Merkez Bankasından Dikkat Çeken Açıklama! Bu Ülke Bitcoin’i (BTC) Yasal Hale Getirecek mi?

2 years ago 117
Merkez Bankasından Dikkat Çeken Açıklama! Bu Ülke Bitcoin'i (BTC) Yasal Hale Getirecek mi?

Orta Amerika’da bir demokratik cumhuriyet olan Honduras‘da, lider kripto para birimi Bitcoin‘i yasal ihale olarak kabul edip etmeyeceği tartışmaları devam ediyordu.

Honduras Merkez Bankası (CBH) tarafından yapılan açıklamalarla birlikte, ülkenin şu anda böyle bir niyeti olmadığını ve bunun yerine bir CBDC çıkarmaya çalıştığını açıkladı.

Honduras Merkez Bankası’ndan (CBH) Bitcoin Açıklaması

Honduras Merkez Bankası (CBH), bugün yaptığı açıklama ile birlikte şu an için ülkenin El Salvador’un izinden gitmek gibi bir niyeti olmadığını garanti ederek, Latin Amerika ülkesinde Bitcoin‘in yasal bir ihale olarak kabul edilmesiyle ilgili söylentileri söndürdü.

Yapılan açıklamaya göre Orta Amerika ülkesi, genel olarak Bitcoin ve kripto para birimlerine karşı tarafsız bir duruş sergilerken bu durumu şimdilik değiştirmeye niyeti yok.

Ayrıca açıklamaların devamında Bitcoin’in hali hazırda birçok ülkede hala yasal ödeme aracı olarak kabul edilmediğini ve hatta yeterince düzenlenmediği vurgulandı.

Ne Yasal Ne de Yasak

CBH, kripto para birimlerinin ülkede henüz düzenlenmediğini vurguladı ve işlemlerdeki sorunların veya risklerin yatırımcıların kendi sorumlulu altında olduğunu dile getirdi.

Honduras Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi;

BCH, ulusal bölgede ödeme aracı olarak kripto para birimleri ile yapılan işlemleri denetlemez veya garanti etmez, bu nedenle bu tür dijital varlıklarla yapılan herhangi bir işlem, onu gerçekleştirenlerin sorumluluğu ve riski altındadır.

Honduras, CBDC’yi Araştırıyor

Buna ek olarak, CBH, dünya çapında yaşanmakta olan ekonomik ve jeopolitik bağlam nedeniyle, birçok ülkenin yaptığı gibi bir CBDC çıkarmanın iyi bir fikir olup olmadığını hala incelediklerini ve bir CBDC‘de para biriminin kontrolünün ve ihracının doğrudan Devlette olduğunu açıkça belirtti.

Başkan Nayib Bukele, Bitcoin’i El Salvador’da yasal ihale olarak ilan etmesi oldukça kolay bir durum olarak gözüküyor, ancak gerçek şu ki, küresel olarak hala var olan volatilite ve benimseme eksikliği göz önüne alındığında bunun karmaşık bir durum olduğu oldukça aşikar.

Reuters’e göre El Salvador, jeopolitik bağlam ve piyasalardaki fiyat düşüşü nedeniyle Vulcano Tahvillerini ertelemek zorunda kaldı. Tahvillerin yeni lansman tarihi Mayıs ve Haziran ayları arasında olması bekleniyor. El Salvador başkanı Nayib Bukele ise bu gerçeği reddediyor ve gecikmenin başka nedenlerle gerçekleştiğini savunuyor.

Başka bir deyişle El Salvador, Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etmek gibi önemli bir karar aldıktan sonra bir ülkenin ekonomisinin nasıl etkilenebileceğini görebilmeleri amacıyla dünya çapındaki diğer ülkeler için bir “kobay” görevi gördü.

Read Entire Article