Sizlere NFT sektöründe en çok sorulan sorulardan bir tanesini cevaplandırmak istedim. Niçin bir NFT karakteri satın almalıyız? ya da bu resim parçalarına, jpeg görsellerine neden devasa miktarlarda paralar ödeniyor?
Bu soruya cevap verirken aslında ben NFT’leri her zaman normal hayatımız ile kıyaslamak istiyorum. Bildiğiniz gibi NFT’ler normal hayatta var olan sanatsal çalışmaların, sanat konusunda işlev kazanan şeylerin aslında dijital ortama yansıtılmış hali. Dijital ortamda ileriye dönük olarak daha da iyi yerlere getirilmeye çalışılan sektör diyebiliriz. İster istemez insanoğlunu düşündüğümüzde doğduğumuz andan öleceğimiz ana kadar her zaman sahip olma arzumuz vardır. Yani bir şeylere sahip olmak isteriz. Bu sebeple bizler araba almak isteriz, ev sahibi olmak isteriz, bağ bahçe almak isteriz. Peki bunları niçin almak isteriz? Çünkü bunları aldığımız zaman aslında bir varlık sahibi olmuş oluruz. Bu aslında kendimizi bize iyi hissettirir. Bunun dışında bizim karakter özelliğimize baktığımızda her kesin ilgi alanı bir diğerine göre farklılık gösterir. Kendimden örnek vermek gerekirse, ben teknoloji ve teknolojik aletler ile ilgilenmeyi seven bir insanım. Oyun oynamayı severim, video çekmeyi ve montajlamayı severim. Bu yüzden benim bu işleri yapmamı sağlayacak güzel bir kasaya ve alet edevata sahip olmam gerekir. Maddiyatım yettikçe de bunları temin ederim, parçalarını değiştiririm vs. gibi... Yani olayı şuraya getirmeye çalışıyorum. Bu benim karakter özelliğimden dolayı ortaya çıkan ilgi alanımdır. Lakin farklı bir kişiye baktığınızda o kişinin ilgi alanı farklı olabilir. Yani benim ilgi duyduğum alana hiç ilgisi olmayabilir. Aslında buda insanoğlunun bir şeylere sahip olup kendini tatmin etme özelliğini ortaya çıkarır.
Şimdi yavaş yavaş konunun derinliklerine giriş yapalım. Yukarıda anlattıklarımı NFT sektörü ile bağdaştırmaya çalışırsam.
NFT’leri Niçin Satın Alırız?
- Mülkiyet sahibi oluruz
- Sanat eserine değer vermiş oluruz.
- Koleksiyon sahibi oluruz.
- Üyelik işlemi gerçekleştiririz.
- Üyelik işlemi gerçekleştirdiğimiz oluşumlarda fayda sağlamış ve faydalanmış oluruz.
Mülkiyet
Gelin hep birlikte ilk madde olan Mülkiyet kavramını açıklayalım. Biraz önce vermiş olduğum örneklerde yukarıdaki NFT karakterine ben sahibim. Lakin buna sende sahip olabilirsin. Opensea NFT pazarına girdiğinde Ninja Squad NFT karakterini bulduğunda mouse’un sağ tuşuna tıklayıp farklı kaydet dediğinde bunu bilgisayarına kaydedebilirsin. Beğendiysen çıkarıp duvarına da asabilirsin ama sen bunun sahibi olamazsın. Neden? Çünkü Opensea NFT pazarına girdiğinde bu NFT’nin altında benim ismim yazar. Bu neyi ifade eder? NFT sektörü blockchain sistemi üzerinde geliştiği için ister istemez benim sahipliğim blockchain sistemi içerisinde bir satır kod ile doğrulanmıştır. Yani bütün çabalarına rağmen istediğin kadar bunu bilgisayarına kaydedip duvarına assan da bu sadece görsel olarak senin olur ama değer olarak bunun sahibi ben olurum. Yani bu NFT'nin mülkiyeti bende olur.
Sanat Değeri
Gelelim sanatsal değer olarak ne anlam ifade ettiğine. Bu resimlerin sizin için herhangi bir şey ifade etmediğini düşünelim. Dışarıdan bunlara baktığınız zaman arkadaşlar bu karakterlerin kendine göre bir özelliği var. Bizler bunların seçimini yaparken göz zevkimize ya da kafamızda bıraktığı etkileşime göre seçim yapmış oluruz. Buda bir nevi sanatçının çizmiş olduğu bu karakterlere değer verdiğimiz anlamına gelir. Bu karakterlerin özelliklerine göre hem karaktere hem de karakteri çizen sanatçıya verdiğimiz değeri gösterir. O yüzden ortaya koyulan her çalışmanın sanatsal bir değeri vardır.
Koleksiyon Sahibi
Üçüncü olarak koleksiyon kısmına değinelim. Biz normal hayatta bazı şeyleri biriktirmeyi severiz. Kimileri madeni para biriktirmeyi sever kimileri kitap koleksiyonu yapmayı sever. Şahsen ben kitap koleksiyonu yapmayı severim. Daha doğrusu kitapları biriktirmeyi severim. Neden? Çünkü onları okumuşumdur. Kitaplıkta benim okuduğum kitapları görmek ve sergilemek hoşuma gider. Bu aslında sahiplik ve bu insan bunları okumuş algısını ortaya çıkarır. NFT’lerde işte aslında bunu ortaya çıkarıyor. Almış olduğunuz NFT’ler ile bir koleksiyon oluşturmaya başlıyorsunuz ve ilerleyen zamanlarda teknolojinin bu alan ile entegre olması ile birlikte Instagram gibi sosyal medya mecralarında daha fazla gösterebilir ve kullanabilir hale geleceksiniz ve insanlar bunları gördükçe aaa bu kişinin NFT’si varmış diyecekler. Bu benim için bir anlam ifade etmiyor demeyin. Çünkü biz vaktimizin çoğunu internette veya sosyal medya mecralarında geçiriyoruz ve insanlar oradaki etkileşimler ile artık bu platformlardan para kazanıyorlar. Bizlerde sahip olduğumuz NFT’ler sayesinde pazarımızı daha da genişletebilir hale geleceğiz ve ekstra para kazanacağımız web3 ortamlarına erişeceğiz.
