Kripto Piyasasında Durgunluk Ne Zaman Biter: Altcoinlerin Son Durumu

2 years ago 90

Geleneksel piyasaları ve merkezi fiat para birimlerini etkileyen etmenler, kripto para piyasasını da etkiliyor. Küresel çapta ekonomik olmayan etmenler bile makroekonomik etmenler arasına girebiliyor ve krizlere yol açabiliyor. Örneğin Rusya’nın Ukrayna’ya savaş kararı alması sonrası küresel bir belirsizlik ortamı oluşturdu ve özellikle yatırımcıları daha yavaş hareket ettirmeye yönlendirdi.

Ekonomik Etmenler

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş ilan etmesi özellikle doğalgaz ve petrol ücretlerini etkiledi ve ülkeler arası ticari alışverişlerde tıkanmalarla büyük rol oynadı. Türkiye’de de bir sıvı yağ krizi yaşandı ve insanlar giderek daha pahalı fiyatlara yağ alması ile gündeme oturdu. Bu etmen elbette ki piyasaları etkileyen tek etmen değil. Covid ile gelişen yeni dünya düzeninde birçok sektörün çalışmalarının neredeyse durması ve hatta sonlanması çoğu sektörü etkiliyor. Hala pandemi döneminin 2 yıl kadar aşkın sürmesine rağmen sonlanmamasıyla da piyasalar, canlanamıyor ve eski düzene net bir dönüş sağlayamıyor.

Kripto piyasası ise, Şubat ayında yaşadığı volatiliteli duruşlarına devam ediyor. Uzmanlar piyasada korku ve belirsizliğin hakim olduğunu savunuyor ve dolayısıyla yatırımcıların yatırım yapmaktan kaçındığını belirtiyor. Yatırımcıların alım gücü elbette ki yukarıda belirtilen etmenlere bağlı olarak düşüyor. Bunun yanı sıra yatırımcılar, cüzdanlarındaki tokenları soğuk cüzdanlara stokluyor ve arzdan kaldırıyor. Uzmanlar ayrıca kripto piyasasında satışların da arttığını ileri sürüyor.

Altcoinlerde Genel Durum

Genel olarak altcoinlere bakıldığında son 24 saatte %0,01 ile %2 arasında düşüş ve yükselişler görülüyor. Ancak Terra (LUNA)’nin son 24 saatte %4,32 artış yaşaması ve Avalanche (AVAX)’ın son 24 saatte %4,34 düşüş yaşaması onları diğer altcoinlerden ayırıyor. Geçtiğimiz haftalarda ciddi çıkışlar yakalayan ve hatta tüm piyasa aşağı yönlü hareket ederken %20-%30’luk oranlarla yukarı yönlü hareketler sergileyen LUNA, yatırımcıların Şubat ayı sonu ve Mart ayı yıldızı olarak görülüyor.

Ancak yine de bu bile piyasanın durgunluğunu değiştirmiyor. Yatırımcılar ise olumlu bir hareket görmedikçe yatırım yapmaya başlamayacak gibi gözüküyor. Fed’in faiz açıklamaları yarın veya 16 Mart’ta bekleniyor. Fed’in bu açıklamaları sonrası hem Amerika’nın geleneksel piyası hem küresel finansal piyasalar hem de kripto para birimleri önünü görebilecek ve böylece yatırımcılar hakim olan belirsiz piyasadan sıyrılarak daha rahat nefes alabileceklerdir.

Read Entire Article