OpenSea Eski Ürün Başkanının Başı Dertte!

2 years ago 94

Kripto para ve NFT platformlarıyla ilgili geçmişte benzer çok fazla olay yaşanmıştı. İlk değil ve son da olmayacak ancak bu soruşturma emsal olabilir. OpenSea, kripto para platformları arasında “insider trading” suçuyla anılan en büyük platformlardan biri oldu. Peki insider trading nedir, soruşturmanın sonuçları ne olacak?

Insider Trading

Bu kripto para platformlarına özgün bir suç veya istismar değil. Herhangi bir platformda içeriden bilgi alabilen, yetkisi olan insanlar bu bilgileri veya gücünü para kazanmak için kullanırsa “insider trading” yapmış olur. Örneğin büyük bir şirketin yönetici hisse fiyatlarına etkileyebilecek büyük bir haber öncesi akrabalık bağı olmayan birine kendi adına düşük fiyattan hisse aldırıp, kazanç elde edebilir. Elbette borsaları denetleyen kurumlar bu tarz durumları tespit etmek için mesai harcar ancak insider trading kesin bir şekilde her seferinde tespit edilebilen bir suç değildi.

OpenSea platformunda da bu yapıldı. Şirket bunu itiraf etti ve ilgili yöneticisini kovdu.

OpenSea Soruşturması

ABD mahkemesi NFT platformu OpenSea'deki eski ürün başkanını elektronik dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla suçladı. Nathaniel Chastain, bugün New York'ta tutuklandı. Adalet Bakanlığı'ndan çarşamba günü yapılan bir basın açıklamasına göre, New York Güney Bölgesi için ABD Bölge Mahkemesi'nde soruşturması devam ediyor. Chastain, OpenSea platformunun ana sayfasında yer alacak NFT’leri önceden satın alarak daha yüksek bir rakama satıp kazanç elde ediyordu. Ana sayfada daha fazla ziyaretçinin o günlerde ilgili NFT’leri görüyor olması satılması ihtimalini de yukarıya çekiyordu.

Ana sayfada listelenecek NFT’leri de seçebildiği için Nathaniel Chastain yetkilerini platformu istismar için kullanarak her bir koleksiyon parçasından %200 ile %500 arasında kazanç elde etti. Avukat Damian Williams yaptığı açıklamada, "NFT'ler yeni olabilir, ancak bu tür bir suç planı değil" dedi. Chastain, 20 yıl ile yargılanıyor.

"İddia edildiği gibi, Nathaniel Chastain, para kazanmak için gizli ticari bilgilerini kullanarak OpenSea'ye ihanet etti. Bugünkü suçlamalar, bu Ofisin ister borsada ister blockchainde gerçekleşsin insider trading suçunu ortadan kaldırma taahhüdünü gösteriyor”.

FBI Sorumlu Direktör Yardımcısı Michael J. Driscoll, FBI'ın "piyasayı bu şekilde manipüle etmeyi seçen aktörleri agresif bir şekilde takip etmeye devam edeceğini" söyledi. Yani bu dava son olmayabilir. Özellikle borsa listelemeleriyle alakalı çeşitli iddialar uzun yıllardır sosyal medyada dolaşıyor. OpenSea daha sonra geçen yılın Eylül ayında suçlamaların ardından Chastain'in eylemlerini kabul eden bir blog yazısı yayınladı.

Read Entire Article