NFT’de Yeni Trend OmniChain ve Layer Zero Nedir?

2 years ago 158

Sıfır sermaye veya çok az ücretler ödeyerek yüzlerce dolar kazanma fikrini sizlere sunsam, ne derdiniz?

Evet şu sıralar böyle bir şey mümkün. Çünkü NFT’leri takip ediyorsak, sektörde oluşan trend’leri de takip etmemiz gerekiyor. İşte bu kavramdan yola çıkarak 1–2 hafta içerisinde NFT sektöründe trend haline gelmeye başlayan, benimde sağda solda sürekli duyduğum “OmniChain yani LayerZero kavramları nedir? Ne işe yarar? Nasıl bulunur? Nasıl sahip olabiliriz?” gibi soruları kendimce araştırdım ve sizlere sunuyorum.

Tabi ana konuya geçmeden önce işin buralara nasıl geldiğine de bakmak lazım. Yani Blockchain sistemi içerisinde, Layer 1 ve Layer 2 kavramlarının nasıl oluştuğuna ve beraberinde Layer Zero kavramını nasıl ortaya çıkardığına. Her zaman diyorum ya bilgiden zarar gelmez dostlar, okuyun lütfen!

Şimdi yukarıda bir görsel görüyorsunuz. Bu görselin en altındaki kısım biziz. Yani sen ve ben! Ne yapmaya çalışıyoruz? Bir üstteki Layer1 katmanındaki Bitcoin ve Ethereum ağlarına ulaşıp, işlem yapmaya çalışıyoruz.

Peki kritik soru geldi! Layer 1, yani katman 1 dediğimiz şey ne?

Bitcoin ve Ethereum gibi ağların bulunduğu, para transferlerinin gerçekleştiği, alım satım işlemlerini yaptığımız bir katman. Şu an aslında kripto ve NFT sektörü ile ilgilenen kişilerin yer aldığı katman diyebilirim. Tabi bu saydığım şeyler gerçekleşirken, işlem hacmi artmaya başlıyor, bu ağlar üzerinde uygulamalar türedikçe ağ yavaşlıyor, doğal olarak gas ücretleri ve komisyon ücretleri dediğimiz kesintiler artıyor, bu da ister istemez katman 1’i çıkmaza doğru sürüklüyor yani bazı sorunlar ortaya çıkmasına sebep oluyor. Tam da bu esnada bu sorunları çözmek için Layer 2 diye isimlendirdiğimiz katman 2 devreye giriyor. Yani gas ücretlerini düşürmek, komisyon ücretlerini azaltmak ve ağın yavaşlamasını engellemek için çözümler gerçekleştiren katmana biz Layer 2 diyoruz.

Hop dur! asıl olay şimdi başlıyor 🙂

İşte bu karışıklıktan sıyrılıp, Katman 1 ve Katman 2 dışında ortaya çıkan, aradaki bu işlem karmaşasını kaldırıp, ağlar arasındaki transferi ve işlemleri tek bir ağ üzerinden yapmamıza olanak sağlayan yazılıma ya da katmana LayerZero ya da OmniChain diyoruz. Biraz karışık gibi gözüküyor ama hemen bir örnek vereyim ki kafamızda daha da otursun. Çünkü bu tarz terimsel kavramlar kafa karıştırıyor farkındayım!

Katman 0’ı şöyle düşünmek lazım. 1000 tane NFT’den oluşan bir koleksiyona sahipsiniz ve bunu NFT pazarında satmak istiyorsunuz. Doğal olarak ETH ağını destekleyen Opensea NFT pazarında veya Avalanche ağını destekleyen Kalao pazarında satışa çıkarabilirsiniz değil mi? Ama buradaki fark bunun satışını tek bir ağ olan ETH ağı üzerinden yapmaktansa, bu koleksiyonu 5 parçaya bölüp ETH, Avalanche, Arbitrum ya da BSC gibi bir çok farklı ağ üzerinden satışa sunmak ve satın alma işlemi sağlatabilmek ekstra bu ağlar arasında transfer işlemi gerçekleştirebilme imkanı sunan yazılıma LayerZero diyoruz aslında! İşte bunların da ücretsiz veya çok düşük işlem ücretleri ile mintlenmesine ve şu zamanın trendi hali gelmesine de biz OmniChain diyoruz.

Peki bu OmniChain sistemi ne işe yarar?

