Minecraft’ın NFT Yasağına Animoca Brands’tan Eleştiri

2 years ago 93

Hatırlarsanız 3-4 gün önce Minecraft kendi sitesi üzerinden yaptığı açıklama ile NFT'leri benimsemeyeceğini ve kendi oyununun içerisinde kullanmayacağını açıklamıştı. Minecraft geliştiricileri Mojang Studios, 20 Temmuz'da oyundaki tüm NFT entegrasyonlarının yasaklandığını duyurmuştu. Firma, NFT'lerin fiyat spekülasyonunu, kıtlığı, potansiyel çekişmeleri teşvik ettikleri için değerlerine aykırı olduğunu belirtti. Bunun üzerine kripto ve NFT girişim fonu devlerinden olan Animoca Brands'ın kurucu ortaklarından Yat Siu, Minecraft'ın  NFT yasağını "ikiyüzlü" bir hareket olarak nitelendirdi ve NFT'lerin tüm alanları zamanla kapsayabileceğini vurguladı.

Yat Siu, yasaktan önce NFT'lerin Minecraft ile entegre edildiği bağlam göz önüne alındığında Mojang Studios'taki bu hareketin hayal kırıklığı olduğunu dile getirdi. NFT Worlds gibi projeler, etrafında inşa edilmiş kripto ve NFT ekosistemlerine sahip bir metaverse platformunu barındırmak için Minecraft'ın açık kaynak sunucularını kullanıyordu. Proje, 80 milyon dolardan fazla NFT ticaret hacmine ulaştığı ve yaklaşık 100.000 oyuncuya sahip olduğu iddiasıyla nispeten popüler görünüyordu. Lakin Minecraft'ın, kendi açık kaynaklarını kullanan bu gibi yapılara haber vermeden bu tarzda harekete girişilmesi onlara da zarar vermiş oldu. Hem marka hem de fiyat paritesi olarak.

“Genel bakış açısı, bunun ikiyüzlülük olduğu, NFT'lerin Minecraft'ta kimseye zarar vermediği, çok açık bir şekilde bir azınlığı temsil ediyor. Bu, gerçek bir zarar kanıtı kararı değil, tamamen bir görüşe dayalı bir tercih kararıydı.”

Yat Siu Minecraft'ın bu açıklamasını değerlendirirken; “Kanıt göstermediler, NFT'lerin ne olduğunu bile doğru bir şekilde belirtmediler ve NFT Worlds ile konuşmadılar” diye ekledi.

Siu, geleneksel oyun topluluğundaki bir çok kişinin genellikle oyunların aşırı para kazanma ve daha da az adil olma korkusuyla, NFT'lerle hiçbir şey yapmak istemediğini kabul etse de, oyuncuların NFT'ye bağlı sunucularda oynama veya oynamama seçeneği vardı ve normal Minecraft kullanıcılarına zorlanan hiçbir NFT entegrasyonu yoktu.

Siu, azınlık görüşlerini dışlamanın “aslında tüm topluluğa zarar veriyorsunuz ve büyümesini engelliyorsunuz” anlamına geldiğini vurguladı.

“NFT'lerin yaptığı şey, oyuna değer katan oyuncuların ekonomisini yeniden belirlemektir. Bu, aynı zamanda, oyunların içindeki güç dinamiklerini merkezden dağıtma ve yeniden dağıtma etkisine de sahiptir. Bu nedenle sadece bir topluluk yerine topluluğa daha fazla özgürlük ve güç sağlamayı hedeflemektedir"

Read Entire Article