Near Protocol (NEAR) Geleceği Var Mı? NEAR Coin Nedir?

2 years ago 143

Ethereum rakibi layer1 blockchainlerin sayısı bir hayli fazla ve bunların birçoğu erken dönem yatırımcısına ciddi kazançlar getirdi. Peki NEAR neden farklı? Alternatiflerinden güçlü yönlerini ele alıyor ve Ethereum için gerçek bir rakip olup olmayacağını değerlendiriyoruz. Klasik fiyat tahmin incelemelerinden farklı olarak burada kapsamlı verileri ele alacağız.

Near Protocol (NEAR)

Ethereum’dan daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli olmayı vaat eden BAŞKA BİR layer1 projesi de NEAR’dır. Bu zaten tüm Ethereum alternatifi projelerin ortak iddiası, peki NEAR Protokol’ü farklı kılan şeyler ne?

Dinamik Parçalama Yoluyla Ölçeklendirme

Ethereum bunu 2023’te uygulamak istiyor. Fakat NEAR Coin mevcutta bu özelliğe sahiptir. Parçalama, verileri birkaç parçaya böler. Daha sonra verileri birbirine paralel olarak işleyebilirler.

Dinamik, kırıkların boyutunu talebe göre ayarlayabildiği ve bu da ücretleri düşük tutacağı anlamına gelir. Near, sharding teknolojisi sayesinde sınırsız ölçeklenme potansiyeline sahiptir. TPS gücü 100 bin civarındadır ve bu gerçekten harika bir rakam. Şöyle bir örnek verelim, Visa’nın saniyelik işlem gücünün de ötesinde bir şeyden bahsediyoruz.

Private shards ile verileri daha güvenli tutmak için özel parçalar oluşturabilir. Doom Slug özelliği sayesinde saniyeli içinde işlemler tamamlanır.

NEAR Ekibi

İki isim dikkat çekiyor ilki, @AlexSkidanov – Eski MSFT geliştiricisi ve MEMSQL’de mühendislik direktörüdür. İkincisi ise @ilblackdragon eski Google mühendisidir. Ekip üyeleri uluslararası programlama yarışmaları kazandı. Yani kripto para ekosistemindeki en kalifiye ekiplerden birine sahipler.

Finansman

Hemen hemen her A listesindeki Girişim Sermayesinden 533 milyon doların üzerinde finansman sağladılar. 800 milyon dolarlık Kalkınma Ekosistemi Fonu, para elbette önemlidir. Geliştiricileri NEAR ekosistemine çekmek için ihtiyaç duyulan en önemli şeylerden biri güçlü mali desteklerdir. Fonlar sayesinde geliştiriciler gelir, en iyi geliştiriciler harika blockchain uygulamaları geliştirir, ağ kullanımı artar ve NEAR büyümesine devam eder.

Geliştiriciler

Paranın olduğu yere geliştiricilerin kolayca geleceğinden bahsetmiştik. Fakat tek başına yetmez. Örneğin Cardano, Haskell dilinin zorlukları sebebiyle kalifiye geliştiricileri ağa çekmekte güçlük yaşıyor. Ancak NEAR, Rust veya Assembly gibi yaygın dillerde geliştirme imkanı sunar. İşlem ücretlerinin %30’u geliştiricilere akar. Near’da yerleşik geliştiricilere yardımcı olmak için büyük eğitim kaynakları oluşturulmuştur.

  • DeFi, GameFi ve NFT’ler
  • Aurora aracılığıyla EVM
  • Octopus aracılığıyla Parachainler
  • Yakında kendi Stablecoin’i USN geliyor.
  • Muazzam finansman + ekosistem fonları

Bunlar hem geliştiricilerin hem de kullanıcıların NEAR Protocol’e geçmesini sağlar.

