Over The Counter (OTC) Nedir?

2 years ago 84

Over the counter (OTC) yani tezgah üstü piyasalar, borsa dışında gerçekleşen işlemlere deniyor. Dolayısıyla OTC işlemleri bir borsa gözetimi olmadan iki taraf arasında gerçekleşiyor.

Tezgah Üstü Piyasa Nedir?

Geleneksel piyasaların aksine merkezsiz sistemler olarak nitelendirebileceğimiz tezgah üstü piyasalarda işlemler çeşitli ağlar üzerinden gerçekleşir. Bu noktada iki taraf komisyoncu veya OTC masaları gibi aracılardan destek talep etmediği sürece herhangi bir aracının işleme dahil olması söz konusu değildir. Yani OTC işlemler bir nevi kişiden kişiye (peer to peer) işlemler olarak nitelendirilebilir.

Geleneksel piyasalarda olduğu gibi OTC işlemleri kripto para piyasalarında da kullanılıyor. Elde edilen verilere göre tezgah üstü işlemleri en çok madenciler kullanıyor gibi görünüyor. Buna ek olarak hedge fonların (riskten korunma fonları) ve kurumsal yatırımcıların da kripto para birimlerinde OTC işlemleri gerçekleştirdikleri görülüyor.

Öte yandan OTC işlemlerinin sadece madencilere, kurumsal yatırımcılara ve hedge fonlarına ait olmadığını da belirtmek gerekiyor. Bireysel yatırımcılar da OTC işlemlerini kullanabilir ve bu kullanımın daha çok anonimliğe önem veren kişiler tarafından tercih edildiği görülüyor.

OTC Piyasalarının Avantajları ve Dezavantajları

OTC piyasalarının avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • OTC, zaman zaman standart borsalarda bulunmayan varlıklara erişim sağlayabilir.
  • OTC ile ilgili daha az düzenleme bulunuyor ve bu da borsalarda listelenemeyen veya listelenmemeyi seçen birçok varlığın işlem görmesine izin veriyor.
  • OTC piyasalarının daha düşük maliyetli olduğu düşünülüyor ve bunun da daha yüksek karları beraberinde getirebileceği ifade ediliyor.

OTC piyasalarının dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • OTC piyasaları, düşük hacim nedeniyle daha az ticari likiditeye sahip olarak görülüyor. Bu da işlemin sonuçlandırılmasında gecikmelere yol açabiliyor.
  • Daha az düzenleme olması, kamuya açık daha az bilgiye, güncel olmayan bilgi oluşabilmesine ve dolandırıcılık olasılığına yol açabilir.
  • OTC piyasalarının diğer piyasalara göre daha volatil olduğu düşünülüyor.

Dolayısıyla OTC işlem yapacaksınız artıları ve eksileri göz önünde bulundurarak hamle yapmanızda fayda var.

Read Entire Article