NFT İle Para Kazanma Tecrübem! İzle, Araştır ve Doğru Zamanı Bekle!

2 years ago 102

Kripto paralara göre NFT çok daha yeni bir alan ve inanılmaz derecede büyük fırsatlar sunuyor. Peki nasıl oluyor bu işler? Size daha önce Fractal sayesinde Solana ağında yeni çıkan bazı NFT projelerinden nasıl WL aldığımı anlatmıştım. Bu hafta ise Fractal tarafından ön satışı desteklenen ilk proje olan “House Of Sparta” dan bahsedeceğim. Önceki yazıyı merak edenler NFT yatırımı nasıl yapılır  makalemi inceleyebilir.

House Of Sparta Nedir?

Fractal platformunda ön satışı yapılan ilk NFT projesidir. Bu yılın üçüncü çeyreğinde oyun demosunu çıkarmayı planlıyorlar ve yol haritasına büyük ölçüde bağlılık gösteriyorlar. Bu yazının bir sponsorlu içerik olmadığını sadece House Of Sparta maceramı doğru anlatabilmek için bu detaylara girdiğimi de bilmeniz gerekiyor.

Yukarıda projenin yol haritasının belirli bir kısmını görüyorsunuz. Bugünlerde 2022 ikinci çeyreği için planlanan hedefler gerçekleştiriliyor. Oyun stüdyosu ile anlaşıldı. Efsanevi yaratık ve oyun için tanrısal NFT’lerin dağıtımı bir süredir devam ediyor. Toplam 7 ayrı airdrop yapılacak ve bunların 4 tanesi bugüne kadar yapıldı. Üç hafta içinde 3 airdrop daha yapılarak bu süreci de tamamlayacaklar. Sonrasında koleksiyonun ikinci ve son partisi Pers’lerin satışı yapılacak. House of Sparta NFT’leri aşağıdaki tarzda hazırlanmıştır.

Airdroplar ücretsiz olarak cüzdanlara gönderiliyor ve ne kadar fazla House Of Sparta NFT’si tutarsanız şansınız o kadar artıyor. Haftalık airdroplarda şartlar aşağıdaki şekilde değişiyor.

  • Herkese gönderilen NFT’ler: Bu airdroplar iki haftada bir oluyor ve tüm topluluk üyelerine dağıtılıyor. Daha fazla spartans (House Of Sparta NFT’leri) tutanlara daha nadir parçalar gönderiliyor.
  • Nadir koleksiyon parçaları: Bu airdroplardan yararlanabilmek için birden fazla spartans tutmanız gerekiyor. Örneğin 1-3 arası spartans tutanlar bu airdroplaran alamayabiliyor. Eğer 10 ve üzeri spartans tutuyorsanız kazanma ihtimaliniz neredeyse kesin oluyor.
  • Sürpriz konsept: Bugün anlatacağım airdrop modeli, bunu sadece 1 kere yaptılar. Her cüzdanın eşit şartı oluyor ve 10 NFT tutan birinin kazanabileceği çok nadir parça size gelebiliyor.

Airdrop dağıtılmasıyla alakalı bu detayı aklınızda tutun, yazının devamında bu kısmı kullanarak nasıl para kazandığımı açıklayacağım. Airdrop varsa herkes para kazanır diyebilirsiniz fakat durum tahmin ettiğiniz gibi değil.

İzle ve Araştır

NFT yatırımlarından para kazanabilmek için (özellikle Solana ekosisteminde) doğru zamanı satışı beklemeniz gerekir. Doğru zamanı tespit ise ancak iyi bir araştırma ve gözlemle mümkündür. Bu bazen saatlerce uykusuz kalmanıza sebep olur.

Peki ben House Of Sparta projesine yatırım yaptıktan sonra nasıl bir gözlem ve araştırma stratejisi izledim.

  1. Kesinlikle Discord sunucusunda aktifliğimi korudum. Genel sohbet kanalında sürekli olarak aktif kalmanın en büyük avantajı, projeyle alakalı resmi kanallardan duyurulmayan gelişmeleri öğrenebilmektir. Örneğin bu hafta airdroplar tüm cüzdanlara mı dağıtılacak yoksa rastgele daha fazla spartans tutanların cüzdanlarına mı gönderilecek? Ekip bu bilgiyi sohbet arasında önceden veriyor. Eğer o hafta herkese airdrop dağıtılacaksa tüm NFT’leri tek bir cüzdanda tutmak saçmalık olur. Örneğin 6 NFT varsa bunu 6 cüzdana dağıtarak daha fazla para kazanabilirim.
  2. Açık kaynak istihbaratı, ekipten en az bir kişinin sosyal medya adreslerini tespit ederek hareketlerini izlemek kesinlikle faydalıdır. Bununla birlikte airdropların gönderildiği cüzdanı anlık olarak takip etmeniz halinde airdrop cüzdanınıza gelmeden en az 1-2 saat önce bundan haberdar olursunuz. Buda size “doğru zamanda” doğru hamleyi yapma imkanı tanır.

Doğru Zamanı Bekle ve Para Kazan

Evet şimdi işin en eğlenceli kısmına geldik. Ben bugüne kadar 6 House Of Sparta askeri tuttum ve %100’ün üzerinde kazanç elde ettim. Birçok airdropta toplulukta kimsenin yüzdesel olarak kazanamadığı kadar para kazandım. Bunun sadece doğru zamanda doğru hamleyi yaparak başardım.

