Öne Çıkan Piyasa Verileri, Merkeziyetsiz Finans (DeFi) Ekosistemi Adına Ne İfade Ediyor?

2 years ago 339

Blockchain ve kripto para ekosistemine ilişkin veriler sağlayan ve çeşitli araştırmalar yürüten bir şirket olan Messari’den elde edilen verilere göre, merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerinin yerel kripto para birimleri 2022 yılının başından bu yana ciddi bir düşüş ivmesi kazandı.

DeFi Ekosistemindeki Yükseliş Devam Edecek mi?

Messari verilerine göre, piyasa değeri en yüksek ilk on DeFi coin’i yılın başından bu yana %10 ila %50 arasında çeşitli oranlarda değer kayıpları kaydetti. Ancak Bitcoin’in son bir haftalık zaman diliminde gerçekleştirdiği yükseliş hareketleri ile birlikte merkeziyetsiz finans protokollerindeki nakit girişleri, hem kurumsal hem de perakende düzeyde artış gösterdi. DefiLlama’dan elde edilen veriler, DeFi protokollerinde kilitlenen toplam değerin (TVL: Total Value Locked) 31 Ocak’ta 185.14 milyar dolardan 11 Şubat itibariyle 211 milyar dolara yükseldiğini ortaya koydu.

Şubat ayı başından bu yana yükselen toplam TVL bir yana, Curve (CRV) ve Convex Finance (CVX) gibi stablecoin odaklı protokollerinin TVL’lerinde son 30 günlük zaman diliminde ciddi düşüşler kaydedildi. Bu süreçte Yearn.Finance de TVL’de %28,57’lik bir düşüş yaşadı.

TVL’deki Düşüşe Karşın İşlem Hacimleri Yükselişte

TVL’deki düşüşlerin yanı sıra, son üç ayda merkezi olmayan borsalarda (DEX) kaydedilen yüksek işlem hacimleri ile DeFi protokollerindeki aktivite yıldan yıla artmaya devam ediyor. Uniswap, toplam işlem hacminin yaklaşık %78’ini temsil ederek lider merkeziyetsiz borsa olurken, sırasıyla %7,8 ile Curve ve %5,6 ile SushiSwap ikinci ve üçüncü sırayı paylaşıyor.

Merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemi, Bitcoin’in son aylardaki değer kayıplarına karşın yükseliş ivmesini belirli ölçüde kaybetse de son yıllarda önemli miktarlarda kurumsal yatırımı kendine çekmeyi başardı ve yıldan yıla oldukça yüksek bir büyüme hızına ulaştı.

Read Entire Article