederek bu şirketlere para kazandırması hedefi fakat bu saldırı Ethereum fiyatını da ciddi anlamda aşağıya çekti. Aynı şekilde kripto paraların tarihi dip seviyelere ulaşması durumunu da tetikledi. Tam da FED toplantısı öncesi yatırımcılardaki korku üst seviyedeyken böyle bir kasıtlı saldırı yapıldı.

Curve rezervlerinin güncel durumunu yukarıda görüyorsunuz. Korkan yatırımcılar ellerindeki stETH’leri zararına sattığı için havuzdaki Ethereum miktarı %18’e kadar düştü. Saldırının dozunun artması Celsius’un yüz milyonlarca dolar kaybetmesiyle sonuçlanabilir. Bu durum stETH kısa süreliğine de olsa daha fazla düşebilir. Ve kripto para yatırımcıları FED toplantısına az bir süre kala daha fazla zararla karşı karşıya kalır.

Piyasadaki korkuyu körükleyen bu şirketlerin aslında bindikleri gemiyi yağmaladıklarının farkına varması gerekiyor. Özellikle Alameda Research ekibi piyasada oluşan zaafiyetlerin üzerine giderek para kazanmayı çok iyi başarıyor. Aşağıdaki işlemlerden biri onlara ait, fakat paranın hırsıyla unuttukları bir şey var. Blockchain izleri kaybolmaz, ileride açılacak bir SEC soruşturması onlar için sonun başlangıcı olabilir.

Peki elimde stETH var ve zarar ediyorum diyenler ne yapmalı? Ethereum topluğunun önde gelen isimleri birleşmenin kesin bir şekilde orta vadede gerçekleşeceğini düşünüyor yani 1:1 oranda stETH’lerini Ethereum (ETH)’a er ya da geç dönüşecek. Uzun vadede Ethereum’un mevcut fiyatının altında kalmayacağını düşünüyorsanız şimdilik bir sorun yok gibi görünüyor. CEL ve CRV tokeni tutan yatırımcılar ise dün zor günler yaşadı. Ancak CEL token şirketin attığı önemli adımların (Bitcoin liq seviyesi eklemelerle 16.000 dolar seviyelerine çekildi risk azaltıldı) ardından %66 arttı.

Sorumluluk Reddi: Bu makale sponsorlu bir yazıdır. CoinTürk, bu makale içeriğinde geçen herhangi bir ürün ya da hizmetle ilgili hasar ya da kayıplardan sorumlu değildir ve sorumlu tutulamaz. CoinTürk, bu sponsorlu yazıda adı geçen şirket ve şirketin sunduğu ürün veya hizmetlerle ilgili olarak okuyucuların kendi araştırmalarını özenle yapmalarını şiddetle önermektedir.
Read Entire Article