Kripto Paraların Geleceği! Kripto Paralar Neden Düşüyor?

2 years ago 87

Bitcoin (BTC) fiyatı 20.000 dolar seviyesini kaybettikten kısa bir süre sonra 19.000 doların da altına düştü. Yazı hazırlandığı sırada ise 18.900 dolardan alıcı buluyor. Devam eden düşüşler piyasalardaki risk iştahının zayıflığına işaret ediyor. Peki bu risk iştahı neden zayıf kaldı? Kripto paraların orta vadeli geleceği parlak mı? Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası haberimizde.

Kripto Paralar Neden Düşüyor?

Makroekonomik ve jeopolitik haberlerin bir kombinasyonu, Bitcoin ve hisse senetleri de dahil olmak üzere daha riskli varlıkları daha da aşağıya çekiyor. CoinMarketCap'e göre Bitcoin, son 24 saat içinde değerinin %5’ini kaybetti ve 18.500 dolar seviyelerine kadar düştü. Genel olarak konuşursak, Bitcoin, dün ve bugün gerçekleşen daha yoğun satışlarla birlikte son yedi gün içinde piyasa değerinin %7'sini kaybetti.

4 Temmuz tarihinden bu yana ilk defa 19.000 doların altına düşen BTC yaklaşık 2 ayın ardından dip bölgeye doğru ilerlemeye devam ediyor. 2021 yılındaki boğa koşusunda 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan bir BTC vardı ancak bugün kripto paraların kümülatif değeri bile bunun altındadır. BTC’nin piyasa değeri 358 milyar dolara kadar düştü. 184,7 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi, yaklaşan Birleşme heyecanına rağmen BTC’nin kayıplarından payına düşeni aldı. BTC paritesinde güçlü konumu devam etse de ETH fiyatı dolar karşısında eriyor.

Kripto Paraların Geleceği

Düşen veya geleceği kararan (en azından kısa, orta vadede) sadece kripto paralar değil. Hisse senetleri de kısmen ABD Merkez Bankası'nın, yaygın enflasyonu durdurmak amacıyla faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğine dair korkular nedeniyle düştü. Sıkılaşan maliye politikası nedeniyle altın fiyatları da yatay seyretti. Batı ekonomisi ise jeopolitik baskı yaşıyor. Uzmanlara göre, geçen hafta Rusya Nord Stream 1 boru hattını kapatarak Avrupa'ya giden gazı durdurdu ve piyasaları tedirgin eden bu hareket Bitcoin fiyatını da olumsu etkiledi.

Bitcoin yıllar boyu bu düşüşlere alışık. Ancak piyasaya son birkaç yılda giriş yapan yatırımcılar sürekli yükselişler beklediği için (özellikle 2021 girişliler) duruma fazlasıyla şaşırıyorlar. BTC fiyatı geçmişte bu denli makro ekonomik baskı altında fiyatlanmamış olsa da büyük düşüşler gördü. Yeterince uzun vadede hep ATH tazelemeyi de bildi. Şimdilik yatırımcıların net bir geri dönüş için Fed’in politika değişikliğini, Rusya’nın sakinleşmesini, enflasyonun durulmasını beklemesi gerekiyor. O halde orta vadede net bir boğa sezonu beklenmiyor? Mevcut durum tam olarak bunu gösteriyor.

Read Entire Article