Milyonlarca Doların Çalındığı DeFi Altcoin’i Saldırısında Mutlu Son!

2 years ago 92

Solana merkezli DeFi protokolü Crema Finance, geçtiğimiz hafta sonu bir flash loan (flaş kredi) saldırısına uğramış ve protokolden yaklaşık 9 milyon dolar değerinde kripto para çalınmıştı. Bugün yapılan açıklamada, hacker'la anlaşıldığı ve çalınan kripto paraların iade edildiği duyurdu.

7.6 Milyon Dolarlık Altcoin İade Edildi

Yapılan açıklamada, hacker'ın beyaz şapka ödülü olarak 45 bin 455 SOL karşılığında çaldığı fonları iade etmeyi kabul ettiği belirtildi. Açıklamada, "Uzun bir pazarlığın ardından, hacker beyaz şapka ödülü olarak 45 bin 455 SOL almayı kabul etti. Şimdi dört işlemde 6 bin 64 ETH + 23 bin 967.9 SOL'un iadesi yapıldı. 48 saat içinde ödeme planı yayınlanacak." ifadeleri kullanıldı.

Crema Finance, dört işlemde protokolün Solana ve Ethereum cüzdanlarına 6 bin 64 ETH ve 23 bin 967.9 SOL'un iadesinin yapıldığını doğruladı. İade edilen fonlar, güncel fiyatlarla 7.6 milyon dolara karşılık geliyor. Ekip daha önce, hacker'a fonları iade etmesi için sunulan 800 bin dolarlık ödülü reddetmesi durumunda konuyu kolluk kuvvetlerine ve yasal makamlara taşıyacağını söylemiş ve hemen hacker'dan şu yanıt gelmişti:

Crema ekibi madem pazarlık için bana ulaşmaya çalışıyorsunuz, gelin sohbet edelim.

800 bin dolarlık ödül teklifini geri çeviren hacker, yaklaşık 1.7 milyon dolarlık çok daha büyük bir ödül için pazarlığa girişti ve istediğini almış durumda. Son gelişme, Crema Finance'in hacker'a karşı yasal işlem başlatmayacağı anlamına geliyor. Likidite protokolü, önümüzdeki 48 saat içinde bir geri ödeme planı yayınlayacak.

DeFi protokollerinin hack'lenmesi ve milyonlarca dolar değerinde kripto paranın çalınmasıyla sıklıkla karşılaşılıyor olsa da kimi durumda hacker'lar çaldıkları fonları iade etmeye yanaşıyor. Crema Finance'ın durumuna benzer bir durum Poly Network'ün hack'lenmesiyle yaşanmış, hacker, çaldığı kripto paraların neredeyse tamamını iade etmişti.

Kripto Para Hack'leri

Immunefi'nin son raporuna göre, 2022'nin ikinci çeyreğinde kripto paralarda önemli kayıplar yaşandı ve bu kayıpların yaklaşık yüzde 97'sini hack'ler oluşturuyor. İkinci çeyrekte, hacker'lar 2021'in aynı döneminde 440 bin 21 olar olan hack saldırılarının boyutunu yüzde 52 artırarak 670 bin 698 dolara çıkardı.

Beanstalk, Harmony Horizon Bridge, Mirror Protocol ve Mei'ye yapılan saldırılarda çalınan fonlar bu fonların büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Raporda, ayrıca 50 hack örneğinden 49'unun DeFi protokollerinden oluştuğu, siyah şapkalı hacker'ların öncelikle DeFi'yi hedef aldıkları belirtiliyor.

Read Entire Article