Kripto Şirketinden Şok! Müşteri Fonlarıyla Ticarette Milyonlarca Dolarlık Kayıp!

2 years ago 89

The Block'un ulaştığı yeniden yapılandırma belgelerine göre, geçen ay müşterileri için para çekme işlemlerini sürpriz bir şekilde durduran ve iflas bayrağı çeken Hong Kong merkezli kripto para finans hizmetleri şirketi Babel Finance'ın müşteri fonlarıyla ticaret yaptığı ve bu ticarette ağır kayıplar verdiği ortaya çıktı.

Müşteri Fonlarıyla Ticaret

Temmuz 2022 tarihli belgelerde, Babel Finance'in ticaretteki başarısızlığından dolayı Bitcoin (BTC) ve Ethereum'da (ETH) 280 milyon dolardan fazla para kaybettiği bilgisi yer alıyor. Kripto şirketi, spesifik olarak piyasalardaki önemli düşüşler nedeniyle tasfiye ile karşı karşıya kaldıktan sonra Haziran ayında yaklaşık 8 bin BTC ve 56 bin ETH kaybetti. Söz konusu belgelerde, "Bitcoin'in 30 bin dolardan 20 bin dolara hızla düştüğü Haziran ayının o volatiliteli haftasında, (tescilli ticaret) hesaplarındaki korunmayan pozisyonlar önemli kayıplara neden oldu. Bu kayıplar doğrudan birden fazla ticaret hesabının zorla tasfiyesine yol açtı ve yaklaşık 8 bin BTC ve yaklaşık 56 bin ETH'yi yok etti." notu yer alıyor.

Verdiği kayıplardan dolayı Babel Finance'in borç verme ve ticaret departmanları karşı taraflardan gelen teminat çağrılarını karşılayamadı. Yine belgelere göre, "Sonuçta tek başarısızlık noktası, tescilli ticaret ekibinin başarısız operasyonları. Bu operasyonlar uygun yönetim ve kontrol ile sorunsuz bir şekilde yürütülen şirketin normal işinin dışında kalıyor." vurgusu ise dikkat çekiyor.

Babel Finance, tescilli ticaret işini "riskli" bir iş olarak tanımlarken, bu işte pozisyonlarını korumayı başaramadığını da kabul ediyor. Belgelerde, "Bir tescilli ticaret ekibi, ticaret departmanı tarafından kontrol edilmeyen veya izlenmeyen birkaç ticaret hesabı işletiyor; bu hesaplar için hiçbir ticaret yetkisi veya risk kontrolü uygulanmadı; hiçbir PnL (kar ve zarar) rapor edilmedi. Babel Finance'ın tescilli ticaret ekibinden gelen siparişler herhangi bir şart tablosu tarafından desteklenmedi ve bu nedenle sisteme kaydedilmedi." bilgisi de yer alıyor. Ayrıca, şirketin cüzdan yönetimi ekibinin tescilli ticaret ekibince işletilen ticaret hesaplarına sınırsız miktarda fon sağladığı da belirtiliyor.

İlk Kez Olmuyor

Bu gelişme, Babel Finance'in müşterileri fonlarıyla ilk kez ticaret yaptığının ortaya çıkışı değil. 2020'nin Ekim ayında sızdırılan bazı kayıtlar, kripto şirketinin Bitcoin ticaretini artırmak için bazı kullanıcı fonlarını kullandığı ve o yıl kayıtlara "Kara Perşembe" olarak geçen büyük piyasa çöküşü sırasında potansiyel temerrüt riskleriyle karşı karşıya olduğunu gösteriyordu.

O dönem Tether'in Babel Finance'i kurtarmak için devreye girdiği ve en büyük stablecoin'in ihraççısının, şirketin teminatını desteklemek için daha fazla zamana sahip olması adına marj çağrısı süresini bir aya kadar uzattığı iddia edilmişti.

Read Entire Article