Omuz Baş Omuz (OBO) Formasyonu Nedir?

2 years ago 95

Küresel olarak Head & Shoulders formasyonu olarak da bilinen Omuz Baş Omuz (OBO) formasyonu, dıştaki iki noktanın birbirine yakın ve ortadaki noktanın daha yüksek olduğu, 3 tepe noktasından oluşan bir model olarak tanımlanabilir.

Head & Shoulders Formasyonu Nedir?

Omuz Baş Omuz (OBO) formasyonu teknik analizlerde, yükseliş eğiliminin düşüş eğilimine dönüşeceğinin bir sinyali olarak değerlendiriliyor. OBO, yukarı yönlü trendin tersine döneceğini gösteren ve en sık kullanılan teknik modellerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yükseliş grafiklerinde OBO şu hamleleri yapıyor:

  • Öncelikle bir yerel zirve oluşuyor
  • Ardından taban seviyeye gerileme görülüyor
  • Daha sonra bir önceki zirveden daha yüksek bir zirve oluşuyor
  • Tekrar taban seviyeye düşüş oluyor
  • Ardından ilk yerel zirveye yakın bir zirve daha oluşuyor.

Görselde de görüldüğü gibi bu modelde birinci ve üçüncü tepeler omuzları, ikinci tepe de başı oluşturuyor. Arada kalan taban seviyelerin ise boyun çizgisi olarak adlandırıldığını görüyoruz. Analistlere göre OBO oluştuğunda, yükseliş trendi sırasında ayılar ile boğaların verdiği mücadele net bir şekilde görülebiliyor.

OBO’da Nasıl İşlem Yapılmalı?

OBO’da ilk zirve ve sonraki düşüş, önceki yükseliş eğiliminin azalan momentumunu temsil ediyor. Yukarı hareketi mümkün olduğu kadar uzun süre sürdürmek isteyen boğalar, yeni bir zirveye ulaşmak için fiyatı ilk zirvenin ötesine taşıyor. Bu noktada, boğaların piyasa hakimiyetlerini yeniden kazanmaları ve yükseliş eğilimini sürdürmeleri hala mümkün. Bununla birlikte, fiyat ikinci kez düştüğünde ve ilk zirvenin altında bir noktaya ulaştığında, ayıların güç kazandığı sinyallerinin alındığı ifade ediliyor.

OBO görüldüğünde kripto para yatırımcıların genel olarak short pozisyonlar açma eğiliminde oldukları ifade ediliyor. Buna ek olarak trader’lar bu modeli alım-satım fırsatlarını değerlendirmek için de kullanıyor. Çünkü bu model hem 3 tepe hem de 2 taban noktası verdiği için OBO oluşacağını tahmin eden analistler bu noktaları alım ve satım seviyeleri olarak değerlendirip kısa vadeli işlemler yapabiliyor.

Yatırımcıların teknik modelleri değerlendirirken sadece tek bir modele bağlı kalmamalarının ve temel analiz ile işlemlerini desteklemelerinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

Read Entire Article