Kritik: Fed Öncesi Kripto Para Yatırımcısının Bilmesi Gerekenler!

1 year ago 72

Yarın saat 21:00’da Fed yılın sondan ikinci toplantısını yapacak ve faiz kararını açıklayacak. Sonraki toplantı ise aralık ayında olacak. Beklenti yarın 75bp faiz artışı yapılması yönünde. Eğer 50bp artış gelirse Bitcoin yükselir, 100bp gelirse sert düşüş görebiliriz. 75bp artış olduğu taktirde fiyatta ciddi bir hareket beklenmiyor. Fakat yatırımcıların bilmesi gerekenler bundan çok daha fazlası. Hazırsanız başlayalım.

Fed Kripto Paraları Nasıl Etkiler?

Federal Rezerv'in ne zaman güvercin tonuna dönebileceği konusunda spekülasyonlar artıyor. Son günlerdeki toparlanmanın da bir sebebi budur. WSJ tarafından sızdırılan haberi o günlerde paylaşmıştık. Burada bir Fed üyesinin aşırı hızlı faiz artışlarına artık karşı çıktığıyla ilgili detaylar yer alıyordu. Doların bu yılki gücü, yüksek ABD enflasyonunun daha da hızlı yükselmesini engelleyen kilit bir faktör oldu. Bu hafta Washington, D.C.'de kapalı kapılar ardında toplanan Federal Rezerv yetkilileri, tüketici fiyatlarının neden yükseldiğine, acıyı hafifletebilecek güçlerden çok daha fazla odaklandı.

Ancak küresel döviz piyasalarının yön değiştirmesi halinde Fed yetkilileri kaba bir uyanış yaşayabilir çünkü düşen dolar enflasyon üzerinde yeni ve istenmeyen bir yukarı yönlü baskı kaynağı oluşturuyor. Nitekim bunu Avrupa Birliği fazlasıyla yaşıyor. Yükselen enflasyona ek olarak Euro’nun dolar karşısında erimesi AB vatandaşlarının daha fazla acı çekmesine neden oluyor. Peki Fed neden yerleri değiştirmek istesin? Yani AB’nin yerine geçip kurdaki avantajını (ABD enflasyonu dizginleyen en büyük faktörlerden) neden diğerlerine kaptırsın?

Biden, Fed’e bugün desteğini yineledi ve sıkılaşma politikasına desteğini verdi. Yaklaşan erken seçimlere rağmen Fed yapması gerekeni yapıyor ve faizleri artırıyor. Peki resesyon? Geçtiğimiz yıl enflasyonun sinyalleri gelirken Powell ne diyordu? Enflasyon geçicidir. Bugün ise resesyon ihtimali zayıf deniyor. Üstelik son çeyrekteki GSYİH iyi geldi ve teknik resesyon başladığı gibi bitti.

[caption id="attachment_188837" align="aligncenter" width="1030"] 2 Kasım faiz artışı için beklenti %87,5 oranında 75bp'dir.[/caption]

Yani Fed yoluna devam edecek ve kripto paralar aylardır nasıl düşüyorsa ara rallilere rağmen ana yörüngesinde düşüşünü sürdürecek. Eğer büyük bir sürpriz olup risk piyasalarından pozitif ayrışmazsa olacak olan budur.

Fed Ne Yapacak?

Güçlü dolar nedeniyle ABD ithalatı daha ucuz hale geldi ve bu da ABD'li tüketicilere fayda sağladı. Bu önemli bir gelişme çünkü ABD sadece ağustos ayında 67,4 milyar dolarlık ticaret açığıyla dünyanın açık ara en büyük ithalatçısı konumunda. Hükümet tarafından üretilen ABD ithalat fiyatları endeksi (gıda ve yakıt hariç) Nisan ayından bu yana %1,8 oranında düşmüştür. Ana enflasyon oranı son dört yılın en yüksek seviyesine yakın, şu anda %8'in üzerinde olsa bile durum bu şekilde. Çalışma Bakanlığı'na göre Eylül ayında sanayi malzemeleri, inşaat malzemeleri ve elektrikli olmayan makinelerin ithalatı ucuzladı.

Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers “eğer dolar zayıflarsa, bu enflasyonist olacaktır" dedi. Böyle bir gelişmenin Federal Rezerv'in daha güvercin bir para politikasına yönelme kabiliyetini bir dereceye kadar sınırlayıp sınırlamayacağı sorusu, bazı merkez bankacılarının son haftalarda ima ettiği bir olasılık.

Fed'in daha yumuşak bir duruşa yönelmesi doların zayıflamasına ve bunun da enflasyonist baskılara yol açması durumunda, ABD merkez bankası faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmak zorunda kalabilir. Bu senaryoda Bitcoin fiyatı ve diğer kripto paralar daha uzun süre acı çekecek.

Peki hiç mi umut yok? Pantheon Macroeconomics'in baş ABD ekonomisti Shepherdson Pazar günü yazdığı bir notta şunları söyledi;

“Çekirdek enflasyon ve ücret artışının aşağı yukarı aynı zamanda yavaşlayacağına dair iyi bir şans görüyoruz, bu da Fed'in son artışının Aralık ayında olmasını çok daha muhtemel hale getiriyor".

Yarın gelecek açıklamaların ardından Fed’in sonraki hamlesi daha kolay tahmin edilebilir ancak şimdilik tünelin sonundaki ışık henüz görülmüş değil. Bu sebepten yatırımcıların kendi risk profillerine göre aşırı volatiliteye hazırlıklı olması gerekir.

Read Entire Article