1 Mart tarihinde uykusuz bir şekilde airdrop için bekliyorum. Şehirlerarası seyahatteyim ve ekibin belirlediği saate uygun hareket etmiyor oluşu benim uykumu kaçırıyordu. Normal şartlarda haftalık airdrop 28 Şubat Pazar günü tamamlanacaktı. Ancak ekip gezmelerde ve bizi unuttu diye düşünüyorum.

Peki bunu nerden biliyorum? Elbette 3 kurucu üyeden birinin Instagram hesabını buldum ve oradan izliyorum.

Bir önceki airdropta da ekipten birinin doğum günü olduğu için birkaç gün fazladan beklemek zorunda kalmıştım. Bu durum beni ciddi anlamda rahatsız etti. 1 Mart tarihinde gelen airdrop rastgele şekilde gönderilecekti ve bu haftaya özel her cüzdanın şansı eşit olacaktı. Ben discord kanalında aktif olduğum için snapshot (airdrop görüntüsü) alınmadan önce 6 NFT’mi 6 Solana cüzdanıma dağıttım. Sonuçta hepsini tek bir cüzdanda tutarsam bana sadece 1 tane hediye gelecekti. İzle ve araştır kısmının neden önemli olduğunu anlamanız için bu detaya giriyorum. NFT ile para kazanmak kolay, fakat armut piş ağzıma düş gibi bir durum da söz konusu değil.

1 Mart gecesi discord üzerinden bu gece airdrop geliyor dedikoduları salındı. Ben bazı normal discrod üyelerinin ekibin gizli hesapları olduğunu düşünüyorum. Çünkü söylentiler hep aynı hesaplardan çıkıyor ve genelde doğru tahminde bulunuyorlar. Neyse, eğer airdrop dağıtılacaksa bunu önceden izlemek için cüzdan adresini takibe almam gerekiyor.

Bu cüzdanı bulmak çok mu zor? Asla değil, airdrop nereden gelmiş diye baktığınızda zaten görüyorsunuz. Airdrop başlamadan en az 1 saat önce bu cüzdan önce NFT’ler mint eder, sonrasında cüzdanlara göndermeye başlar. Bu arada House Of Sparta’nın bazı moderatörleri bile bu cüzdandan airdrop’un takip edilebildiğini bilmiyor. Neden bu kadar basit detayları atlıyorlar anlamak güç.

Gece 00:00 ekip dağıtılacak NFT’leri mint etti. Yaklaşık 1 saat sonra cüzdanlara bunlar dağıtılmaya başlandı ancak Solana ağındaki tıkanıklık sebebiyle tüm işlemler başarısız oldu. House Of Sparta özelinde gözlemlediğim şöyle bir durum var. Airdrop geldiğinde direkt satabilen birkaç kişi dışında kimse kayda değer para kazanamıyor. Bu airdropta da bunu yapmam gerektiğini bildiğim için sabaha karşı saat 4’e kadar uyumadım. Gecenin ilerleyen saatlerinde cüzdanlara NFT’ler tekrar gönderildi. Toplam 6 cüzdana NFT’leri böldüğüm için şansımı 6’ya katlamıştım. Beklediğim gibi oldu 6 cüzdandan 3’üne Pegasus (2 tane) ve Echidna NFT’leri düştü.

Bunları hemen satmazsam kazancımın düşeceğini biliyordum.

Herkesin minimum 2-3 Solana’ya listelediği parçaların tamamını 0,98/99 Solana’dan listeledim. Toplam 3 Solana gibi bir kazancım oldu. Dakikalar içinde satıldı. Sonrasında 2-3 SOL fiyatla listeleme yapanlar fiyatı kırdıkça kırdı. En son 0,2 SOL civarına satış yaptılar. Altı House Of Sparta NFT’si bana yaklaşık 3 SOL’e mal olmuştu. Önceki airdroplardan zaten maliyetimi büyük ölçüde çıkarmıştım ve 1 Mart haftasında da doğru zamanda hareket ederek kazancımı %100’ün üzerine çıkardım. Benim 0,98 SOL’e sattığım parçaların güncel fiyatı aşağıdaki gibidir.

Peki bu tecrübeden hangi dersleri çıkarmalıyız;

  • Hiçbir projeye aşık olmayın. Gerektiği yerde herkesten ucuza satmayı bilin, size ucuz gelen fiyat aslında zirve olabilir.
  • Yatırım yaptığınız projeyi saplantılı aşıklar gibi araştırın. Attıkları her adımı, planlanan her duyuruyu önceden dedikodulardan ayıklayın.
  • Kuruculardan en az birini Instagram üzerinden takip edin. Geçmiş ve bugün yaptığı paylaşımları analiz edin. Hikayelerini takip edin, nerelere gidiyor, ne yapıyor araştırın.
  • Airdrop aldığınız projelerde dağıtım adresi sürekli bir sekmede açık olsun. Airdrop gelmeden önce haberiniz olursa ilk listelemeyi yapıp güzel fiyattan satan şanslı kişi siz olursunuz.
  • Güncel kalın, eğer güncel kalmazsanız proje batar, ekip kaçar ve siz halen “ben 2 yıl dolmadan” satmam abi diye NFT’lerinizin değerlenmesini beklersiniz.

İzle ve araştır kısmı sadece zaman ayırmayla ilgilidir. Mesela ben başlarda House Of Sparta’nın çok başarılı olacağını düşünüyordum. Ancak doğum günü sebebiyle ertelenen airdrop, discord modlarının yetersizliği ve daha onlarca sebepten dolayı riskimi azaltmaya karar verdim. Sadece 1 tane nadir parça dışında 5 NFT’mi sattım. Gerçi şu an sattığım fiyatın %20-30 altına düşen bir floor var ancak şimdilik almayı düşünmüyorum.

Read Entire Article