On Milyonlarca Dolar Değerinde Bitcoin Akladı, Yakalanıp Serbest Bırakıldı!

2 years ago 80

Hollanda polisi, kimliği açıklanmayan bir kişinin, Electrum cüzdanının sahte bir versiyonunu kullanarak kurbanlardan çaldığı Bitcoin'leri (BTC) akladığından şüpheleniyor. Polis, yürütülen soruşturma kapsamında yakalanan kişinin 13 Eylül'de serbest bırakıldığını, ancak soruşturmada baş şüpheli olduğu belirtti.

Monero Kullanıldı

Hollanda polisi, 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, geçen hafta on milyonlarca dolar değerindeki çalıntı Bitcoin'i (BTC) akladığı iddiasıyla Hollanda makamları tarafından tutuklanan bir kişinin serbest bırakıldığını, ancak kişinin soruşturmada şüpheli sıfatını taşımaya devam ettiği belirtildi.

Hollanda polisine göre, 39 yaşındaki kimliği açıklanmayan kişi, açık kaynaklı Bitcoin cüzdanı aracılığıyla Electrum'un sahte bir sürümü aracılığıyla çaldığı BTC'leri aklamasından şüpheleniliyor. Kimliği açıklanmayan kişinin bu şekilde para aklayarak milyonlarca dolar kazanç sağladığından şüpheleniyor. Yapılan açıklamada "Yürütülen soruşturmada, kişinin Bitcoin'i (BTC) gizlilik odaklı kripto para Monero'ya (XMR) çevirdiğini ve bunun tam tersini yaparak da işlemlerin izini takip etmeyi zorlaştırdığı tespit edildi. Aklama hizmetini merkeziyetsiz Bisq aracılığıyla yapıyordu." denildi.

Gizlilik odaklı bir kripto para olan Monero, Bitcoin'den farklı olarak dağıtık defter sistemini kullanır. Bu şekilde bir işlemdeki katılımcıların takip edilmesini zorlaştırılır. Bisq ise bir merkeziyetsiz kripto para borsasıdır.

Polis, açıklamada şüphelinin Hollanda'nın Utrecht eyaletine bağlı Veenendaal köyündeki evine baskın düzenlediği de eklendi. Hollanda polisi, iddia edilen karapara aklamadan elde edilen kazanç da dahil olmak üzere, kişinin tüm kripto paralarına el koydu. Şüpheli, 13 Eylül'de serbest bırakılmasına rağmen polis, kişinin hala soruşturmanın baş şüphelisi olduğunu belirtiyor. On milyonlarca dolar değerinde Bitcoin'in aklanması soruşturmasını orta ve doğu Hollanda'nın siber suçlarla mücadele ekiplerinin yürüttüğü de gelen bilgiler arasında.

Kripto Paralar ve Karapara Aklama

Ekonomi ve finans dünyasındaki gelişmelere paralel olarak, zaman zaman suç işleyerek gelir elde eden kimselerin karaparayı kripto paralar aracılığıyla akladığına şahit olunuyor. Hollanda'daki bu vaka da bunun son örneği oldu. Kripto paraların kendine özgü bir varlık değerinin bulunması ve uçtan uca şifreleme yöntemi ile transfer edilebilme imkanı, son yıllarda suç gelirlerinin nakde çevrilmesinde kripto paraların tercih edilme sebebi oldu. Karapara aklama, yeni aklama yöntemleri ile sürekli gündemde olan bir suç tipidir.

Blockchain analiz şirketi Chainalysis'in son raporuna göre, 2020'den beri siber suçluların akladığı kara kripto para miktarı yüzde 30 artarak 8.6 milyar dolara ulaştı. Analiz şirketi, 2017'den beri toplamda 33 milyar dolardan fazla kripto para aklandığını ve bunların büyük bir kısmının zamanla merkezi kripto para borsalarına taşındığını tahmin ediyor.

Read Entire Article