  • Biraz önce dediğim gibi, çeşitli ağlarda genelde eşit adette çıkar ve ağlar arası transfer edilerek satılabilir. 1000 koleksiyonluk bir NFT’i 200’er, 200’er farklı ağlara dağıtmak gibi ve ETH ağında almış olduğun bir NFT’i, Avalanche ağına transfer edip satmak gibi.
  • Free Mint imkanı sağlar.(Sadece fee ücreti ile mint işlemi gerçekleşir.)
  • Herhangi bir NFT pazarına girerek mint’lemeniz gerekmez. Contract adresi üzerinden mintlenebilir.
  • Genellikle az takipçili ve herhangi bir hedefi, yol haritası olmayan projelerdir.

Şimdi dilerseniz, bu yeni trendi nasıl yakalarız ve yukarıda saydığım işlemleri nasıl gerçekleştirebiliriz, hep birlikte görelim. Yani Mintleme işlemine geçelim. Ama onun öncesinde ne yapıyoruz, proje arıyoruz!

  • NFT sektörünün kalbi Twitter’da attığından, OmniChain projelerini bulmak için arama çubuğuna “omnichain, omnichainnft, layerzero” gibi etiketleri kullanıyoruz.

  • Karşımıza çıkan Tweet’lerde kullanıcı isimleri veya başlık olarak “omnichain nft veya layer zero ya da free mint” yazan hesapları açıp inceliyoruz.

  • OmniChain NFT projemi seçtikten sonra projeyi takibe alıyorum ve bildirimlerini açıyorum. Neden? Çünkü anlık gelecek bildirimler ile projenin mint tarihini açıklamasını ve beraberinde mint işlemini gerçekleştirebileceğim Contract adreslerini paylaşmasını bekliyorum.

  • Hangi ağda mintleme işlemi gerçekleştirmek istiyorsak. Örnek veriyorum BSC ağındaysa BSC Contract adresini, ETH ağında mintleme yapmak istiyorsak ETH Contract adresini seçiyoruz. Karşımıza çıkan ekranda ilk olarak, Contract kısmının seçili olduğunu doğruladıktan sonra ikinci olarak, Write Contract kısmına tıklıyoruz.

  • 3 Numaralı yerden Connect To Web3 yazan yere tıklıyorsunuz ve karşınıza 4 numaradaki panel geliyor. Burada Metamask cüzdanınızı bağlamak için tıklıyorsunuz.

  • 5 numaralı menü açıldıktan sonra Metamask cüzdanını bağlayıp görseldeki görüntüye ulaşıyorsun. 6 numaralı yere baktığın zaman Connect To Web3 yazan yerin yeşil renge döndüğünü ve yanında cüzdan adresinin yazdığını göreceksin.

  • Metamask cüzdanı bağlama işlemimiz bittikten sonra tarayıcımızı birazcık aşağıya kaydırıyoruz ve mint yazan menüye ulaşıyoruz. 7 numaralı mint yazan menü “NFT’i satın alacağımız fiyatı gireceğimiz yer.” Biz ücretsiz NFT satın alacağımız için “0” yazıyoruz. 8 numaralı numTokens yazan menü “NFT’den sayı olarak ne kadar satın alacağımızı gireceğimiz yer.” Ben örnek olsun diye 2 tane mintleyeceğimi belirttim. Siz istediğiniz kadar yazabilirsiniz. 9 numaralı menüde Write kısmına tıklayarak, Metamask cüzdanımıza yönlendirmesini bekliyoruz. Metamask cüzdanımız sağ tarafta açıldıktan sonra, karşınızı kırmızı alanların olduğu yer gelebilir. Bunun iki anlamı vardır. Ya projenin satın alma süreci bitmiştir, çok fazla gas ücreti yani hava parası çıkarır ya da cüzdanda paranız yoktur veya yetersizdir. Lakin her şey yolunda ise bu kırmızı ibareler çıkmaz 10 numara ile gösterdiğim alandaki gas ücretini gözden geçirerek, makul fiyatlarda bir kesinti ücreti çıkarıyorsa 11 numaralı kısımdan Onayla butonuna basarak ve ekstra karşınıza gelen ekranda bir kez daha Onayla butonuna basarak mintleme işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.

Tebrikler yani Congratz! Böylelikle, ücretsiz, beleş bir NFT sahibi oldun 🙂 Şimdi projeyi takip ederek ve NFT’nin değerlenmesini bekleyerek en uygun zamanda satıp, ücretsiz şekilde veya çok az hava parası ödeyerek elde ettiğin NFT’den karla ayrılabilirsin.

Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere.
Ben Sercan.

Read Entire Article