NFT’ler Aslında Nereden Geliyor? Değiştirilemez Token’ın (NFT) Kısa Tarihi

2 years ago 545
NFT'ler Aslında Nereden Geliyor? Değiştirilemez Token'ın (NFT) Kısa Tarihi

Günümüzde pek çok insanın dilinden düşmeyen, gün geçtikçe popülaritesine popülarite katan ve milyarlarca dolarlık piyasa değerine sahip Değiştirilemez Token‘ların (NFT) geçmişini hiç merak ettiniz mi?

Gelin bu makalemizde NFT’lerin çıkış noktasına ve geçmişten günümüze nasıl evrildiğine bakalım.

NFT’nin Temeli 1993 Yılında Atıdı

NFT‘ler son birkaç ayda oldukça popüler bir hal aldı. Öyle ki pek çok yatırımcı bu sektörün büyümesiyle bu alana akın ederken yüzlerde büyük şirket ise NFT piyasasına akın etti.

Öncelikle günümüzde bu kadar popüler olan NFT‘lerin ne olduğuna bir bakalım:

NFT, kelime anlamı olarak non-fungible token yani değiştirilemez token anlamına gelmektedir. NFT’ler benzersiz eşyaların mülkiyetini temsil etmek için kullanabileceğimiz blockchain adı verilen bir dijital defterde depolanan veri birimidir. NFT’ler aslında sanat, koleksiyon, oyun hatta gayrimenkul gibi gerçek dünya nesnelerini temsil eden dijital bir varlıklardır.

Öte yandan bir NFT’nin sadece bir resmi sahibi olabilir. Dolayısıyla kimsenin NFT‘lerin sahip kaydını değiştiremeyeceği gibi bir NFT’yi çoğaltarak veya fotoğraflayarak da o esere sahip olamaz.

Şimdi NFT’leSrin ilk olarak ne zaman ortaya çıktığına bakalım. Web3 Teknolojileri Derneği tarafından hazırlanan bu verilere göre Değiştirilemez Token’lar (NFT) tarihte ilk olarak 1993 yılında ortaya çıktı.

Öyle ki Amerikalı bir matematikçi ve bilgisayar programcısı Eric Hughes, 1993 yılında “A Cypherpunk’s Manifesto” isimli manifesto ile anonim kimlikler konusunu gündeme getirdi.

Ünlü Matematikçi o yıllarda yaptığı çalışmalar ile birlikte Meta evrenlerde sahip olunacak kimliklerin DNA’sı olacak NFT’lerin temelini bu düşünceyle attı.

Satoshi Nakamoto 2008’de Bitcoin’i Yayınladı

Daha sonrasında ise 2008 yılında kendini Satoshi Nakamoto olarak adlandıran bir kişi, çifte harcama sorununu zaman damgası sunucusu kullanarak çözdü. Satoshi Namakoto bu dönemde noktadan noktaya ödeme sistemini mümkün kılan  ve günümüzde pek çok alanda da kullanılmaya başlanan Bitcoin teknolojisini yayınladı.

Bitcoin’in hayatımıza girmesinin ardından, Bitcoin‘leri özel olarak işaretleyerek anlamlandırmayı amaçlayan “Colored Coins” bundan tam 4 yıl sonra 2012’de ortaya atıldı.

Peki Colored Coins nedir ve ne amaçla kullanılır? Colored Coins (Renkli Paralar), basitçe özel olarak işaretlenmiş paralar olarak açıklanabilir.

Yani bunları üzerine resim yapılmış ya da not alınmış bir kağıt para gibi düşünebilirsiniz. Colored Coin’lerin amacı paranın belirli bir yerden geldiğini kanıtlamak için işaretlenmesidir.

Colored Coins fikrinin ortaya atılmasından iki yıl sonrasında ise Kevin McCoy, bilinen ilk NFT olan ve hipnotik bir şekilde titreşen farklı şekillerle dolu pikselli bir sekizgen olan “Quantum“u üretti.

İlk NFT’nin üretilmesinin ardından 2014 ve 2016 yılları arasında önce Bitcoin 2.0 platformu olan Counterparty, ardından ise Spells of Genesis üzerinde Rare Pape isimli koleksiyonlar yayınlandı.

Dolayısıyla o yıllarda yapılan bu çalışmalar Ethereum’a açılan kapının öncüsü oldu.

10.000 Parçadan Oluşan NFT Koleksiyonu: CryptoPunks

NFT ekosisteminde ardı ardına yaşanan bu gelişmelerle birlikte John Watkinson ve Matt Hall, 2017 yılında Ethereum ağı üzerinde geliştirdikleri ve 10.000 parçadan oluşan benzersiz NFT koleksiyonu CryptoPunks‘ı yayınladı.

Bu koleksiyon ilk yayınladığı dönemde yeteri kadar ilgi görmese de NFT’lerin günümüzde çok fazla kişi tarafından benimsenmesiyle oldukça popüler bir hal aldı.

Daha sonrasında ise 2018 ve 2020 yılları arasında NFT ve oyun sektörü bir etkileşim içerisinde girmeye başladı. Öyle ki 2018 yılında CryptoKitties isimli blockchain tabanlı bir oyun yayınlandı.

Bu oyun, oyuncuların sanal kedileri satın almasına, toplamasına, üretmesine ve satmasına olanak tanıyan, Kanadalı stüdyo Dapper Labs tarafından geliştirildi.

2021’de NFT Ekosisteminde Büyük Patlama Yaşandı

Tüm bu gelişmelerin ardı sıra yaşanmasıyla birlikte NFT’ler günümüze kadar bu şekilde ulaştı.

Ayrıca 2021 yılı NFT‘ler için bir patlama noktası oldu. Öyle ki 2021 yılında NFT projelerine olan ilgide büyük bir artış yaşandı. Pek çok yatırımcı ve büyük şirket bu alana yönelmeye başladı.

Artan bu ilgiyle birlikte geçtiğimiz yıl Ethereum ağı dışında Polkadot, Algorand, Avalanche ve Solana gibi ağlarda NFT’ler üretilmeye başlandı.

Bununla birlikte günümüzde oldukça fazla ilgi gören bir diğer alan olarak Metaverse karşımıza çıkıyor.

Öyle ki NFT’ler Metaverse evreninde de karşımıza çıkıyor. 2021 yılında Decentraland, SandBox ve OVR gibi önemli Metaverse projelerinde NFT’lerin kullanılması üzerinden de çalışmalar başlatıldı.

Read Entire Article