New York Üniversitesi Profesörü Bitcoin’de Son Noktayı Koydu: Kaybetti!

2 years ago 84

 Mevcut kripto kışının öncekilerden farklı olduğuna inanan New York üniversitesi ekonomi profesörü ve ”Siyah Kuğu” kitabının yazarı Naseem Taleb, Bitcoin (BTC) için iddialı bir açıklamada bulundu.

Bitcoin, İşlevini Kaybetti

Kripto para piyasası, toparlanma belirtileri göstermezken, kripto karşıtları da fırsatı kaçırmıyor. Nassim Taleb'e göre, Bitcoin bir sonraki boğa piyasasında 100.000 dolara çıkmayı başarsa bile, yine de nihai ve asıl hedeflerine ulaşayayan bir varlık olarak fiyaskoya dönüşecek. Ünlü matematikçi, Bitcoin'in enflasyona karşı bir korunma olarak başarısız olduğunu vurguladı. Fed'in yüksek enflasyonla mücadelede faiz artırımlarına yönelmesinden sonra, Bitcoin büyük darbe aldı. Altına rakip olarak nitelendirilen Bitcoin'in bu kritik dönemde erimesi yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Geçtiğimiz haftalarda Taleb, devam eden kripto para kışının  “buz çağına” düşebileceğini ve dolayısıyla ayı piyasasının yıllar sürebileceğini iddia etmişti.

Akademisyen, paylaştığı tweet'te hala Bitcoin'in ucuz olduğunu iddia eden El Salvador Başkanı Nayib Bukele gibi isimleri ''Bitcoin idiotları'' olarak nitelendirdi. Ekonomiste göre, kendini “dünyanın en havalı diktatörü” ilan eden Bukele, yoksul halkın parasıyla kumar oynamaya devam ediyor. Amerika kıtasının en fakir ülkelerinden biri olan El Salvador'un zamansız Bitcoin alımları nedeniyle 50 milyon dolardan fazla kaybetmesine rağmen Bukele, bu haftanın başlarında 80 Bitcoin daha satın aldı. Bukele, tweetinde “ucuz satış yaptıkları” için trader'lara teşekkür etti. Lider kripto para birimi, şu anda rekor zirvesinden %72.33 düştü.  Mayıs ayında El Salvador Maliye Bakanı Alejandro Zelaya, Bukele'nin Bitcoin alımlarıyla ilgili artan endişelere cevap verdi ve bunların ülkenin yıllık bütçesinin yalnızca küçük bir bölümünü temsil ettiğini açıkladı.

Kripto Kışı, Yeni Bir Anlam ve Boyut Kazandı

 Bitcoin’in döngülerini dikkate alan analistler kripto kışını dipten alımlara fırsat veren kısa bir süreç olarak tanımlıyor.  Ancak, hem resesyon riski hem de sektörüdeki krizler bu sefer “kripto kışı”na tamamen yeni bir anlam yükledi. Bitcoin’in enflasyona karşı koruma algısını yitirirken, Fed’in faiz artırımları hala risk teşkil ediyor. Kripto para piyasası, Rusya-Ukrayna savaşının ilk şok etkilerini atlattı fakat şimdi farklı bir tehlike ortaya çıktı.

 Rusya ve Ukrayna, küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini sağlıyor. Ukrayna’nın engellenen buğday ihracatı, büyüyen küresel gıda krizi riskini daha da tetikliyor. Bu durumun enflasyon üzerinde büyük etkisi olacaktır. Ekonomiste göre, kripto kışı tam olarak bazı insanların düşündüğü gibi değil.   mevcut ekonomik ortam, buz devri gibi uzun bir krize dönüşebilir. Naseem, Bitcoin ve kripto kışı hakkında oldukça karamsar bir görüşe sahip. Ekonomiste göre, piyasalar kripto kışını uyku modunda durgun bir şekilde geçirirken, buz devri yapısal ve kalıcı hasarlara neden olabilir. Naseem, bu kritik dönemi piyasadaki, bazı varlıkların “yok olması” ile sonuçlanacak nihai dönem olarak düşünüyor.

Read Entire Article