Kriptolar Kan Ağlıyor: 200 Milyar Dolarlık Kayıp

2 years ago 146

Bitcoin (BTC) ve önderliğindeki kripto piyasası düşüşlerine bugün de devam ediyor. Özellikle FED’in faiz artırımlarını sürdürmesiyle beraber yatırımcılar aşırı korkuya sürüklenirken piyasanın değeri ise 200 milyar dolarlık keskin bir düşüş yaşıyor. Uzmanlar, bu tetiklemenin BTC ve diğer kriptoların fiyatını daha fazla aşağı çekebileceğinden korkuyor.

Endeks 18 ve Kriptolar

Kripto piyasasının nabzını ölçen korku ve açgözlülük endeksi, bugün itibariyle uzun zamandır ilk defa 18’i gösteriyor. Ki bu, piyasanın aşırı korku bölgesinde olduğunu gözler önüne sürerken Bitcoin (BTC) ise, geçen yıl Temmuz ayından bu aya en düşük seviyesi olan 35.000 doların altına düşüyor. Bu yazı yazılırken BTC, son 24 saatteki %3’ün üzerindeki düşüşüyle yaklaşık 34.740 dolardan işlem görüyor.

Ayrıca BTC’yi tüm piyasa takip ediyor ve düşüş eğilimlerine devam ediyor. Ethereum (ETH), BNB, Ripple (XRP), Terra (LUNA), Solana (SOL), Cardano (ADA) ve Avalanche (AVAX) Ocak ayından bu yana en düşük seviyelerine düşüyor ve piyasanın hissiyatıyla mücadele etmeye çalışıyor.

Gelmiş Geçmiş En Yoğun Düşüş

Öte yandan borsalarda da bu hafta ciddi zemin kayıpları yaşanıyor. Nasdaq, 2012’den bu yana en uzun haftalık kayıp serisinin kaydedilmesini raporluyor. İki aydır hem Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması hem de gelmiş geçmiş en büyük enflasyonların devletlerin ekonomisini sarsmasıyla etkiler, daha da güçlenerek hisse senetleri ve kriptoları etkilemeye devam ediyor. Dolayısıyla yatırımcılar, FED’in para sıkılaştırma politikası sonrası endişe içinde bulunuyor ve yatırımlarını çekiyor.

Ancak genel olarak bakıldığında son aylarda Bitcoin’in ve Ethereum’un ötesinde daha küçük fiyatlı olan kriptoların daha sert düştüğü de görülüyor. Uzmanlar, bu süreçte özellikle bu kripto para birimlerinin daha şüpheli ilerlediğini ve balinaların yönlendirmesi ile ilerlediğini belirtiyor. Ayrıca stablecoinlerin rezervleri de piyasanın volatilitesine karşı savaş veriyor ve fiyat dengelerini korumaya çalışıyor.

Read Entire Article