Mint Etmek Ne Demek?

2 years ago 93

Çoğumuzun bildiği ve duyduğu bir kelime olan Mint kavramı nedir (?) ve mint işlemi nasıl gerçekleştirilir (?) sizler için cevaplandırmaya çalışacağım. O halde mint nedir diye kendi kendimize sorduğumuzda; Mint, çıkacak olan NFT koleksiyonunun takipçileri tarafından belirlenen tarihler arasında satın alınma işleminin gerçekleştirilmesidir.  Mint işlemi genelde projelerin kendi siteleri üzerinden düzenlemiş olduğu akıllı kontratlar tarafından gerçekleştirilir. Yani projenin sitesine girersiniz, sıcak cüzdan dediğimiz (metamask vb.) cüzdanı bağlarsınız ve karşınıza çıkan Mint tuşuna basıp, o projeden ne kadar satın alma hakkınız varsa (1-2 veya daha fazla) miktarı girip, cüzdanınızdan onayı verdikten sonra mint işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. Satın aldığınız NFT böylelikle NFT pazarınıza gelmiş olur. Bu işlemler ise; pre sale ve public sale olarak ikiye ayrılır.

Pre Sale Nedir?

Bir projedeki NFT'nin ön satıştan satın alınma işleminin gerçekleştirilmesidir. En erken, en ucuz yoldan alınma işlemini sağlar. Bir nevi whitelist hakkınız ile mint işlemini gerçekleştirmektir. "Whitelist demek bir adım öndesin demek" yazımdan detayına bakıp durumu daha da pekiştirebilirsiniz.

Public Sale Nedir?

Yukarıda bahsettiğim pre sale satın alma işlemi bittikten sonra (herkesten önce satın alma işlemi) halka açık hale gelen herkes tarafından satın alınma işleminin gerçekleşmesidir.

 

Proje Takibi Nereden Yapılır?

Tabi ki bu mint işlemini gerçekleştirebilir hale gelmek için proje takibi yapmanız gerekiyor. Yani yeni çıkacak projeleri bulmanız gerekiyor. Bunu en güzel şekilde yapabileceğiniz platform reklam olmamak ile beraber rarity.tools sitesini örnek verebilirim. Rarity.tools sitesi dünyaca bilinen bir site olduğu için bu siteye girdikten sonra "upcoming" sekmesinden yakın zamanda çıkacak olan projeleri yakın markaja alabilirsiniz. Projelere dahil olmadan önce orada verilen bilgiler eşliğinde, her hangi bir yanlışlığa maruz kalmamak adına sosyal medya hesaplarını, discord sunucularını, projenin sitesini ve yol haritasını incelemenizde fayda var. Çünkü her proje kazandıracak diye bir şey yok...

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Ben Sercan.

Read Entire Article