Kripto Paraların Son Altı Ayı! Yıkımların Getirdiği Kazanımlar!

2 years ago 88

2022 yılı kripto paralar için adeta bir kabusa dönüştü. Peki bu süreçte neler yaşadık? Olayların ekosisteme katkıları ne oldu? Gerçek bir kabustan farklı olan tek şey aylarca yıkımların devam etmesiydi. Yatırımcılar piyasadan uzaklaştı ve kripto paralar birçok olayın etkisiyle aşırı satışlar yaşadı. Tüm bunları ve geleceğe etkilerini ele alıyoruz.

2022 Yılı Kripto Paralar

Uzmanlar bu yılın ilk yarısında yaşanan bir dizi iflasın kripto para piyasaları için uzun vadede olumlu olduğunu düşünüyor. Kripto endüstrisindeki zayıf oyuncuların temizlenmesi önümüzdeki dönemde daha sağlam bir zemine katkı sağlıyor. Peki son 6 ayda kripto paralar neler yaşadı?

Bu yılın en önemli gelişmesi mayıs ayında yaşanan Terra çöküşüydü. Büsbütün dev bir ekosistem neredeyse 1 gecede sıfırlandı. LUNA, UST ve ekosistemdeki diğer projeler sıfıra gitti. Bunun ardından Celsius iflası yaşandı. Çok geçmeden Singapur merkezli popüler kripto para borsası Zipmex’in çöküşünü gördük. Elbette Aralık 2021'den bu yana kripto para piyasalarındaki 2 trilyon doların silindiğini görmemiz gerekiyor. Hisse senetleri ve emtialar da dahil olmak üzere, tüm piyasalar hakim makro ekonomik iklimden ciddi şekilde etkilenmiş olsa da yukarıda belirtilen çöküşlerin kripto para enkazında payı oldukça büyüktür.

AAX’ın Araştırma ve Strateji Başkanı Ben Caselin şunları söyledi;

“İflas eden şirketler birbirleriyle ticari ilişki içindeydi. Kripto paraların yaşadığı durumdan direkt veya dolaylı şekilde etkilenen şirketlerin nasıl iflas ettiğini iyi anlamalıyız. Celcius, Three Arrows Capital ve aynı zamanda Terra ile ilgili durum, şiddetli piyasa stresine dayanamayan aşırı kaldıraçlı bir sistemin ifadesidir. Bu, en azından sektör için bir uyanış çağrısı olması gerekiyor”.

Caselin artık kripto para piyasalarının sürdürülebilir finansal uygulamaları dikkate alması ve uygulaması gerektiğini vurguladı.

Kripto Para Piyasalarını Neler Bekliyor?

Kurumsal yatırımcıların piyasalara dalmasıyla birlikte artık hisse senetleriyle sağlam bir korelasyon görüyoruz. 2022 yılının ilk iki çeyreğinde yaşananlar kurumsal yatırımcılar için adeta şok etkisi yarattı. Regülasyonların olgunlaşmasının ardından piyasalara dalmayı planlayan yatırımcıların bundan vazgeçmesi için büyük bir dönüşüme ihtiyaç var.

Gelişmekte olan ve büyüyen kripto girişimleri için bir büyüme teknolojileri sağlayıcısı olan DAO Maker'ın kurucu ortağı Hatu Sheikh, şunları söyledi;

“Sürdürülebilir olmayan ve çoğu zaman aldatıcı olan yeni sektör katılımcılarını cezbetme yolları, milyonlarca insanı, NFT ve DeFi alanına çekti.”

Sheikh'in görüşüne göre, DeFi katılımı yakın vadede durma noktasına gelebilir veya en azından yavaşlayabilirken, onun alanında faaliyet gösteren birçok risk sermayesi şirketi şimdiden milyarlarca dolar topladı ve bu nedenle birçok yeni girişime fon enjekte etmeye devam edebilecek durumda.

Son yaşananlar kullanıcı fonlarının her ne pahasına olursa olsun korunduğu, inovasyona sorumluluk odaklı bir yaklaşım sunan projeler için önemli bir fırsat sunuyor. Bitcoin, geleneksel finans sistemine alternatif olarak geldi ve kripto para endüstrisinin artık bu farkı ortaya koyması gerekiyor.

CoinStats CEO'su Narek Gevorgyan, kripto para piyasasını neyin beklediği sorulduğunda, mevcut koşullara rağmen piyasanın şimdiden umut verici toparlanma işaretleri göstermeye başladığını ve kurumsal yatırımcıların tekrar sahaya çıktığını söyledi.

İlerleyen süreçte kripto para piyasalarının daha fazla şeffaflık ve güvene ihtiyacı var. Bu ihtiyaç yıllardır olsa da 2022 yılının ilk yarısında yaşananlar beklentinin topluluğa yayılmasına büyük katkı sağladı.

Read Entire Article