Kripto Paralarla İlgili Yasa Tasarısı! Bu Ülke Harekete Geçti!

2 years ago 99

Dünyanın dört bir yanında kripto paralarla alakalı yasal düzenlemeler için çalışmalar devam ediyor. Peki son gelişmeler neler? Bugün gelen bilgiler Hong Kong yetkililerinin de kripto paraları regüle etmeye çalıştığını söylüyor. Peki düzenleme neleri kapsayacak? Türkiye’deki düzenleyicilerin de kripto paralar üzerinde çalıştığını düşünürsek bu gelişme bize ülkemizdeki yasal çerçeveyle ilgili fikir verebilir. Son yapılan açıklamalarda dünyadaki düzenlemelerin dikkate alınacağından bahsedilmişti.

Hong Kong Kripto Para Tasarısı

Küresel kripto para endüstrisinin hızla büyüyor olması Hong Kong hükümetini de harekete geçirdi. Yasal çerçeveye sahip olmayan kripto paralar son yıllarda özgürce büyüdü ancak bunun kısıtlanması gerektiği fikri tüm dünyada yaygınlaşıyor.

17 Mart’ta Hong Kong Özel İdari Bölgesi Mali Hizmetler ve Hazine Sekreteri Xu Zhengyu, Hong Kong’daki sanal varlık endüstrisindeki katılımcılara hükümetin ve düzenleyici kurumların kapsamlı bir düzenleyici sistem kuracağını söyleyen bir mektup gönderdi. Tasarı bu yıl içinde Yasama Konseyine gönderilecek.

Bu düzenlemede bazı önemli başlıklar dikkate alınacak.

  • Kripto paraların ve diğer sanal varlıklarının geliştirilmesi düzenleyicilerin gözetimine alınacak.
  • Pazar güveninin artırılması hedeflenecek.
  • Kapsamlı bir politika oluşturulacak.
  • Sürdürülebilir kalkınmaya kripto ve sanal varlıkların katkısı ele alınacak.
  • Kripto para borsalarının sistem güvenliği dikkate alınacak.

Kripto Para Tasarısının Detayları

Xu Zhengyu, ilgili düzenleyici önlemlerin sanal varlık endüstrisinin düzenli gelişimini ve işleyişini sağlamayı hedeflediğini söyledi. Ayrıca kara parayı aklama riskleri kapsamında bazı tedbirler de alınacak. Bu düzenleyici sistem, uluslararası piyasadaki en son gelişmeleri ve düzenleyici eğilimleri dikkate alacak.

Sanal varlık sektörüne yönelik bir dizi önlemden ilki lisanslama süreciyle ilgili olacak. Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonuna bu noktada bazı yetkiler verilecek. Xu Zhengyu, lisanslama sisteminin Mali Eylem Görev Gücü’nün yeni eklenen düzenlemelerine dayandığını açıkladı. Hükümet ve düzenleyici kurumlar, Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanıyla Mücadele Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak bir lisanslama sistemi kuracaklar.

Tüm kripto para borsaları Hong Kong ÖİB’de hizmet sunmadan önce Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu’ndan bir lisans başvurusunda bulunması gerekecek. Bu lisanslama sistemi hem menkul kıymetler hem de menkul kıymet olmayan sanal varlıklar (şu anda en büyük piyasa değerine sahip olan Bitcoin gibi) için geçerli olacaktır.

Düzenleme açısından, sanal varlık borsalarının şu anda geleneksel olarak geçerli olan bazı gereksinimlere uyması gerekecektir. Kara para aklama, terörün finansmanı ve yatırımcının korunmasıyla ilgili zorunluluklar ve sorumluluklar, sanal menkul kıymetler hizmet sağlayıcılarının düzenleyici tutarlılığı sürdürmek için piyasa manipülasyonunu önlemek için uygun politikalar ve önlemler oluşturmasını gerektirir.

Hizmet veren kripto para borsalarının ağ güvenliği ve sistem arızası riskleri de ele alınacak. Xu Zhengyu, diğer mevcut düzenlemelere ve ek güvenlik önlemlerine uyulması koşuluyla, sanal varlık ürünlerinin satışının “sadece profesyonel yatırımcılara” kısıtlamalar getirmesine gerek olmadığına dikkat çekti.

Read Entire Article