NEAR Ekosistemi

TVL artıyor ve metrikler daha fazla benimseme gösteriyor. Bu, düşüş ortamında TVL gücünün artması son derece önemlidir. Dapp’lerin çoğu, EVM uyumluluğu nedeniyle Aurora’dadır uygulamaların kopyalaması ve taşınması kolaydır. NEAR ağındaki en önemli projeler ise şunlardır;

  • Aurora Network

Aurora, NEAR üzerine inşa edilmiş bir Ethereum Layer 2’dir. Geliştiriciler, ETH projelerini Aurora’ya devredebilir. Near’ın gücünden yararlanır (sharding, hız, düşük maliyetler) İşlem maliyetleri < 0,02 ABD dolarıdır Aurora’nın 1,15 milyar dolarlık TVL’si var.

  • Rainbow Bridge 

Nea ve Ethereum arasında güvenilir bir köprüdür. Ethereum tokenlerinizi Near’a kolayca taşıyabilirsiniz. Köprüleme işlemi yaklaşık 10 dakika sürer ve sizi gerçek zamanlı olarak günceller.

  • Octopus Network

 Geliştiricilerin uygulama zincirlerini başlatmasına izin verir. Uygulama zincirleri, belirli uygulamalar için kullanılan blockchainlerdir. Geleneksel dApp’lere kıyasla daha fazla özelleştirmeye izin verir. Dot’taki parachainler pahalıdır. Potansiyel olarak milyonlarca dolardır. Octopus, daha mütevazı uygulama zincirleri için pazardaki bir boşluğu dolduruyor. Polkadot parachainlerinden 100 kata kadar daha ucuz ve alt tabaka blockchainler kolayca devreye alınabilir.

  • REF

NEAR ağının ana AMM’sidir. Burada bazı güzel farming seçenekleri vardır. Ref-wNEAR birden çok token verir. Yani NEAR’ın mini endeks fonunu oluşturuyorsunuz. Stablcoin APR’leri sağlamdır. Ref, Aurora çoklu zincir likiditesi üzerinde çalışıyor. Near ekosisteminde bu kadar çok hibe yoldayken, Near vakfının Ref’e daha fazla destek olması bekleniyor.

  • Burrow

NEAR’ın borç verme ve ödünç alma protokolüdür. NEAR’ın Aave’si gibi düşünün. 400 milyon doların üzerinde para yatırıldı. $USN stablecoin’leri için Near’ın @anchor_protocol’unu kullanıyorlar.

  • Meta Pool

Near protokolünün liquid staking protokolüdür. Ethereum’un LidoFinance projesine karşılık olarak düşünebiliriz.

Near Protocol (NEAR) Geleceği Var Mı?

Son zamanlarda NEAR kripto para topluluğunun yoğun ilgisini çekiyor. Ekosistemde muazzam miktarda potansiyel var ve insanlar bunun farkına varıyor. İnsanlar, Near’ın $USN adlı algoritmik destekli istikrarlı bir stablecoin çıkaracağını düşünüyor. Terra (Luna)’nın UST Coin’i neyse NEAR Protocol için USN bu olacak.

UST talebi Anchor Protocol’den gelecek olan %19,5 APY sayesinde artacak. Anchor Protocol yakında oranları düşürebilir ancak stablecoin için 10+ APY ilgi çekmeye devam edecektir. Peki ya Near ~%20 APR veya daha fazlasını sunabilirse? Elbette bu senaryoda büyük bir hype ve hacim yakalayacaklardır. Near’da %10 stake APR var, ancak geri kalanı nereden gelecek?

Anchor, rezervlerini LFG tarafından birkaç kez doldurdu. Terra’nın odak noktası kendi stablecoinini gerçek dünyada yaygınlaştırmaktır. NEAR aynı yolu izler ve %20+ bir oran sunabilirse bunun yükünü bir süreliğine bile üstlense ekosistemine ciddi katkı sağlayacaktır. Yazının ilk bölümünü de böylece neticelendirmiş olalım. İkinci bölüm en kısa süre içinde burada olacak.

Tüm bu bilgiler ışığında NEAR Procotol (NEAR)’ün geleceğiyle alakalı karar vermek yatırımcılara kalmıştır. Kripto para piyasaları yüksek volatiliteye sahiptir ve hiçbir projeden sürekli para kazanamazsınız. Hatta her projenin yatırımcısına kalıcı ciddi kayıplar yaşatma potansiyeli de vardır. The DeFi Edge’e bu bilgileri derlediği için teşekkür ederiz.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article