Blockchain tabanlı alan adı hizmeti Ethereum Name Services'den (ENS) 2022'ye ilişkin önemli bir duyuru geldi. Duyuruda, geride bırakılan yılda 2.2 milyondan fazla ENS uzantılı alan adının kaydının yapıldığı ve bu alan adlarının şimdiye kadar kaydı yapılan tüm ENS uzantılı alan adlarının yüzde 80'ine karşılık geldiği belirtildi.
Kullanıcıların Ethereum Name Service'e Olan Yoğun İlgisi
Blockchain tabanlı alan adı hizmeti ENS ekibi, 1 Ocak 2023'de 2022 yılında ulaşılan önemli bir kilometre taşına dikkat çekti. Resmi Twitter hesabından yapılan duyuruda, 2022'de 2.2 milyondan fazla ENS uzantılı alan adının kaydının yapıldığı belirtildi. Kaydı yapılan bu alan adları şimdiye kadar kaydı yapılan tüm ENS uzantılı alan adlarının yüzde 80'ine karşılık geldiği de eklendi.
ENS ekibinin yaptığı duyuruya dikkat çeken Çinli kripto ve Blockchain gazetecisi Wu Blockchain, Blockchain tabanlı alan adı sistemine olan ilginin ana nedenlerinden birisinin NFT'lere olan yoğun ilgi olduğunu, bunun kullanıcıların aktif bir şekilde alan adı kaydı yapmalarında önemli bir itici güç olduğuna dikkat çekti.
ENS'de kullanıcılar 5 karakter veya daha uzun alan adları için yıllık 5 dolar ödeme yaparken, 4 karakterli alan adları yıllık 160 dolar, 3 karakterli alan adları için yıllık 640 dolar öderler. ETH cinsinden ödenen ücretler ETH/USD'de Chainlink'in ETH/USD oracle'ı tarafından belirlenir. Bu bakımdan en düşük 5 dolar olan taban ücret referans alındığında kullanıcıların 2022 boyunca ENS'de en düşük 11 milyon dolar harcadığı sonucuna varılabilir.
Kripto veri platformu CoinMarketCap'in sağladığı verilere göre ENS, bu yazının hazırlandığı sırada son 24 saatte kaydettiği yüzde 2,31 yükselişle 10,89 dolardan işlem görüyor.
Ethereum Name Service Nedir?
Kripto paraların benimsenmesi konusunda etkin bir oyuncu olan ENS, Ethereum Blockchain'i kullanıcılarına kullanım kolaylığı sağlamak ve ağa daha kolay erişilebilirlik sağlamayı amaçlıyor. Karmaşık sayılardan oluşan IP adreslerini anlamlı birer isme dönüştüren DNS gibi çalışan ENS, zor okunabilen adresleri kolay ve okunup anlaşılabilecek şekilde çeviriyor.
Her ne kadar DNS ve ENS teoride benzer bir hizmet sunuyor gibi görünse de aslında aralarındaki temel fark mimari yapılarıdır. ENS'de DNS gibi merkezi bir yönetim yoktur. Blockchain tabanlı olan ENS'de bunun yerine Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeler kullanılır.