NFT’nin Merak Edileni: Mint Etmek, Mintlemek Nedir?

2 years ago 125

NFT dünyasının popülaritesi arttıkça, NFT yatırımcılarının sayısı giderek artıyor ve bu engin denizde bilinmeyenlerle karşılaşılıyor. NFT’ler oluşturma, ön satış ve satış (pre-sale ve public sale) gibi safhalardan geçiyor. Oluşturulacak NFT için mintlemek terimi tam olarak satışta karşımıza çıkıyor.

İskelet Üzerinde Oluşan Olasılıklar

Basit bir dille anlatılacak olursa oluşturulan NFT koleksiyonlarının proje geliştiricileri, NFT’leri birer iskelet gibi yaratıyor. Bu iskeletlere ek olarak birçok trait (item, skin vb) de meta data olarak hazırda bekliyor. Geliştiriciler bu traitlere yüzdelik veya bindelik oranlar veriyor ve satın alacak kullanıcıların mintleme işlemi yapması ile NFT’ler oluşmaya başlıyor. Başka bir deyişle NFT’ler mintleme işlemi yapılmadan hazır olmuyor çıplak bir iskelet gibi sistemde oluşturulmayı bekliyor.

Örneğin bir oyuncak ayı NFT koleksiyonu oluşturulacağını varsayalım. Geliştiricilerin ise bu oyuncak ayılar için 4 adet trait belirlediğini düşünelim. Ve bu trait’ler pembe, kırmızı, mavi ve siyah kurdeleler olsun. Geliştiriciler bu traitlerin kontratlarına daha önceden belirledikleri yüzdelik veya bindelik oranlarla çıkma olasılığı tanımlıyor. Bu örnek için olasılıklar pembe için %1, kırmızı için %10, mavi için %30 ve siyah için %59 olsun. NFT’ler satışa geçmeden önce belirlenen ön satışta kullanıcılar, resmen bir kazı kazan gibi mintleme işlemi yapmaya başlayınca bu olasılıklara göre oyuncak ayı NFT’si oluşmaya başlıyor ve en az olasılıklı kurdeleli oyuncak ayı sahipleri en nadir NFT’ye sahip olmuş oluyorlar. Dolayısıyla en az düşme olasılıklı traitli gelen NFT’nin fiyat değeri de en yüksek oluyor.

Whitelist Ayrıcalığı ve Gas Fee

Proje sahipleri ön satışta mintleme işlemi yapılması için bir whitelist belirliyor. Bu whitelist’te proje sahipleri, dilerlerse en yakınlarına dilerlerse belli bir form doldurarak oluşturulan kişi havuzuyla mintleme etkinliği yapabiliyor. Eğer istenirse halka açık bir mintleme etkinliği de düzenlenebiliyor. Bu etkinlikte kullanıcılar mintleme işlemini başlatıyor ve ortaya çıkan NFT’lerle koleksiyon oluşturulmaya başlanıyor. Bu işlemlerden önce ilgili NFT satıcısının web sitesine metamask cüzdanını bağlamak gerekiyor.

Burada en çok dikkat edilmesi gereken şey gas fee oluyor. Gas fee yani işlem ücreti NFT koleksiyonunun bulunduğu ağdaki yoğunluğa bağlı olarak artıyor ve eğer mint etkinliği sırasında ilgili ağda yoğunluk mevcutsa gas fee de buna bağlı olarak artıyor ve belki de NFT’nin değerinden fazla bir gas fee ödemeye neden olabiliyor. Bu duruma gas war deniliyor ve bu gas war’un oluşmaması için proje sahipleri genellikle belli bir whitelist yani belirlenen kişi havuzuyla mintleme işlemini yapmayı tercih ediyor. Bu ayrıcalıklar listesinde mintleme imkanı bulan kullanıcılar, koleksiyon public sale denilen genel satışa çıkmadan önce ilgili NFT’lere daha uygun fiyata sahip oluyor. Böylece whitelist’te bulunan kullanıcılar mintleyip oluşturdukları NFT’leri yatırım olarak saklayabilir ya da public sale’de satışlar başladığında daha iyi fiyatlara satabilir.

NFT’ler mintlendikten sonra kullanıcılar, sahip oldukları NFT’lerin özelliklerine bakarak traitlerin yüzdeliklerine göre değer kıyaslaması yapabilir ve NFT’sine buna göre değer belirleyebilir.

Read Entire Article