NFT’ler Aldatmaca mı: NFT’ler Neyi Amaçlıyor ve Değeri Gelecekte Ne Olacak?

2 years ago 136

NFT’ler, 2021’in sonundan bu yana ciddi  bir benimsenme görerek popülaritesini giderek artırıyor. Ancak şüpheci yorumcular, NFT’ler için çoğunlukla aldatmaca ve geçecek bir heves olduğunu veya daha öteye giderek çevreye zarar verdiğini savunuyor. Ancak işin özüne bakıldığında dolandırıcılık faaliyetlerin direkt olarak sektörle bağdaştırılmaması gerektiği ve aslında NFT’lerin ne olduğunun anlaşılması gerektiği önem taşıyor.

NFT’ler Aldatmaca mı?

NFT’ler, bir yandan sanatçıyı kontratlama sistemi ile korurken öte yandan da türünün tek örneği oluşuyla yatırımcılarına nadirlik vadediyor. Yani NFT’ler, blockchainde kayıtlı oluşuyla hem sanatçısını hem de yatırımcısını koruyor. Teknik terimleri bir kenara bırakıp basitçe anlatmak gerekirse NFT’ler, nasıl ki şehirler arası bir otobüs için koltuk biletinin 24 numara için tek oluşu internet üzerinden doğrulanabiliyorsa aynı şekilde blockchainde doğrulanıyor ve bir kopyası yapılamıyor.

Ayrıca NFT piyasası da diğer tüm piyasalar gibi dolandırıcılık faaliyetleri içerebiliyor. Ancak bu noktada her gelen spam mailini, mailin temelinde bir aldatmaca olarak adlandırmıyorsak aynı şekilde NFT koleksiyonları da her ne kadar rug pull ve hack faaliyetlerine maruz kalsa da bunun direkt sektörle alakalı olduğu söylenemez.

Bunun yanı sıra NFT’ler, ispatlanabilirlik açısından gerçek sanat eserlerine oranla daha iyi bir yerde bulunuyor. Teknolojik inovasyonla NFT’ler, blockchaindeki işlem geçmişi ile yatırımcıya ve sanatçıya güven vaat ediyor. Örneğin elinizdeki bir sanat eserinin gerçekten ünlü bir ressama ait olduğunu ispatlamak için uzman görüşü gerekebiliyor veya daha önce ünlü bir kişiye ait olduğunu söylemek inandırıcı olmayabiliyor. Ancak NFT’ler, blockchaindeki her işlemin görülebilmesiyle bu noktada hem nadirliğini hem önceki sahiplerini hem de gerçekliğini gözler önüne seriyor.

Gelecekte Ne Olacak?

Tüm bunların ötesinde NFT’ler, ilgili koleksiyonun ekosistemine katılım sunmasıyla aslında yatırımcıları için birçok kapıyı da açıyor. Örneğin belli bir koleksiyondan bir ürüne sahip yatırımcı, o sanatçının ona sunacağı ayrıcalıklardan faydalanabileceği gibi sadece o ekosistemde bulunanlara vadedilen alanlara da ulaşabiliyor. Dolayısıyla yatırımcılar, bu NFT’leri birer bilet veya referans gibi kullanabiliyor.

Burada önemli olan nokta NFT’lerin, belli sayıda piyasaya sürülmesi oluyor. Örneğin flooru en yüksek ve sold out olan koleksiyonlardan BAYC’nin sahipleri, NFT’lerini satmadıkça o NFT’lere sahip olmak imkansız oluyor. Bu da bu NFT’lerin değerinin giderek artacağını gösteriyor. Yani nadirlik ve kısıtlı sayıda piyasaya sürülen NFT’ler, zamanla giderek değerlenmesiyle yatırımcılarına kar vaat ediyor. Bunun da ötesinde sanatçıların birer birer bu piyasaya girdikleri de gözlemleniyor. Belki de kötü yorumlarda bulunan piyasa yorumcuları, sanat-teknoloji birleşiminin bu değişimine her ne kadar katılmasalar da ilerde zorunlu olarak maruz kalabilir.

Read Entire Article