Kritik Rapor Yayımlandı: Hangi Yatırımcı Grubu, Krito Paralarını Satıyor?

2 years ago 92

  ABD merkezli araştırma şirketi Civic Science, devam eden piyasa çöküşünün yatırımcı davranışlarını nasıl etkilediğini öğrenmek için binlerce kripto para yatırımcısıyla anket yaptı.

 Yüksek Enflasyon, Dar Gelirli Yatırımcıyı Etkiledi

Ankete katılanların%26'sı pozisyonlarının çoğunu nakde çevirdiklerini, %20'si ise az miktarda satış yatıklarını söyledi. Finansal açıdan istikrarlı kişilerin (özellikle yılda 150.000 doların üzerinde kazananlar), yalnızca %28'i kripto paralarını sattıklarını belirtti. Bu yatırımcı grubu, HODL etmeyi sürdürüyor. Alt gelir grubundan olanların %65'i ise daha fazla satış yatıklarını ifade etti. Bunda yüksek enflasyonun da etkisinin olduğu tahmin ediliyor. Yaşanan sert düzeltmeler ve krizler nedeniyle kripto paralara yatırım yapma isteği de değişti. Ocak ayında yatırımcıların %54'ü volatilitenin yatırımlarını engelleyebilecek önemli bir engel olduğunu söylerken, bu oran şu anda %58'e çıktı.

Araştırmaya göre, insanların kripto para piyasasından uzak durmalarının ana nedeni fiyat dalgalanmaları değil. Ankete katılanların %30'u Bitcoin'in (BTC) meşru olmadığına inanırken, %23'ü volatiliteye dikkat çekti. %10'u piyasaya girmek için finansal durumlarının olmadığını, %5'i ise kripto varlıklarını nasıl satın alacağını anlamadığını söyledi.

Forbes ve CNBC'den Çarpıcı Araştırma

Diğer birkaç çalışma, kripto paraların esas olarak zengin bireyler için çekici bir yatırım seçeneği olduğu varsayımını kanıtladı. CNBC tarafından 2021'in sonunda gerçekleştirilen bir anket, 20 yaş üstü  milyonerlerin %83'ünün kripto para birimine sahip olduğunu ortaya koydu. %48'i ise 2022'de risklerini artırmayı planladıklarını ve sadece %6'sı varlıklarını azaltmaları gerektiğine inanıyor. Zengin Y kuşağı ayrıca servetlerinin önemli bir kısmını Bitcoin veya altcoin'lere yatırdı. %53'ü portföylerinin yarısının kripto paralarda olduğunu belirtti, %30'u ise toplam servetlerinin %75'inin kripto paralara tahsis edildiğini ifade etti.

Forbes tarafından yakın zamanda yapılan bir başka araştırma, milyarderlerin de kripto paralara meyilli olduğunu ortaya koydu. Sonuçlara göre, toplam serveti en az 1 milyar dolar olan ankete katılan her üç kişiden biri bir tür kripto para birimine yatırım yatığını söyledi. Bu listedeki bazı önemli isimler arasında portföyünün %76 ila %100'ünün dijital varlıklara dağıtıldığını söyleyen FTX CEO'su ve kurucu ortağı Sam Bankman-Fried yer alıyor. Dallas Mavericks'in sahibi Mark Cuban da bu kategoride. Cuban, piyasa çöküşü sırasında kripto paraların teknoloji hisselerinden daha iyi performans gösterdiğini söyledi

Read Entire Article