Üyelik İşlemi
Dördüncü olarak üyelik kısmına değinmek istiyorum. Belki de içinde en önemli olanlardan bir tanesi bu ve bunu fayda ile birleştirmek istiyorum aslında.. Siz bir NFT karakterine sahip olduğunuz zaman aslında o NFT koleksiyonunun çıkarmış olduğu sayı miktarınca NFT sahibi olmuş olabiliyorsunuz. Örnek vermem gerekirse Fluffy Polar Bears NFT koleksiyonundan 2222 adet NFT karakteri vardır diye düşünürsek. Dünya’da sadece 2222 kişi o NFT karakterine sahip olabilir. Onun dışında kalan kişiler ona sahip olamaz. Bu bir sirkülasyon halinde insanların satması ile birlikte elden ele geçmeye devam eder. Düşünsenize bu NFT'e sahip olarak bir üyelik yani bir topluluk kuruluyor. Biz bu topluluklara Discord sunucularından ulaşıyoruz. Yani bu demek oluyor ki kurulan bu topluluklara 2222 kişi ulaşabilir. Onun dışındakiler ulaşım sağlayamaz. Bu topluluğa dahil olunca ne oluyor? NFT’ler ile ilgilenen, kripto paralar ile ilgilenen ya da yeni gelişen bu sektör ile ilgilenen kişiler ile birlikte fikir alışverişinde bulunabiliyorsunuz. Sizler bunu aldığınız zaman düşük fiyattan almış olabilirsiniz ama zaman geçtikçe fiyatı arttıkça bunu yüksek fiyattan alabilecek kişiler ortaya çıkacaktır. Buda topluluğa varlıklı insanların girişini sağlayacak. Sizlerde bu varlıklı ve zihni açık insanlarla ileriye dönük işler geliştirmenize imkan sağlanmış olacak.
Fayda/Faydalanma
Son olarak fayda kısmı ile birleştirecek olursam. Siz bir NFT karakteri satın aldığınızda NFT projesinin size sunmuş olduğu ekstra özelliklerden yararlanmış oluyorsunuz. NFT’leri kovalıyorsanız Whitelist hakkı dediğimiz haklara sahip olabiliyorsunuz. Projelerin çıkaracağı oyunlardan ekstra haklar, tokenlar kazabiliyorsunuz. Bu kazandığınız şeyleri de normal paraya çevirip harcayabiliyorsunuz. Aynı şekilde bu projenin kendine özel çıkarmış olduğu dijital marketing mağazasında, NFT karakterine ait olan ürünleri daha ucuz fiyatlardan alma hakkına sahip olabiliyorsunuz.
Yazımı yavaş yavaş toparlayacak olursam. En önemli değinmek istediğim noktalardan bir tanesi; NFT sektörünün gelişmesi ile birlikte başta sorduğum soruyu cevaplar nitelikte olarak, bir sanatçının fanısınız ve bu sanatçının konserine gitmek için ne yapmanız gerekiyor? Tabi ki Bir bilet almanız gerekiyor. Bu bileti aldığınız zaman bir sonraki yıl yine gitmek istediğinizde ekstra bir bilet daha almanız gerekiyor. Lakin öyle bir zaman gelecek ki sanatçının kendi konserine bir fanının gelmesi için bir NFT koleksiyonu çıkaracak. Bu NFT koleksiyonu silver, gold, platinum NFT olarak sınıflandırılacak. Fanım sen benim konserime gelmek istiyorsan silver NFT alırsan en arka, platinum NFT alırsan ön sıralardan izleyebileceksin ya da ekstra sahne arkası şeylere katılabileceksin gibi seçenekler getirilecek. O sanatçının fanı olan kişiler o NFT’den satın almak isteyecek (çünkü gerçek hayatta da işleyiş bu şekilde zaten). Böylelikle ne olacak o NFT’i talep eden kişi sayısı çok fazla olduğu için , NFT’nin sayısı da az olduğu için NFT’lerin değeri artacak. NFT’i daha önceden yani öncesinde ucuz fiyattan almış olan kişiler, daha sonradan alan kişilerden daha avantajlı olacağından satmak istediklerinde daha yüksek fiyattan satabilecekler. Böylelikle düşük fiyattan almış oldukları bir NFT'den kazanç sağlamış olacağız.
Sonuç olarak, sahip olduğumuz NFT’ler veya yeni alacak olduğumuz NFT’ler bir şeylerin giriş bileti niteliğinde bize haklar tanıyor. NFT’ler normal hayatımızda var olan ve devam eden sanatsal döngünün aslında üzerinde değişiklikler yapılarak dijital ortamda ileriye dönük olarak geliştirilmeye açık şeyler olarak bizlere sunuluyor. Ne kadar işin başında ve kabullenilemez olarak gözükse de yeni geliştirmeler ile birlikte NFT'lerin gerçekten çok yol alacağı şimdiden gözükür durumda...
Sizlere sormak istiyorum. NFT’lerin gidişatı hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Ben Sercan.